Obdarujmo slovensko: Izdelki iz lesa

Že imate ideje za praznična darila? Kaj pravite na nekaj lesenega? In slovenskega!

15.12.2016 ob 7:55

15259733_1107995432651813_2537765348619559601_o.jpg

Praznična obdarovanja so lahko stresna, saj včasih težko dobimo idejo, kaj sploh nekomu podariti. Med Slovenci je na srečo kup kreativnih ustvarjalcev, ki z lastnimi rokami ustvarjajo takšne in drugačne unikatne izdelke, popolne za pomenljiva darila. Predstavljamo peščico takšnih, ki so nas prepričali. 

LesnaVesna

LesnaVesna je slovenska znamka pod katero najdete lesene izdelke za dom, od rezalnih desk do servirnih krožnikov, igrač in dodatkov. Les je slovenskega porekla, sezoni primerno, pa je ustvarjalka oblikovala tudi lesene smrečice, ki lahko nadomestijo klasično novoletno jelko.

--> Preberite še: LesnaVesna: Izdelki za dom, darila in razvedrila

A photo posted by LesnaVesna (@lesnavesna) on

Riba Alenka

Riba Alenka je slovenska znamka, ki jo ustvarja Alenka Loboda. Kaj ustvarja? Ribe, kaj pa drugega. Alenka rezlja ribice za nakit, pred štirimi leti pa je začela izdelovati še unikatne in uporabne izdelke za dom in prav vsi so v obliki ribic. Med njimi so na primer podstavki za kozarce ali vročo posodo, deske za narezke, obešalniki za nakit, obeski za ključe, svečniki, inštalacije in razne druge dekoracije za dom. 

--> Preberite še: Slovenski dekor, ki so ga navdihnile hrvaške ribe

A photo posted by ribaalenka (@ribaalenka) on

Vilu 

Ste že spoznali Vilu lučke? Vsi njeni deli so izdelani ali kupljeni v Sloveniji, lučka ni lepljena, ne lakirana. Je ročno izdelana in sestavljena, njeno konstrukcijo pa držijo skupaj elastike. Te lahko prepletete in premikate po svoje, tako je vsak lastnik lučke zadnji element podobe Viluja. Vse lučke so narejene iz masivnega lesa, v ponudbi so bili do zdaj javor, bukev, hrast, brest in ameriški oreh. In bonus: žarnico lahko enostavno zamenjate kar sami.

A photo posted by @vilu_lamps on

O2 Les

Znamko O2 leseno pohištvo za igranje in sanje ustvarja Metka Zver, pod njo pa nastajajo lesene sklede, stojala za torte, možnarji, servirne deske in krožniki. V koraku s časom izdeluje tudi stojala za telefone in tablice ter podstavke za prenosne računalnike. Za tiste, ki v roke še vedno raje primejo knjigo, je oblikovala mini bralni naprstnik in "hišo" za odlaganje odprte knjige, če ste si med branjem ravno vzeli malo pavze. V delavnici nastaja celo miniaturno pohištvo – mizice in stolčki za igrače in njihove namišljene čajanke.

--> Preberite še: Kaj nastaja v delavnici na robu gozda?

A photo posted by O2 Metka Zver (@o2_wood) on

TOKTOK trobla

Tehnologija je vedno primerno darilo, sploh, če ga je lahko reciklirati. TOKTOK trobla je lesen zvočnik za Applove pametne telefone. Izdelan je iz slovenskega lesa, s pomočjo lokalnih obrtnikov, za delovanje pa ne potrebuje baterij ali drugih elektronskih naprav, le vaš telefon.

A photo posted by TOK TOK (@toktok_furniture) on

Luka Zajc Design

Luka Zajc Design je studio, ki se ukvarja z dejavnostjo industrijskega, produktnega in notranjega oblikovanja, našo pozornost pa je ukradla Spira, praznično drevesce na nekoliko drugačen način. Spiralasto smrečico lahko po praznikih zložite v ploščat krog in pospravite pod posteljo do naslednje sezone.

Leshka

Pravljične umetnine Leshka nastajajo v Sloveniji, ustvarja pa jih Italijanka, ki jo je sem pripeljala ljubezen. Izpod njenih rok nastajajo unikaten nakit, kot so ogrlice, prstani in dodatki za v lase, pa kuhinjski pripomočki in še kaj. Nas je najbolj navdušila ogrlica iz avokadove koščice.

--> Preberite še: Italijanska oblikovalka, ki jo je k nam prinesla ljubezen

Avtor: Maja Fister

Foto: Instagram/Facebook profili ustvarjalcev


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)