Na Instagramu lahko zaprosite za modro kljukico, tudi če niste noro slavni

Na družbenih omrežjih ste zagotovo že ujeli modro kljukico, ki stoji ob uradnih profilih bodisi javnih oseb, slavnih obrazov ali podjetij. Pa ste vedeli, da jo imate z nekaj sreče lahko tudi vi?

28.10.2018 ob 4:01

kylie_jenner_instagram.png

Družbena omrežja kot so Instagram, Facebook in Twitter poznamo vsi. Uporabljamo jih navadni smrtniki, podjetja in svetovno znani zvezdniki, ki z njihovo pomočjo komunicirajo s svojimi sledilci, pa tudi služijo in dodatno krepijo svoja imena.

Med prvimi je slavno verifikacijsko kljukico, ki je potrjevala, da za imenom znane osebe, ki tvita, ta tudi resnično stoji, uporabil Twitter. Danes jo imata tudi Facebook in njegov posvojenec Instagram, ki se borita za ohranjanje avtentičnosti vedno večjega števila uporabnikov.

Kljukica je torej način, kako ločiti uradni profil znane osebe ali znamke od vseh posnemovalcev, oboževalcev in drugih, ki se na spletu izdajajo zanje. In če so nekoč te slavne potrditvene kljukice imela le resnično znana imena, je to danes drugače.

Za kljukico, ki jamči identiteto profila lahko zaprosi kdorkoli. Postopek je enostaven, ni pa nujno, da vam jo bodo odobrili. Kako preverite, če si jo zaslužite?

Morate je biti vredni

Kaj točno to pomeni? Načeloma je kljukica namenjena javnim osebam, zvezdnikom in podjetjem. V dobi blogerjev, influencerjev in slavnih brez razloga, pa so meje nekoliko zabrisane. Načeloma to pomeni kdorkoli, ki ima bazo sledilcev, a niti visoka številka ni tolikšen pogoj, kot je kredibilna virtualna podoba. 

Morate spoštovati pravila

Da bi bili primerni za kljukico, morate slediti pravilom, s katerimi ste se strinjali ob registraciji profila. Torej da objavljate zgolj lastne fotografije in videe, spoštujete druge uporabnike, ne objavljate golih ali nasilnih fotografij in sledilcev ne bombardirate z nadležniki spami.

Morate zaprositi zanjo 

Med najbolj slavnimi obrazi je veliko takšnih, ki za kljukico niso zaprosili sami. Bodisi so jim jo uredili predstavniki za stike z javnostmi ali predstavniki podjetja. Z novimi pravili pa zanjo lahko zaprosimo sami in to kdorkoli.

Kako to storite? Na Instagramu kliknite na Nastavitve/Settings in poiščite opcijo Request Verification. Z zahtevo potrditve morate izpolniti nekaj podatkov. Svoje polno ime in funkcijo (bloger, športnik, glasbenik, modni poznavalec, politik, organizacija, podjetje ali "drugo" …), dodati pa morate tudi kopijo svojega osebnega dokumenta, s čimer jamčite, da ste to res vi.

micna_instagram_potrditev_kljukica.jpg

Držite pesti in čakajte na razsodbo

Zgolj oddan zahtevek za modro kljukico ni dovolj. Ko bodo pregledali vašo prošnjo, bodo to bodisi odobrili ali zavrnili. Verjetnost, da bo odziv pozitiven, pa je, če imate več sledilcev, bralcev in obiskovalcev, ste prisotni, kredibilni in uspešni tudi na drugih platformah (Facebook, Twitter, YouTube, blog …) in se vaše ime kdaj pojavi tudi v medijih. Funkcija je sicer brezplačna.

Avtor: F. M.
Foto: Unsplash, Instagram/Kylie Jenner

PREBERITE ŠE: Katarina Malgaj: Organizatorka, ki stoji za sanjskimi porokami na Krasu #intervju


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)