Pet korakov do lepe kože

Najbrž med nami ni nobene, ki si ne želi lepe kože.

7.6.2016 ob 7:40

koza_nega_shutterstock_298121978.jpg

Ne glede na to, koliko pomladi štejemo, je lepa vsaka zdrava in negovana koža, zato si je za njeno nego in vzdrževanje ravnovesja vredno vzeti čas. Se spomnite maminih besed: Vsi grehi, ki jih delamo v dvajsetih, pridejo po tridesetem letu slej ko prej na dan? Premislite o svojih navadah in razvadah ter vnesite v življenje nekaj zdravih navad. Ne bo samo koža lepša, tudi počutje bo odlično.

1. Zaščita pred soncem

Pretirano izpostavljanje soncu ni zdravo, čeprav ga vsaj malo nujno potrebujemo prav vsi. Preveč sonca povzroča povečan nastanek gub, pigmentne madeže in druge težave s kožo. Zelo pomembno je, da se pred soncem zavarujemo z ustreznimi zaščitnimi kremami, še boljša možnost pa je zadrževanje v senci v kritičnih urah (tj. med 11. in 17. uro). Ker to vedno ni mogoče, so primerna zaščita tudi pokrivala in dolga oblačila (zlasti na morju in za otroke so primerna t. i. UV-oblačila, ki odbijajo sončne žarke).

koza_nega_shutterstock_408232228.jpg

2. Kadite?

Kajenje je vsestransko škodljiva razvada brez pozitivnih učinkov za telo, a če se ustavimo zgolj pri koži, je razlogov, zakaj je vredno opustiti to navado, veliko. Prvi je, da kajenje oži drobne žilice v povrhnjici, kar zmanjšuje pretok krvi in povzroči slabšo preskrbo kože s kisikom in hranilnimi snovmi. To se kaže kot pusta, siva koža, ki je značilna za kadilce. Drugi razlog je, da kajenje poškoduje kolagen in elastin, ki skrbita za prožnost kože. Ne nazadnje tudi ponavljajoča se mimika, ki je prisotna pri kajenju, ustvarja nastanek in poglabljanje drobnih gubic okoli ustnic.

3. Do kože bodite nežni

Slabe navade se morda ne poznajo takoj, zagotovo pa čez leta. Denimo stiskanje mozoljev na neprimeren način dolgoročno pusti temne madeže in majhne brazgotinice, pretirano izpostavljanje velikim temperaturnim nihanjem lahko dolgoročno povzroči pokanje kapilar ipd. Na kaj je dobro biti pozoren?

– Uporabljate nežna čistilna sredstva, ki ne izsušujejo kože.

– Izogibajte se daljšemu zadrževanju v kopeli, saj vroča voda in mila kožo dražijo in izsušijo. Če se kopanju res ne morete upreti, naj bo voda topla (nikakor vroča), navadno penečo kopel pa zamenjajte za kombinacijo osnovnega olja in par kapljic eteričnega olja (prvo skrbi za to, da koža ohrani vlago in maščobo, drugo pa ima poleg vsestranskih blagodejnih učinkov tudi aromaterapevtsko delovanje in vas lahko sprosti mnogo bolj kot industrijsko pripravljene kopeli).

– Če se brijete, britvico uporabite v smeri rasti dlak, in ne obratno, saj s tem poškodujete kožo.

– Kožo po umivanju samo nežno popivnajte, da ostane na njej še nekaj vlage. Na takšno nanesite kremo ali losjon.

– Vlaženje suhe kože je izredno pomembno, zato je smiselno posvetiti čas izbiri ustrezne vlažilne nege.

koza_nega_shutterstock_178562792.jpg

4. Tudi prehrana je pomembna

Uživajte čim več sveže hrane – sadja, zelenjave, oreščkov. Pozorno izbirajte tudi jedi iz moke, v čim večjem deležu naj bodo žita polnovredna. Ne pozabite tudi na zdrave vire beljakovin. Izogibanje nezdravi cvrti, predelani hrani ter enostavnim sladkorjem v kombinaciji z vnosom velikih količin vitamina C lahko izboljša videz problematične kože.

5. Stres – naš vsakdanjik?

Najbrž ste že opazili, da stresni dnevi in tedni izzovejo marsikateri izbruh nečistoč na koži, tudi če niso na obzorju hormonsko obarvani dnevni v mesecu. Stres namreč dokazano poslabša videz kože in se na njej tudi najprej pokaže, škoduje pa tudi drugim organom in telesu na vseh ravneh. Stres je redni sopotnik sodobnega človeka, a kljub temu se lahko odločimo, da se mu ne bomo prepustili v celoti. Naredimo si seznam prioritet, odpovejmo se nepomembnim stvarem, ki nam delajo sive lase, in vzemimo si 15 minut na dan za sproščanje. Majhni koraki lahko pripeljejo do velikih stvari in spoznanj.

Avtorica: Katarina Mihelič Bajt
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)