Ideja za izlet: Grad Miramar in Devinski grad, pravljici v resničnem svetu

Jesensko pohajkovanje po Tržaškem zalivu.

4.11.2016 ob 9:50

miramare_shutterstock_183886352.jpg

Ko z gora zapihajo hladnejši vetrovi, nas zjutraj vse pogosteje pozdravlja siva megla, dnevi pa se skrajšajo, še kako zaprija skok v toplejše kraje. Ko oči vzrejo v jesenskem vetru razburkano gladino morja in bogat morski zrak, pomešan z vonjem borovcev napolni pljuča, je treba priznati, da si jadranska obala s svojimi naravnimi, kulturnimi in zgodovinskimi znamenitostmi, zasluži pozornost v vseh delih leta.

Poiščite naše predloge za izlet tudi na Facebooku

Prav zato vas vabimo, da se ta konec tedna podate na izlet v Tržaški zaliv. Vendar ne po nakupih v Trst, raje si oglejte dve znamenitosti, ki vas bosta popeljali v dobo kočji in jadrnic. To sta grad Miramar ter Devinski grad z Rilkejevo potjo.

izlet.jpg

Bogastvo za belimi zidovi

Pravljični grad Miramar leži približno šest kilometrov severozahodno od Trsta. Do njega se pripeljete, če primorsko avtocesto zapustite na izvozu za Divačo in mejo z Italijo prečkate na prehodu Fernetiči. Pot nadaljujete po avtocesti proti Benetkam in jo zapustite na izvozu Sistiana. Ob cesti vas bo kmalu pozdravila prva tabla za Castello Miramare, kot mu pravijo naši sosedje. Sledijo ji še druge, ki vas bodo usmerjale vse do gradu. Ta s pečine opazuje peneče valove že od davnega leta 1860. Tedaj je bil namreč v glavnem pristaniškem mestu Habsburžanov zgrajen na zahtevo Maksimiljana Habsburškega, po njegovi smrti pa je mogočna rodbina v njem med vročimi poletji občasno uživala v čarih Sredozemlja.

Ime gradu, ki v španščini pomeni pogled na morje je upravičeno, saj naj bi se to videlo iz vsakega okna. Ni ga mogoče zgrešiti. S svojim mogočnim belim pročeljem nase opozarja že od daleč, pogled od blizu pa razkrije izjemno kvalitetno in natančno zgrajeno poslopje s premnogimi okni in balkoni.

Obdan je z visokim obzidjem, ki je nekoč služilo za zaščito pred napadalci in ga krasijo različni grbi ter je osvetljeno s prelepimi svetilkami.

Za vstop v grad boste odšteli 4 evre, vrtove pa si lahko ogledate brezplačno. 

izlet4.jpg

Sam grad obkroža čudovit park z redkimi eksotičnimi rastlinami in neštetimi kipi. Sprehod po njem vas bo povrnil v čas, ko se je po grajskih vrtovih sprehajala največja evropska gospoda, ličen drevored pa vas bo popeljal vse do obale z lastnim kopališčem, privezom in izjemnim pogledom na pravljično zgradbo, ki jo je mogoče spoznati tudi izza zidov, saj je v njej urejen muzej. Vzemite si čas za ogled številnih sob s kamini, mogočnimi slikami, masivnim pohištvom, polnimi knjižnimi policami ter bogatimi preprogami. Zlahka si je ob njih predstavljati, kako so živeli tedanji prebivalci, oziroma obiskovalci gradu. 

miramar_shutterstock_466467344.jpg

Grad Devin

Po ogledu zasanjanega dvorca se podajte naprej proti Devinu, kjer vas čaka še en pomnik zgodovine: Devinski grad. Na mestu, s katerega pogleduje proti morju, sta nekoč stala dva gradova, vendar so do starejšega ostale le še ruševine, ob katerih leži znamenita bela skala, imenovana Dama Bianca. Če si jo boste dobro ogledali, boste morali priznati, da v resnici spominja na zakrito žensko in je prav zato vir številnih legend ter pripovedk.

izlet2.jpg

Mlajši grad je odprt za oglede in nedvomno si velja vzeti čas ter pokukati vanj in se sprehoditi po njegovih bogato opremljenih prostorih, kjer pa fotografiranje ni dovoljeno. 

V njegovi neposredni okolici je še ena znamenitost: približno dva kilometra dolga pot, ki vodi iz Devina do bližnjega Sesljana in je speljana po klifni obali ter je znana po tem, da vsakega, ki se po njej poda, napolni z novo življenjsko energijo. Čudovita razgledna pot nosi ime po pesniku Rainer Maria Rilkeju. Prav med bivanjem na Devinskem gradu je avstrijski lirik dobil navdih za pesniški ciklus Devinske elegije, ki jih boste po zbranih vtisih po obisku dveh prelepih prič preteklosti, lahko prebrali tedaj, ko bodo zunaj pihale hladne sape.

Vstopnina za grad stane 8 evrov, če pa doplačate še 2 evra, si lahko ogledate še stari del gradu. 

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)