Gajstnice: Šaljiv način, kako Slovenc(lj)em nastaviti ogledalo in jih spraviti v smeh

Poznate Gajstnice? To je prvi slovenski Instagram profil, ki združuje vseslovenske govorice in vas bo pošteno nasmejal.

6.11.2018 ob 10:06

gajstnice.jpg

Gajstnice niso narečni izrazi. Gajstnice niso sleng. Gajstnice niso pregovori. Gajstnice so predvsem govorica našega vsakdana, neprijetnih in prijetnih situacij, ko obiščemo babico, se družimo s kolegi ali v službi komaj čakamo konec delovnega tedna. So torej vse, o čemer naša skupnost govoriči.

"Gajstnice so prvi slovenski Instagram profil, ki združuje vseslovenske govorice. Zanimivo je, da se, ne glede na lokalno pripadnost, mnogi vsak dan poistovetijo z našo idejo," so nam zaupali ustvarjalci profila, ki pa svojih identitet ne izdajajo kar tako.

Bolj pomembno od tega, kdo so, se jim zdi povezovanje skupnosti, ki jim pri soustvarjanju profila pomaga. Morda je ob prenasičenosti selfijev in promotorjev koncept in taka raba Instagrama nekaj drugačnega in za mnoge nerazumljiva, pravijo. "Kdo ste? Kdo se skriva za profilom?" Zanje so to vprašanja, ki trenutno niso ključna.

V središče si želijo postaviti predvsem bogastvo, pestrost in raznolikost izrazoslovja. A naj vam kljub temu postrežemo z namigom, da so starši Gajstnic trije. Že od otroštva kujejo zanimive projekte, a je prav ta prvi in njim najbolj ljub.

Kaj vse so nam še zaupali v spodnjem intervjuju?

Kje vse vam na pamet padejo ideje za Gajstnice in kam si jih zapisujete, preden pridejo do nas?

Ideje za Gajstnice prihajajo od povsod. Predstavljajte si le pogovor v baru za sosednjo mizo, ko bivša žena napade moža, ali pa dve starejši gospe, ki kupujeta uvelo kristalko v Hoferju. Ali pa dva študenta, ki na avtobusni postaji obirata mimoidoče breskvice.

Največ pa nam jih posredujejo naši sledilci. Najbolje je imeti radarje po celi Sloveniji, saj le tako lahko dobimo tiste najbolj zaslužne za objavo. Tisto češnjico na smetani, če razumete.

Navadno jih zapišemo kar v Messenger ali na listek. So pa nas naši podporniki (hehe) presenetili tudi z večstranskim dokumentom predlogov. Prav ti so naši najljubši. Tisti, ki razumejo našo vizijo in jo skušajo deliti naprej.

Svoje gajstne predloge vam torej pošiljajo tudi sledilci. Pa so za kaj? In po kakšnem kriteriju si zaslužijo mesto na pastelni podlagi?

No, v resnici so kriteriji zelo subjektivni. Težko jih obrazložimo. Predlog navadno potrdi blag ali pa krepak nasmeh na obrazu ekipe. Tako vemo, da je predlog sprejet in bo kmalu krasil bogato zbirko objav na profilu.

Svoj čas smo se milenijci raje spogledovali s slengom, ki smo ga posvojili čez lužo in se karseda izogibali govorici naših roditeljev. Danes pa brskamo po omarah svojih babic, simpatičen pa nam je postal tudi njihov način govora. Kako kul je spet oldschool?

Dobro vprašanje. Korenine naroda so nam pri srcu in želimo okrepiti zavedanje za slovenski jezik v rabi. Prepogosto se ga, kot si omenila, sramujemo ali ga skrivamo za tujimi izrazi. To pa nikakor ne pomeni, da bi moral jezik postati sterilen in točno predpisan. Če bi bil tak, Gajstnice ne bi obstajale. Prav vsakodnevna raba pa ga izpostavlja tisoč in eni situaciji, tudi v pogovoru s tujimi/drugimi jeziki. Dokler se zavedamo bistva in vemo, od kod prihajamo, se nam ni potrebno bati vdora tujk ali pozabe slovenskega jezika v rabi.

Te dni je minilo točno eno leto od objave prve gajstnice in če malo zaokrožim, si upam napovedati, da boste v novem letu pozdravljali vsaj 10 tisoč sledilcev. Kaj je ključ grajenja takšne baze odzivnih in pripadnih fanov? Se vam je kdaj sanjalo, da bodo imele Gajstnice toliko somišljenikov?

Iz tvojih ust v Božja ušesa (smeh). Ko smo snovali idejo o kanalu, si nismo postavili visokih ciljev. Vedeli pa smo, da bomo kmalu našli simpatijo nekaterih somišljenikov. In kako zelo nas veseli, da je teh iz dneva v dan vse več. Iz srca hvala.

Zares zelo živo, unikatno in odzivno bazo sledilcev smo gradili postopoma. Nič na silo, počasi. Prav zato, ker je vsebina našega kanala vsebinsko pestra se je lahko marsikdo našel v kateri od Gajstnic. Morda pa je tam našel sosedo Darinko ali poštarja. Morda babico ali sestrično Evo. Nastavili smo ogledalo Slovenceljnom in tako na šaljiv način predstavili nekaj, o čemer smo prej govorili le doma ali za šankom.

Na kaj najprej pomislite ob verjetno najpogosteje slišani pogruntavščini leta – besedi influencer, po domače vplivnež?

Bruh. Hecamo se (smeh). Naši vplivneži niso tisti, ki objavijo popolno sliko pečenih jajc ali trepk. Naš zgled so predvsem starši in vsi dobri ljudje, ki nas s svojimi besedami in dejanji spodbujajo, da bomo boljši. Ne pa, da bi kupili novo kremo ali avto. A na srečo gre za fenomen, ki bo tudi pri nas kmalu doživel svoj konec. Smo jih siti, ane?

Katerim inovativnim profilom na Instagramu radi sledite vi?

Težko najdemo profil, ki bi bil celotni ekipi pisan na kožo. A nihče si iz glave ne bo izbil legendarne objave Boruta (op.p Pahorja) na supu. Morda bi pa res lahko izpostavili Insta komedijantko Celeste Barber (@celestebarber), ki si upa svoje telo podrediti višji ideji – kljubovati popolnemu modnemu svetu. Pa še @tinder_nočne_more, @problemipunc, @lppjevka itd. Če povzamemo, profili, ki popestrijo našo dnevno rutino z nasmehom.

Kam bo Gajstnice poneslo v prihodnje?

Naša mala zmaga je vsak dan presežena in za to smo srčno hvaležni vsakemu izmed vas. Veseli nas, da dnevno prejmemo toliko pohval, idej in predlogov. Vse to je potrditev, da nam je uspelo. Želimo si, da bi nas spremljali na tej poti in nas pri tem bodrili še naprej (solze).

Gajstnice torej lahko spremljate in soustvarjate tudi vi – TUKAJ.

Avtor: Maja Fister
Foto: Gajstnice

PREBERITE ŠE: Kaj storite, če doma pozabite telefon? ALI Kako Instagram uporabiti za osebno promocijo, ki ljudem ne bo šla na živce


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)