Ideja za izlet: Najstarejši živalski vrt, očarljiva palača Schönbrunn in vedno zabavni Prater, trije biseri Dunaja

Prestolnica naše severne sosede nudi nešteto možnosti za poduk in zabavo.

25.11.2016 ob 10:00

dunaj_shutterstock_159885452.jpg

Da bi obšli vse znamenitosti starega, romantičnega in kulturno-zgodovinsko pestrega Dunaja, bi res potrebovali več, kot en dan. Če pa boste sledili našemu namigu in obiskali tri njegove bisere, bo časa ob koncu tedna dovolj. Vsi trije se ponašajo s presežki, ki jih boste lahko spoznali in občudovali na lastne oči.

Poiščite naše predloge za izlet tudi na Facebooku. 

dunaj_shutterstock_318749114.jpg

Res bo treba nekoliko bolj zgodaj vstati in se odpraviti na pot, a verjemite, ne bo vam žal. Od Ljubljane je Dunaj oddaljen slabih 400 kilometrov in vožnja z avtomobilom do njega traja približno tri ure in pol. Za vse tiste, ki radi med potjo še malo zadremajo, bo dobrodošla novica, da sta med obema mestoma tudi redni avtobusni in železniški povezavi.  

dunajpalaca2.jpg

Živalski vrt z dolgo zgodbo

Za prvo postojanko izberite tamkajšnji živalski vrt Schönbrunn. Gre za najstarejši še delujoči živalski vrt na svetu in na vsakem koraku je ob pisani množici živali mogoče začutiti dolgo zgodovino. Njegovi začetki izhajajo iz leta 1752, leta 1778 so ga odprli za javnost. V njem so bili že na samem začetku  zgrajeni čudoviti hlevi in kotički, ki zatočišče svojim prebivalcem nudijo še danes. Leta 2010 je bil dunajski živalski vrt proglašen za najboljši živalski vrt tistega leta in je pod zaščito Unesca. Lično urejene stezice vas bodo vodile med lepo urejenimi bivališči živali z vseh koncev zemeljske oble, mimo ogromnega botaničnega vrta in romantičnega paviljona, kjer si boste lahko malce spočili. 

dunajzoo.jpg

Živalski vrt v novembru svoja vrata odpre ob devetih zjutraj, po njem se je mogoče sprehajati vse do pol petih popoldne. Nedvomno boste imeli dovolj časa, da si ga boste v celoti ogledali. Vstopnina za odrasle znaša 18.50 evra, za otroke 9 evrov, za mlajše od šestih let je vstop brezplačen. Vstopnini se ne boste mogli izogniti, priporočamo pa, da si malico vzamete s seboj. V samem vrtu se je res mogoče okrepčati, a so cene v smislu reka, kdor gre na Dunaj, naj pusti trebuh zunaj, dokaj zasoljene. 

--> Preberite še: Beograd tudi za hipsterje in ljubitelje dobre glasbe

Zgradba z okolico, ki nedvomno očara

Naslednja znamenitost, ki je vredna pozornosti, je dvorec v neposredni bližini živalskega vrta. To je dvorec oziroma palača Schönbrunn. Sestavljena je iz dveh delov. Na gričku nasproti glavnega polsopja se nahaja Glorietta z mogočnimi arkadami, kjer lahko ob kavi in kateri od dunajskih specialitet opazujete glavno zgradbo. Okoli nje se razprostirajo čudovit labirint, vodnjaki, kipi in lepo urejeni vrtovi, ki tudi v času, ko narava skoraj počiva, jemljejo sapo. 

 

dunajpalaca1.jpg

Palača Schönbrunn je umeščena na Unescov seznam kulturne dediščine. Gre za baročni kompleks, ki je bil več stoletji v lasti mogočnih Habsburžanov, ter je še do dandanes ohranil svojo podobo. Če se boste odločili pokukati v njegovo notranjost in se sprehoditi po mogočnih sobanah, kjer je živela vladarska rodbina, boste morali odšteti 16 evrov, skozi voden ogled boste lahko za nekaj trenutkov začutili dušo mogočne Marije Terezije, njenega moža Franca Štefana in njunih otrok ter prapravnuka Franca Jožefa I. in njegove soproge, Elizabete Baravrske z vzdevkom Sisi, ki dandanes zaradi svoje lepote velja za eno najbolj opevanih članic habsburške rodbine.

Po ogledu te znamenitosti, ki jo na leto z obiskom počasti več kot milijon in pol obiskovalcev, ter zato velja za najbolj obiskano turistično znamenitost Dunaja, še ostanite v zgodovini. Tokrat v bolj norčavi različici in obiščite še najstarejši zabaviščni park na svetu.

--> Preberite še: Neučakani pred veselim decembrom? Vabljeni v Celovec

Prater

Največjo atrakcijo, 64,75 metra visoko razgledno kolo, so v njem postavili že davnega leta 1897. Z njega se odpre čudovit razgled na mesto, ki seveda že diha v predbožičnem vzdušju. A veličastno kolo ni edino, ki privabi široke množice starih in mladih. V njem so številni vrtiljaki, vlakci smrti, hiša strahov, planetarij in še mnoge druge naprave, ki nudijo bolj ali manj adrenalinsko zabavo. Vstop v sam park je prost, ima pa vsaka naprava svojo blagajno, kjer so na voljo vstopnice za posamične atrakcije. Cene se gibljejo od evra in pol do petih evrov. In ne bojte se, da bi ga zaprli, preden bi si ga uspeli ogledati. Prater je 24 ur odprt vse dni v letu, drži pa, da so nekatere atrakcije ob določenih delih dneva zaprte. 

dunaj_shutterstock_297795632.jpg

Da bi začutili res popoln utrip mesta, seveda na Dunaju ne gre brez slavnega dunajskega zrezka in slastne saher tortice. Izlet v to čudovito, z zgodovino in sedanjostjo prepleteno mesto tudi v soju predprazničnih luči brez tega pač ne bi bil popoln.

Avtorica: Mateja Florjančič
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)