Poznam svoj tip kože?

Ne glede na tip kože pa tudi dva tipa nimata enakih potreb.

14.6.2016 ob 7:05

obraz_nega_shutterstock_72609784.jpg

Lepa koža je negovana, sijoča in brez večjih nepravilnosti, žal pa imajo redke srečnice takšno brez truda. Potrebna je ustrezna nega, če želimo vzdrževati njeno naravno lepoto, in prvi korak je, da vemo, kakšna nega je za naš tip kože najbolj ustrezna.

Morda mislite, da ste si pravilno določile tip kože, a če to vedno počnete sredi ali na koncu dneva, ko je koža večinoma že utrujena in 'pod vplivom' negovalnih in dekorativnih sredstev, ste morda v zmoti. Pravilno si določimo tip kože tako, da jo najprej očistimo (bodisi odstranimo make up, če pa se odločimo za test zjutraj, prav tako poskrbimo, da kožo očistimo nočne kreme in sebuma, ki se nabere, medtem ko spimo). Ko jo osušimo, ne nanašamo svoje običajne dnevne nege, ampak kožo pustimo 'golo'. Počakamo dve uri in šele takrat lahko ocenimo stanje kože.

Če imate normalno kožo …

je videti mehka, brez mastnih, svetlečih predelov ali suhih lusk. To je hkrati tudi najbolj optimalen in zaželen kožni tip, zato se uvrščate med redke srečnice.

Idealna nega: lahke formule. Izogibajte se mastnim, gostim teksturam krem, vseeno pa koži dovajajte dovolj vlage. Idealna koža, kakršna je vaša, ne potrebuje veliko dodatkov, zato se držite vodila manj je več.

Če imate mastno kožo …

se je v dveh urah, kolikor je minilo od čiščenja, na površini že nabrala odvečna maščoba, zlasti na T-predelu (čelo, nos, brada). Vajeni ste izbruhov nečistoč in mozoljev, zlasti v času pred menstruacijo ali ob večjem stresu.

Idealna nega: negovalna sredstva z vodno in gelasto teksturo so za vas idealna. Čiščenje mastne kože spodbuja čajevec, zato posegajte po izdelkih, ki ga vsebujejo. Mastna koža ne potrebuje dodatne maščobe, potrebuje pa vlaženje. Včasih ji zadostuje že samo to. Ne pozabite tudi na redne pilinge, a v želji, da bi jo izsušili, nikar ne pretiravajte. S pretiranim izsuševanjem namreč lahko dosežete, da bo koža še bolj proizvajala maščobo, tega pa si res ne želite.

krema_shutterstock_405171673.jpg

Če imate suho kožo …

potem ste težko zdržali dve uri brez česarkoli na koži, saj jo zateguje in imate neprijeten občutek. Opažate rdečkaste predele od izsušenosti, prav tako vam niso tuji lišaji, ki so še posebej vidni, če uporabljate puder. Zima ni najljubši letni čas vaše kože, saj ji centralno ogrevani prostori povzročajo nemalo preglavic.

Idealna nega: vaša koža potrebuje tako vlaženje kot maščobo. Najbolj optimalno je, da kožo čistite z blagimi čistilci, namenjeni suhi in občutljivi koži. Nadaljujte tako, da kožo izdatno popršite s cvetno ali drugo vodico in še na vlažno nanesete olje (ali bogato hranilno kremo, če niste ljubiteljica olj na obrazu). Če je koža res suha, bo kmalu vpila olje, v pomoč pri tem ji bo vodica. Če čutite potrebo, je zdaj pravi čas, da ji dodate še vlažilno kremo.

Če imate mešano kožo …

Razumete težave tistih z mastno kožo, niso pa vam tuje tudi tegobe suhe kože. Morda imate srečo in imate poleg mastnega T-predela preostalo kožo normalno.

Idealna nega: na vaši polički v kopalnici se najbrž znajdejo tako izdelki za mastno kožo kot za normalno, včasih celo za suho. Vaši mastni predeli potrebujejo nego za mastno kožo, medtem ko normalni in suh predeli kože kličejo po vlaženju in določeni meri maščobe.

Ne glede na tip kože pa tudi dva tipa nimata enakih potreb. Prijateljica s suho kožo ima lahko to bliže normalni, nekdo z normalno kožo pa se lahko v vročem vremenu pomakne v mastni tip. Zato je pomembno, da preizkusimo nego na svoji koži. Nemalokdaj so izdelki, ki so namenjeni za določen tip kože, lahko za našo kožo neustrezni – še zlasti to velja za oba ekstremna tipa, ko je marsikatera krema lahko bodisi premalo hranilna, če imamo suho kožo, ali pa gelasta tekstura kljub lahki formuli mastno kožo preveč obteži in dodatno masti. Preden najdemo ustrezno nego za svojo kožo, moramo običajno preizkusiti več različnih izdelkov.

Avtorica: Katarina Mihelič Bajt
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)