Vse, kar morate vedeti o belih tatujih in zakaj jih tetovatorji odsvetujejo

Slovenska tetovatorja (od)svetujeta: Povsem bele tetovaže so neobstojne.

8.12.2016 ob 8:30

beli_tatu.jpg

S tetovatorjema Ano in Milošem iz Black Tattoo studia v Ljubljani smo razjasnili slabosti povsem belih tatujev, trenda nove generacije navdušencev nad tetovažami.

Umetnika jih svojim strankam močno odsvetujeta, predvsem zato, ker so neobstojni. "Da bi bel tatu obstal, bi bilo potrebno iti večkrat čez isti motiv. A tudi ob tem težko jamčimo 100-odstotno obstojnost," pravita.


--> Preberite še: Tavči Tattoo: Tetoviranja sta se učila na umetni koži, bučah, na sebi in prijateljih

ll.png

Ko se fotografija ne ujema z resničnim življenjem 

Tetovaže so zadnjih nekaj let končno tudi pri nas postale družbeno bolj sprejete, zanje pa se odločajo ljubitelji med vsemi generacijami. Tudi v svetu tetovaž obstajajo modni trendi, med njimi so se pojavili tudi beli tatuji, ki pa so na spletu videti precej bolje kot v resničnem življenju. Zaradi svetlejše barve so nekoliko diskretnejši, a imajo tudi kup slabosti.

a.jpg

"Večina fotografij belih tatujev, ki krožijo prek družbenih omrežij, je obdelana v Photoshopu. Zato stranka dobi napačno predstavo, kako so takšni tatuji videti v resnici. Enako velja za tatuje na prstih, ob stopalih, na zapestju, dlaneh in podobno – ne glede na barvo," pravita tetovatorja.

Ko bel tatu postane nekaj povsem drugega

V Black Tattoo studiu pojasnjujejo, da belo barvo ponavadi uporabljajo za mešanje barv, doseganje kontrastov in pa za poudarke (angl. ‘highlight’).

"Če določen del tatuja barvamo z belo, je to ponavadi ob stiku dela tatuja, kjer je uporabljena temnejša barva. Zaradi napačne predstave stranke potem od bele barve pričakujejo, da bo bela, v bistvu pa vsaka barva prevzame naravni pigment kože. Ko se tatu zaceli, se čez njega naredi nov sloj kože, ta pa vsebuje naravni pigment. Posledično taki tatuji v večini primerov izpadejo roza, oranžkasto, rumenkasto … odvisno od podtona strankine kože. V najhujšem primeru tatu izpade kot brazgotina," pojasnita Ana in Miloš. 

1.jpg

Skrb za tatu se ne konča v tattoo studiu

Kot sta pojasnila, so najmanj obstojni tatuji v barvah, ki so podobne barvi naravnega pigmenta kože. Seveda pa na obstojnost kateregakoli tatuja vpliva več faktorjev, glavni izmed njih je oskrba sveže tetovaže in nadaljna skrb zanjo v različnih vremenskih pogojih. Tako je treba tatu pred sončenjem zaščititi s kremo z zaščitnim faktorjem najmanj 30, pozimi, ko je koža suha, pa je nanjo treba nanesti vlažilno kremo.

Sončenje vpliva na vse barve tatujev enako. "Najpogostejše napačno prepričanje je, da bo ob sončenju bel tatu ostal bel, ostala koža pa porjavela. Tatu je del kože – je v koži in ne na koži – in ni nalepka, zato tudi ta pri sončenju porjavi in se ga še slabše vidi," dodajata.

Kaj se zgodi, če je tetovažo treba popraviti?

Na srečo lahko slabe tetovaže prekrivamo z novimi, zato se tetovatorji pogosto ukvarjajo tudi s popravljanjem starih tetovaž. "Enkrat je v studio prišla objokana stranka, ki je želela popraviti tatu, ki sta ga s prejšnjo tetoverko delali trikrat. Prvič je bilo z belo barvo, pa se ni nič obdržalo, drugič sta ponovili vajo, a je nastala brazgotina, tretjič sta šli še enkrat čez s svetlo sivo barvo. Težava ni bila le v slabem izgledu in izvedbi, ampak v tem, da je bilo čez to zelo težko narediti motiv, ki ga je želela na začetku."

Ana in Miloš pravita, da povpraševanje po takšnih tatujih "na srečo" počasi upada. Nekaj primerov povsem belih tetovaž različnih tetovatorjev, si poglejte spodaj.

A photo posted by Svetlana (@dedal_art) on

A photo posted by WT (@whitetattooing) on

Avtor: Maja Fister

Foto: Miran Juršič/Rijeka Tattoo Expo/Instagram


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)