Top 10 brezplačnih stvari, ki jih lahko počnete v Londonu

Angleška prestolnica je priljubljena v vseh delih leta, prav poseben čar pa ima tudi predpraznični skok v London.

11.11.2016 ob 8:35

london_shutterstock_363643592.jpg

Čeprav London velja za eno najdražjih evropskih prestolnic, pa si jo lahko dobro ogledate tudi z manjšim proračunom. Tudi v decembru lahko še vedno ujamete precej ugodne letalske karte, z nekaj sreče in časovne prilagodljivosti lahko v London iz Ljubljane namreč letite že za 20 evrov v eno smer.

Do londonskega letališča Luton z domačega Jožeta Pučnika leti nizkocenovni letalski prevoznik Wizz Air, do Stansteda pa EasyJet. Obe letališči sta od centralnega Londona odaljeni dobro uro vožnje z avtobusom. Prvi ima trenutno za nekaj evrov ugodnejše ponudbe, a boste na letalo lahko brezplačno vzeli precej manjšo prtljago. Če želite torej potovati čim bolj ugodno, spakirajte racionalno.

A photo posted by @LONDON (@london) on

  1. Sprehod mimo glavnih znamenitosti

Med vsemi pomembnejšimi ikoničnimi znamenitostmi se lahko v dobri obutvi in ob ugodnih vremenskih razmerah kar sprehodite. Ob tem boste videli več in privarčevali pri podzemni železnici. Ne pozabite na zemljevid ali pa si že doma uredite aplikacijo, ki za delovanje ne potrebuje mobilnih podatkov. Ena takšnih, ki nas v tujini še nikoli ni pustila na cedilu, je Maps Me.

Nakupujete (ali le pasete oči) lahko na ulicah Oxford in Regent (ne pozabite zaviti v stranske uličice, kjer je gneča manjša, trgovinic pa še več). Nato se sprehodite južneje do Piccadilly Circusa, kjer se blešči od oglasnih panojev. Pot nadaljujte do Trafalgar Squareja, kjer stoji mogočna Narodna galerija (National Gallery) z eno od največjih slikarskih zbirk na svetu. Od tod pot nadaljujete do Parlamenta, kjer je tudi Big Ben. Le čez most od tu se vrti še ikonični London Eye, a za razgled iz njega boste mogli seči v žep. Brez skrbi, v nadaljevanju razkrijemo tudi brezplačne kotičke z izjemnim razgledom.

A photo posted by @LONDON (@london) on

Od tu se sprehodite še do kraljičine rezidence – Buckinghamske palače. Ob posebnih priložnostih člani kraljeve družine stopijo na balkon in mahajo množici. Vsak dan ob 11.30 ste lahko tudi priča menjavi straže. Po vsem tem vas bodo verjetno že precej bolele noge, zato sedite na podzemno in skočite še do legendarnega dvižnega mostu Tower Bridge, od tam pa se sprehodite še do mogočne katedrale St. Paul's Cathedral. Razgled je čudovit tudi z njene kupole, a ni brezplačen – v nadaljevanju imamo namig, kako do sosednjega povsem zastonj.

A photo posted by MajaFister (@majafister) on

  1. Terasa One New Change

Prav nasproti Katedrale Sv. Pavla stoji nakupovalno in poslovno središče One New Change, kjer lahko ujamete osupljive razglede. Poiščite dvigalo in se povzpnite na 7. nadstropje, na teraso strešnega bara. V njem vam ni treba posedeti, na njihovi terasi pa lahko ostanete kakor dolgo želite. Od tu gledate naravnost v St. Paul's Cathedral, za njo v daljavi vidite London Eye, na drugi strani pa se bohotijo mogočne stolpnice, med njimi tudi ikonične The Shard, "Walkie-Talkie" in The Gherkin.

