5 stvari o Slovencih, ki so nenavadne Britanki, ki nas je obiskala

Kaj si o nas in naših navadah mislijo tujci? O tem smo poklepetali z Britanko, ki se je pred kratkim mudila v Ljubljani.

3.9.2018 ob 3:34

vanessa_britanka_slovenija_smesne_razlike_ljubljana4.jpg

Vanessa je Britanka, ki živi v Milton Keynesu, kraju, nedaleč stran od Londona. Zadnji dve leti je živela v Avstraliji, na poti domov potovala po Aziji, pred kratkim pa je v Ljubljani obiskala tudi mene, njeno prvo slovensko prijateljico. Kakšni so njeni vtisi?

"Ljubljana, Slovenija nasploh, kar sem je uspela videti, je nekaj povsem drugega od tega, kar sem pričakovala. Sploh za državo, o kateri v resnici prej nisem vedela praktično ničesar. Razen tega, da je bila del Jugoslavije. Vse je tako zeleno, čisto in prijetno. Mislim, da imate veliko srečo, da živite na takšnem kraju. In še vse je tako blizu!" nam je zaupala Vanessa. In kaj jo je pri nas presenetilo? To je 5 stvari, ki jih počnemo malce drugače od njih.

vanessa_britanka_slovenija_smesne_razlike_ljubljana_bled.jpg

1 "Vsi govorite še kakšen drug jezik!"

"Ena od mojih bojazni ob prihodu v Slovenijo je bila, da se zaradi jezika ne bi znašla. Kaj če me kdo ogovori v slovenščini, jaz pa jih bom samo nemo gledala? Na moje presenečenje, nisem naletela na enega človeka, ki ne bi znal angleško. Pa še kakšnega tretjega in četrtega jezika povrh. Ne le znal, v bistvu je vaša angleščina odlična!" 

2 "Vsi poznajo vse!"

"Ko sem se po središču Ljubljane sredi dopoldneva prvič sprehodila v družbi Slovenke, se mi je zdelo, kot da po mestu hodim s kraljico (smeh). Stvar je v tem, da se vsi poznate in pozdravljate. Kako je možno, da ti na vsakih nekaj minut nekdo pomaha ali odzdravi? To je noro!"

vanessa_britanka_slovenija_smesne_razlike_ljubljana1.jpg

3 "Znani Slovenci so v bistvu običajni ljudje"

"Ko sem med kosilom v eni od restavracij v centru mesta povprašala o slavnih Slovencih, sem izvedela, da eden "slaven" pravkar sedi za sosednjo mizo. In da beseda "slava" pri vas zaradi majhnega trga nima takšne teže, kot jo ima v Angliji. Tisti zraven naju je bil nek glasbenik. Nihče se ni zmenil zanj. Niti za igralca, ki je šel mimo čez nekaj minut. So pa toliko slavnejši vaši športniki. In menda jih je velik del že spakiral v tujino." 

4 "Ljudje ob četrtkih žurajo, kot da v petek ne bi imeli službe" 

"Ko smo se na topel četrtek odpravili v središče Ljubljane, nisem pričakovala ničesar divjega. Pristali smo v Centralni postaji, enem od lokalov, kjer ob četrtkih prirejajo piknike. Ena pijača se je razvila v deset njih, še pred polnočjo so ljudje plesali, peli in bili razpoloženi, kot da je petek in jim naslednji dan ni treba v službo. Očitno so četrtki novi vikendi, Slovenci pa ne poznate mačka! Pa tudi precej nenavadno mi je, da lahko alkohol pijete kar na ulici. Kar tako, ob fontani, na stopnicah ob Ljubljanici ali na klopci na Kongresnem trgu. In še to, menda Slovenci na svojih vrtovih radi gojite tudi kaj bolj opojnega …"

vanessa_britanka_slovenija_smesne_razlike_ljubljana2.jpg

5 "Nihče ne uporablja umetne porjavitve" 

"Tole je malo smešno, ampak pri nas smo vsi oranžni (smeh). Dekleta v Angliji obožujemo samoporjavitvene kreme, ker smo tako bleda, da drugače ne gre. Pa tudi umetni lasje in trepalnice gredo pri nas očitno precej bolj v promet kot tu. In Slovenke ven sploh ne hodijo v petkah. Pa tudi za urejanje v petek zvečer si ne vzamejo treh ur. Me se še kar mučimo, a ideja o sproščenih opravah mi je zelo všeč."

Besedilo in fotografije: Maja Fister

Preberite še: Danci vzgajajo samozavestne, samostojne in srečne otroke – kaj pa mi? (piše Goga) ali pa Kdo prireja Skkrivne večerje po Sloveniji? Andreja in Melinda o zgodbi iz zakulisja


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)