Naredi sama: Praznična darila, ki ne bodo oskubila denarnice

Čas obdarovanj je lahko usoden za naše denarnice, a veliko pozornosti lahko bližnjim namenimo tudi z manjšim proračunom. Kako?

20.12.2016 ob 11:25

prva.jpg

Naredi sam projekti, ki jih poznamo tudi pod kratico DIY (do it yourself) so vsako leto bolj priljubljeni. Ne le zato, ker lahko darilca za svoje najdražje ustvarimo za manj denarja, kot bi ga porabili v trgovskih centrih, ampak tudi zato, ker so takšne pozornosti lahko bolj osebne in pomenljive.

Kaj torej podariti nekomu, ki ima že vse? In kaj podariti takrat, ko si ne moremo privoščiti dragih daril? Imamo nekaj idej – pa brez skrbi, nekatere so primerne tudi za tiste, ki jim ustvarjanje ne gre najbolj od rok.


Skodelice s sporočilci

k.jpg

Skodelice za kavo ali čaj so bile pred leti zelo priljubljena darilca, a smo nekoliko pozabili nanje. Danes se vračajo v velikem slogu, med takšnimi, ki jih lahko najdete v trgovinah so na primer s podpisom PolonaPolona. Tudi njena zgodba se je začela s paketkom poceni belih skodelic iz Ikee, ki jih je porisala s flomastrom, danes pa iz tega hobija ustvarila pravi posel.

--> Preberite še: PolonaPolona: Hudomušne skodelice s karakterjem, ki so očarale Slovence

Kakorkoli že, svojo skodelico lahko ustvarite tudi sami. Nam najljubša tehnika zahteva zelo malo sestavin. Potrebujete belo skodelico, lake za nohte in plastično posodico s toplo vodo (ki jo boste po ustvarjanju vrgli v smeti). Na površino tople vode nakapajte malo laka za nohte v poljubni barvi in skodelico pomočite v vodo. Barva se bo razlila po skodelici in ustvarila čudovite vzorce. S črnim flomastrom lahko dopišete še različna sporočilca za vaše obdarovance in jo tako naredite še bolj osebno. Podrobnejša navodila za izdelavo preverite v zgornjem posnetku.


Snežna krogla

Screen Shot 2016-12-19 at 17.34.48.jpg

Snežne krogle! Nekaj prav čarobnega je v njih. Krogle, ki jih vidimo v božičnih filmih, pa so pravzaprav precej preproste za domačo izdelavo. Potrebujete prazen kozarec za vlaganje z dobrim tesnilom, vodoodporno lepilo, nekaj poljubnih figuric, ki jih boste postavili v kroglo in bleščice – te lahko nadomestite s kokosovo moko.

Na notranjo stran pokrova pritrdite poljubne figurice, v kozarec pa vsujte bleščice (ali moko, ki bo videti kot sneg) in dolijte vodo – pazite, da kozarca z vodo ne napolnite do vrha, saj bodo figurice izpodrinile del prostornine. Če imate doma stekleničko glicerina, ga v vodo dodajte nekaj kapljic, da bodo bleščice lepše plesale. Kozarec dobro zaprite, pretresite in obrnite na glavo. Čarobno, kajne?


Skoraj pripravljeni piškotki

aa.jpg

Kaj če bi namesto že pečenih piškotov podarili kozarce z mešanico sestavin, iz katerih bodo vaši obdarovanci ustvarjali? Tudi za ta projekt potrebujete steklene kozarce s pokrovom in nekaj okrasnih trakov. Kaj boste spravili v kozarec je odvisno od recepta za piškotke, pazite le, da boste sloje sestavin vnašali počasi, saj bo kozarec videti lepše, če so sestavine ločene. Prvi sloj sestavljajo moka, pecilni prašek in soda bikarbona, drugi sladkor, vsi naslednji pa so poljubni – koščki čokolade, oreščki, suho sadje … Več idej za recepte v spodnjem posnetku.

Kozarček dekorirajte z mašnjo in trakovi, ne pozabite pa dodati recepta in navodil, saj mora obdarovanec mešanici dodati še jajca ali mleko in vse skupaj speči. Navodilom dodajte še kakšno lepo misel in želje.


Domači sladkorni piling

sss.jpg

Svoje najdražje lahko razvajate tudi z domačimi kozmetičnimi pripravki. Domač piling je precej enostaven za pripravo. Potrebujete 2 skodelici sladkorja, 5 zdrobljenih sladkornih paličic, žlico ekstrakta poprove mete, pol skodelice kokosovega olja in naravno milo na bazi olivnega olja. Če želite več slojev različnih barv, lahko delu mase dodate jedilno barvo za živila.

Mešanico prelijte v lične kozarčke in jih okrasite s trakovi in sporočilci. Obdarovanci domač piling lahko uporabijo do 3x tedensko, saj so naravne sestavine koži prijazne in jo bodo navlažile ter naredila gladko in mehko.

Avtor: Maja Fister

Foto: Shutterstock, YouTube

Video: YouTube


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)