 

A photo posted by MajaFister (@majafister) on

  1. Sky Garden

Pravzaprav lahko osupljive razglede nad mesto ujamete tudi iz zgoraj omenjenih znamenitih stolpnic. Za pogled z The Shard bi odšteli 31 funtov (26, če vnaprej plačate prek spleta), a imamo tudi brezplačno rešitev! Razgled z ukrivljene zgradbe, ki jo domačini zaradi videza kličejo kar "Walkie-Talkie", je brezplačen! In 155 metrov nad tlemi! Zgradba se uradno sicer imenuje 20 Fenchurch Street, brezplačna razgledna točka na njenem vrhu pa je Sky Garden. Zastekljen rastlinjak nudi 360 stopinjski pogled nad mesto in zunanjo teraso. Vse, kar morate narediti, je, da svoj brezplačen obisk rezervirate na njihovi spletni strani – TUKAJ. A bodite zgodnji z rezervacijo, saj so datumi večinoma zasedeni za en teden vnaprej.

  1. Portobello Market

Portobello Road v Notting Hillu slovi po antikah in drugih sladkorčkih iz druge roke, pa po stojnicah s sadnjem in zelenjavo, ljubke uličice s pisanimi hišami pa so še en fotogeničen dodatek mestu. Še to, v Notting Hillu je bilo posnetih tudi nekaj filmom, nazadnje animirani Paddington (2014).

A photo posted by MajaFister (@majafister) on

  1. Brick Lane

Brick Lane se nahaja v vzhodnem Londonu in je še ena alternativna plat mesta. Polna grafitov, umetnosti, prodajaln z vintage oblačili in dodatki ter curry houseov, ki so jih prinesli azijski priseljenci.

  1. Camden Town

Severno od strogega središča se nahaja Camden Town. Tu najdete znamenite tržnice The Stables Market, Camden Lock ali Camden Lock Village. Raj za nakupovalce, ljubitelje barv in alternativnih, hipsterskih kotičkov pa je tudi poln dišečih stojnic z ulično hrano z vseh koncev sveta.

A photo posted by @LONDON (@london) on

  1. Lov za Banksyjem, Harryjem Potterjem ali Sherlockom Holmesom

V Londonu so posneli kup filmov in serij, njegove ulice pa so navdihnile še več knjig. Lahko se podate po poti svojih najljubših junakov in poiščete lokacije, kjer so se nahajali. Če vas bolj od muzejske umetnosti navdušuje ulična, poskusite najti tudi kakšen slaven grafit – na primer Banksyja. Mi smo se sprehodili do Falling Shopperja v prestižnem Mayfairu za Diorjevo trgovino, a po mestu se jih skriva še veliko več.

  1. Natural History Museum

Večina glavnih londonskih muzejev je sicer brezplačnih, a jih je toliko, da jih boste v nekaj dneh težko vse obdelali. Nam najljubša sta naslednja. Naravoslovni muzej (Natural History Museum) ima več kot 70 milijonov primerkov živali – tudi dinozavre! Poleg tega pa je izjemna že sama zgradba.

A photo posted by @LONDON (@london) on

  1. British Museum

Britanski muzej je eden od največjih in najstarejših muzejev na svetu z izjemno zbirko, v njegovo notranjost (in zunanjost) pa so zaljubljeni tudi fotografi. V središču muzeja je namreč Queen Elizabeth II Great Court, ki ga prekriva mogočna steklena kupola, največja v Evropi. Gre za prenovljen del muzeja, ki ga je leta 2000 odprla kraljica Elizabeta osebno.

 

A photo posted by @LONDON (@london) on

  1. Hyde Park in drugi parki

London je poln čudovitih parkov, kjer se ljudje umaknejo mestnemu vrvežu, telovadijo, počivajo, berejo, meditirajo in še kaj. Parki so polni flore in favne, veverice niso plašne, na nekaterih delih pa se pasejo tudi srne. Če se tja odpravite pozimi (november – januar), skočite v Winter Wonderland, ki stoji v največjem londonskem kraljevem parku – Hyde Parku. Gre za praznično obarvan sejem in zabaviščni park, kjer ne manjka božičnih pesmi ter vonja po cimetu, sladkorni peni in kuhanem vinu. Preverite še St. James Park, Regent's Park in Greenwitch Park.

A photo posted by @LONDON (@london) on

Avtor: Maja Fister

Foto: Shutterstock, Instagram


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)