Ideja za izlet: Praznične Firence, mesto, ki bi lahko bilo muzej

Veseli december je v polnem zagonu, čas pa je ravno pravšnji za praznični izlet v zimsko okrašeno mesto. Na Firence bi morda prej pomislili v kakšnem drugem letnem času, a ponujajo veliko tudi v sivem delu leta.

2.12.2016 ob 10:00

1.jpg

Slikovita in opevana toskanska pokrajina, ki se spomladi obarva zeleno in poleti zaradi pšeničnih polj v zlato, je zanimiva točka tudi pozimi. Eno ob najbolj obiskanih mest v tej priljubljeni italijanski regiji so Firence.

Do glavnega mesta italijanske regije Toskana, ki skoraj ne potrebuje posebnega predstavljanja, boste z avtomobilom iz Ljubljane potrebovali 5 ur. Mesto ponuja nekaj za vsakogar, od umetnosti, arhitekture, kulinarike, pestrega nočnega življenja do prazničnega nakupovanja.

3.jpg

Točke, kjer si mesto lahko pogledate z višine

Če si pred raziskovanjem mest radi naredite predstavo in se orientirate, se najprej podajte do florentinske razgledne ploščadi Piazzale Michelangelo, kjer boste imeli Firence kot na dlani. 

V središču mesta se lahko povzpnete tudi na mogočno katedralo Duomo ali na stolp v njeni neposredni bližini. Od tod se vam bo odprl pogled na mesto in njegove opečnate strehe, presenetilo pa vas bo, da vam razgleda ne kvarijo moderne stolpnice.

4.jpg

Mostovi, cerkve in nakupovanje

Eden pomembnejših simbolov mesta je starodavni most Ponte Vecchio, ki prečka reko Arno. Njegova posebnost je ta, da je pozidan z hišami, zato sprehod čez njega deluje kot sprehod po navadni ulici. Most je poln zlatarn, tu si lahko privoščite kakšno naložbo v žlahtno kovino. Most pa je poln tudi turistov – a zagotovo manj kot v toplejših mesecih.

Firence so polne dragocenih renesančnih spomenikov, kot so cerkev San Lorenzo, krstilnica s čudovitimi pozlačenimi Vrati paradiža in stolnica Santa Maria del Fiore iz 13. stoletja.

5.jpg

Mesto, ki bi lahko bilo muzej

V Firencah so ustvarjali in se kalili številni slavni umetniki, med njimi najpomembnejši so Dante Alighieri, Leonardo Da Vinci in veliki Michelangelo Buonarotti. Če je mesto predstavljalo navdih njim, pa so velik pečat na mestu pustili tudi oni. Njihova dela lahko najdete po muzejih, pa tudi na ulici.

Sprehodite se po osrednjem trgu Piazza della Signoria in si oglejte palače ob trgu: Palazzo Vecchio, pred katero stoji kip Michelangelovega Davida, Palazzo Strozzi, Neptunov vodnjak ter Donatellov Marzoca – lev, simbol mesta. Ob trgu stojita še Loggia dei Lanzi in Palazzo degli Uffizi, ena najslavnejših galerij na svetu.

6.jpg

Zimske radosti malo drugače

Seveda ne smemo pozabiti še na italijansko kulinariko, ki se ji le redko kdo lahko upre. Ob najljubših testeninah pa si ne pozabite privoščiti kozarca Aperol Spritza ali Hugota. Veseli december je prišel tudi k našim sosedom, zato vas tudi v Firencah čaka praznična okrasitev, dišeče stojnice s hrano, pijačo in spominki ter glasbena spremljava prazničnih pesmi.

Avtorica: Maja Fister
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)