5 najbolj vročih grških otokov ta hip

Če ste v fazi načrtovanja poletnega dopusta, imamo na zalogi nekaj imenitnih grških namigov, čudovitih plaž, dobre kulinarike in lepega vremena.

25.5.2018 ob 5:50

grcija_otok_santorini_mikonos_zakintos_kreta_krf_dopust8.jpg

Grčija je med Slovenci priljubljena počitniška destinacija, ki ji nikoli ne zmanjka domišljije. Ta sončna sredozemska dežela skriva številne kulturno-zgodovinske zaklade, kjer so temelje postavljali stari Grki, poleg ugodne klime pa se lahko pohvalijo tudi z lepimi plažami, fotogenično belo-modro arhitekturo in okusno kulinariko, po kateri si vedno znova obliznemo prste. Mediteranska kuhinja, polna morskih ulovov, sveže zelenjave z olivnim oljem, seveda pa ne gre brez feta sira, polnjenih paradižnikov, souvlakija, tatzikija, musake, girosa in kozarca dobrega vina. 

Kam torej letos na dopust?

grcija_otok_santorini_mikonos_zakintos_kreta_krf_dopust4.jpg

Zakintos

Zakintos slovi po sončnih zalivih, turkiznem morju in peščenih plažah na koščku raja v Jonskem morju. Ena najbolj znanih rajskih plaž na otoku se imenuje Navagio, znana je tudi kot brodolomska plaža ali zaliv tihotapcev. Tu namreč najdete ladjo Panagiotis, ki je na rajski plaži ob klifu nasedla med tihotapljenjem tobaka. Priljubljene plaže so še Vromi, Porto Roxa, Limnionas, Makris Gialos in Keri. Na tem otoku lahko ujamete gnezdenje želv, modre jame, opuščene soline in najstarejšo oljko na svetu.

grcija_otok_santorini_mikonos_zakintos_kreta_krf_dopust2.jpg

Santorini

Santorini (tudi Thira) je najjužnejši grški otok v Kikladih, nekateri viri pa ga navajajo tudi kot ostanek skrivnostne Atlantide. Tudi za ta vulkanski otok so značilne bele hišice z modrimi vrati in okni, bele cerkve z modrimi kupolami in ozke uličice, ki so videti kot iz filma. Otok je vulkanskega izvora, kar vam bo hitro jasno ob pogledu na klif in potopljeno kaldero, medtem ko je vzhodna stran otoka bolj položna. Brez skrbi, vulkan je v fazi mirovanja oziroma ugašanja, izbruhnil pa ni že od leta 1950.

grcija_otok_santorini_mikonos_zakintos_kreta_krf_dopust7.jpg

Kaj si ogledati na Santoriniju? Pravljično vasico Oio (izgovori se brez o-ja), ki stoji na klifu in slovi po najlepšem sončnem zahodu na svetu. Glavno mesto otoka je Fira, ki slovi tudi po pestrem nočnem življenju, kraj, kjer je večina ugodnejših hotelov pa je Kamari, s črno plažo. Dobro ohranjeno je tudi starodavno mesto Akrotiri. Po otoku je razvejan javni avtobusni promet, vozijo tudi taksiji, največ pa boste videli, če najamete avto, skuter ali štirikolesnik. Kako do otoka? Santorini ima svoje letališče, kjer dnevno pristane tudi po 30 letal, ki vam med ležanjem na plaži v Kamariju vsake toliko zarohnijo nad glavo.

grcija_otok_santorini_mikonos_zakintos_kreta_krf_dopust6.jpg

Mikonos

Zahvaljujoč popotniškim blogerjem in Instagramu, je Mikonos, vsaj kar se družbenih omrežij tiče, trenutno najbolj opevan grški otok. Tu vas čakajo čudovite plaže, marine z razkošnimi jahtami, mondeni butiki in prestižne restavracije, divje zabave in tudi popolno nasprotje tega. Otok kontrastov na drugi strani skriva tudi tihe zalive, jutranje barantanje ribičev, lične snežno bele hišice s pisanimi polkni in osedlane osličke. Vseeno pa je primarno prestižen žurerski otok, kjer boste noči prežurali do zore, mačka pa zdravili ob turkiznem morju, ki vedno prija.

grcija_otok_santorini_mikonos_zakintos_kreta_krf_dopust1.jpg

Najbolj poznani plaži za zabave željne sta Paradise Beach in Super Paradise Beach. Od klubske scene je v ospredju Cavo Paradise, za ljubitelje šopinga in dobrih restavracij pa je tu ulica Matogianni, ki se nahaja v glavnem mestu Hora. Enega najbolj pisanih in romantičnih kotičkov na otoku predstavlja Alefkantra ali tako imenovane male Benetke, otok pa lahko najbolj optimalno raziščete, če najamete avto ali motor.

grcija_otok_santorini_mikonos_zakintos_kreta_krf_dopust3.jpg

Kreta

Največji grški otok slovi po razgibanem terenu, kjer najdete dolge peščene plaže, pa tudi gore, kjer pozimi celo sneži. V glavnem mestu Heraklion ne spreglejte arheološkega muzeja, kjer hranijo minojske artefakte, še bolj impresiven pa je ogled minojske palače v Knososu. Naziv ene najlepih plaž ima Vai, ki jo obdaja palmov gozd. Turkizno morje se razteza tudi ob plažah Balos, Falassarna in Elafonissi, ki vas bodo očarale. Zadnja velja za eno najlepših na Kreti predvsem po rožnatem pesku, ki se tako obarva, ko sonce v plitvo vodo v laguni sveti pod določenim kotom. Očarljivo je tudi mesto Chania, kjer staro mestno jedro obdaja beneško obzidje, najljubše kotičke pa boste najlažje poiskali kar z najemom avtomobila, saj so razdalje med obiska vrednimi kraji precejšnje.

grcija_otok_santorini_mikonos_zakintos_kreta_krf_dopust10.jpg

Krf

Ta razgiban otok v Ionskem morju je med slovensko mladino najbolj znan po divjih maturantskih izletih, a brez skrbi, tudi bolj umirjene dele otoka lahko najdete brez težav. Otok je poln žepnih peščenih zalivčkov, kjer boste imeli dovolj zasebnosti za tih oddih – razen seveda, če ste se prišli zabavat. V razgibanem istoimenskem glavnem mestu se izgubite v uličicah med starimi benečanskimi hišami, preglejte lične trgovinice in zlatarne in opazujte staro mestno jedro, ki je pod Unescovo zaščito. Všeč vam bo tudi Sidari, kjer se vam odpre pogled na klife, na vrhu griča v Paleokastritsi pa najdete samostan, kjer živi osem menihov. Kje so najbolj divje zabave? V Kavosu, Ipsosu, Gouvii in Dassii.

Avtor: F. M.
Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)