5 mojstrov tetovaž v Sloveniji, ki jim morate slediti

Če ste ljubitelji tetovaž, če kakšna že krasi vaše telo ali pa se z idejo o tem zaenkrat zgolj spogledujete, ne spreglejte spodnjih 5 (v bistvu 6!) tetoverjev, ki ustvarjajo v Sloveniji, njihov talent pa so prepoznali tudi čez mejo.

7.9.2018 ob 4:03

tetovaza.jpg

Tetovaže so zadnjih nekaj let postale globalno priljubljene med vsemi generacijami. Čeprav smo Slovenci v sprejemanju "drugačnosti" še vedno nekoliko zadaj, pa se stvari počasi spreminjajo tudi tu. Ljubiteljev te veje umetnosti je vedno več, pri nas pa ustvarja tudi kup nadarjenih tetoverjev. Seznam takšnih je seveda precej daljši od spodnjih 5, ki jih po izboru uredništva izpostavljamo tokrat. To so umetniki poslikave telesa, ki nas navdušujejo s svojim delom in jim lahko sledite tudi na Instagramu.

@saso_tavcitattoo in @simona_tavcitattoo

V Tavči tattoo studiu na Bledu ustvarjata Sašo Dudič in Simona Borštnar, o njuni nadarjenosti pa pričajo številne nagrade, kup zadovoljnih (in potetoviranih) strank in nenazadnje tudi število sledilcev na družbenih omrežjih. Mična je že pred časom z njima tudi poklepetala v intervjuju o njunih začetkih in vzponih – preberete ga lahko TUKAJ. Slovita po prav posebnem slogu, črno-bele tetovaže mešata z živimi barvami, ki se ponekod prelivajo v slogu vodenk.

A post shared by saso dudic (@saso_tavcitattoo) on

@annoesecretgarden 

Ana Kušter ustvarja pod imenom Annoe. Študirala je industrijsko oblikovanje, delala v marketingu, kot umetnica ličenja in likovna urednica, tetovira pa že skoraj pet let. V studiu profesionalno dela že dve leti in pol, je del pro-teama LACEnano, dela v studio Turko Tattoo in je ena najbolj obetavnih mladih tetoverk.

Tetovira v vseh slogih, najbolj pa uživa neotradicionalnem. Motive za tetovaže najraje po posvetu in željah strank zriše sama, rada pa se igra s kontrastom debele in tanke linije in stiliziranimi podobami ter prelivi barv. Kot nam je zaupala, je ena od njenih največjih strasti tetoviranje rož in živali ter preciznih tetovaž z zelo tankimi linijami. "Najboljši občutek je, ko stranka po najini "terapiji" studio zapusti s pozitivno izkušnjo, točno takšnim rezultatom, kot ga je želela in srečna. Zato to rada počnem s srcem, saj je pomembna tudi energija, ki jo umetnik pusti na stranki." nam je zaupala Ana.

@kapitankolackov

Pod profilom Kapitan Kolačkov ustvarja Filip. Zadnjih deset let, še preden ga je osvojilo črnilo, ustvarja z grafitersko skupino 1107, kjer je uril svojo domišljijo, čut za estetiko in natančno roko. V svet tetoviranja je zakorakal kot samouk, njegove mojstrovine na koži pa spremljamo zadnja štiri leta.

Med Filipovimi najljubšimi slogi so geometrijske tetovaže, pri srcu pa so mu tudi avtorske ilustracije demonskih, živalskih in rastlinskih motivov.

@nikavuchkova

Nika Vučko je 25-letna umetnica in tetovatorka, ki se z umetnostjo ukvarja že vse življenje, s tetoviranjem pa aktivno približno pet let. Diplomirala je na Akademiji za Vizualne umetnosti, že med študijem pa se je učila, uvajala in izobraževala v profesionalnem tattoo studiu. Zadnje leto jo najdete v ekipi priznanega studia Izo tattoo v središču Ljubljane.

A post shared by Nika ∴ (@nikavuchkova) on

Njena ljubezen do tetoviranja očitno sega že daleč, saj si je prvo tetovažo omislila za 14. rojstni dan. "Tako kot se osebnostno razvijamo skozi življenje, razvijamo tudi svoj stil tetoviranja," nam je zaupala Nika. Tetovira predvsem svoje unikatne motive, v slogu dotworka, linijskih risb, geometrije in finih linij. "Umetnost tetoviranja me navdušuje ravno zaradi neskončnih možnosti, ko se ne omejiš na enake podlage in stile, ampak je vsaka izdelava novega tattooja vedno drugačna in lastna izkušnja sebe, ter tudi tetovirane osebe," nam je pojasnila umetnica, ki v prostem času ilustrira, izdeluje grafike (predvsem linoreze) in oblikuje grafične podobe za različne lokalne produkte. Kot nam je zaupala, ji prihajajoči meseci obetajo kar nekaj konkretnejših projektov, ki se jih zelo veseli, prepričani pa smo, da bodo zanimivi tudi vam.

A post shared by Nika ∴ (@nikavuchkova) on

@tetovarna 

Za Tetovarno stoji umetnica Špela Kobal. Ustvarja v okolici Maribora, k njej pa se vozijo navdušenci nad tetovažami z vseh koncev Slovenije, tudi tujci. Profesorica likovne pedagogike je s tetoviranjem začela potem ko je za rojstni dan dobila prvo napravo za tetoviranje in ljubezen do črnila pod kožo je bila rojena. Čakalne dobe za tetovažo pri njej so zaradi velikega povpraševanja dolge, zgolj na Instagramu pa ji sledi prek 27 tisoč ljudi. Slovi po natančnih linijah, od minimalističnih tetovaž pa trenutno najraje eksperimentira s črnino in črnimi packami pod kožo, ki so videti, kot bi se vam po telesu razlilo črnilo.

A post shared by Špela Kobal (@tetovarna) on

A post shared by Špela Kobal (@tetovarna) on

Avtor: Maja Fister
Foto: Instagram omenjenih ustvarjalcev

Preberite še: Ideja Slovencev, ki trga gate - hudomušne tablice za kolesa ali pa Kdo prireja Skkrivne večerje po Sloveniji? Andreja in Melinda o zgodbi iz zakulisja


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)