Najbolj nadležne objave v Facebook skupini Mamice opremljajo

Že poznate skupino Mamice opremljajo na Facebooku? V njej lahko izveste marsikaj izredno uporabnega, precej pogosteje pa vas bodo objave in komentarji pod njimi pošteno nasmejali.

31.1.2019 ob 4:09

mamice_opremljajo_facebook_skupina.jpg

Facebook je postal sodobna različica druženj pod vaško lipo, kjer so si ljudje izmenjevali ideje, nasvete, trike in recepte. Danes se je iskanje informacij preselilo na splet, včasih pa imamo občutek, kot da smo se ljudje s tem precej razvadili. Namesto, da bi dvakrat pomislili in pobrskali po lastnih možganskih celicah, že guglamo in facebookamo odgovore na svoja vprašanja, četudi nismo čisto prepričani, kaj sploh želimo vprašati ali povedati.

Facebook je tako postal poln uporabnih skupin, kjer lahko izmenjujete mnenja ali se pozanimate o določenih temah. Naj gre za potovanja, prehrano, vzgojo ali opremljanje doma, zagotovo na to temo že obstaja skupina. Tudi slovenska. Ena takšnih je skupina z imenom Mamice opremljajo, ki ima že okoli 47 tisoč članov. V njej se je nabrala pravcata skupnost, kjer uporabniki dnevno zastavijo po desetine objav, pod določene se nato vsuje po več sto komentarjev.

Kot piše v njenem opisu, skupina ni namenjena samo mamicam, ampak vsem, ki si želijo izmenjevati mnenja in izkušnje glede gradnje in opremljanja. Dobrodošli so torej tudi očki, samski, tisti, brez otrok ali hiše, mladi in stari. A kot povsod drugod, se ob tako veliki masi članov hitro najde tudi veliko cvetk, ob objavah katerih se lahko upravičeno primemo za glavo.

Zato smo zbrali nekaj takšnih, ki jih v skupini videvamo na dnevni ravni in so res nadležne.

"Meni je ogabno, ampak pomembno je, da je všeč vam"

Med pogostimi objavami v skupini so fotografije domačih dnevnih sob, kuhinj in spalnic uporabnikov, ki jih s drugimi člani skupine delijo bodisi zato, ker jih zanima nasvet, kakšna barva prta bi pasala na njihovo mizo, ker niso prepričani, kakšen pult bi vstavili v kuhinjo in kje bi dobili primerno posteljo … ali pač enostavno zato, ker jim je nova oprema tako všeč, da jo enostavno morajo pokazati svetu.

Kakorkoli že, VEDNO se bo med komentarji našel tudi kakšen oster kritik. In verjemite na besedo, znajo biti strogi. Komentarjev v stilu "Meni je ogabno," ki jih nekoliko omilijo z dodatkom "Ampak pomembno je, da je všeč vam," je veliko. In tudi primerov, ko se med komentarji razvije besedni dvoboj ni malo. Kot kaže, smo Slovenci v komentarjih veliko bolj glasni kot v živo. In resnično ne bi škodilo, če bi se večkrat potrudili biti malo prijaznejši.

Kaj je že to Google?

Facebook je postal novo družabno zbirališče, kjer ljudje iščejo in sprašujejo marsikaj. In zdi se, da smo s Facebookom pozabili, kaj je to Google (ali kakšen drug manj znan iskalnik). Namesto da bi tja vpisali svoje vprašanje in verjetno že z enim klikom dobili odgovor, je nekaterim očitno bolj prikladno vprašati kar na Facebooku, kjer si mora nekdo vzeti čas in mu odgovoriti. Vendar pa mu ne odgovorijo le tisti, ki poznajo odgovor, ampak tudi tisti, ki ga niti ne. Tako hitro pride do deljenja napačnih informacij in medvedjih uslug.

Vprašanja v stilu: "Koliko stane internet pri *vstavi poljubnega operaterja*? tako niso nobena redkost. In tudi odgovori pod objavo, ki si med seboj povsem nasprotujejo ne. Je to res lažje kot vtipkati uradno spletno stran omenjenega ponudnika in tam preveriti uradni cenik?

"Lahko vprašam, kje ste kupili *vstavi poljuben predmet, ki se ga na fotografiji skoraj ne vidi*"

Druga v sklopu "saj ni res, pa je" so vprašanja o različnih predmetih na zgoraj omenjenih objavljenih fotografijah. Včasih se zdi, kot da bi komentatorji med seboj tekmovali, kdo bo vprašal tisto, česar ni še nihče.

Če je na fotografiji denimo kuhinja, bo med vprašanji zagotovo "Kje ste kupili pult? Koliko stane?", "Kaj imate to za eno pipo?", "Kateri detergent uporabljate?", "Kako dolgo pere ta pomivalni stroj?". Razumemo, če to sprašuje nekdo, ki je pravkar v aktivni fazi nakupa videne stvari. Ampak pogosteje so vprašanja tam kar tako, iz dolgčasa. Od nekoga, ki "V resnici ne opremlja, samo zanimalo ga je."

In da ne boste rekli, da pretiravamo. Med temi vprašanji je tudi kakšno, ki je tako bizarno, da vas bo vpravilo v smeh. Če si torej predstavljate fotografijo kuhinje, si zamislite, da je v umivalniku tudi mini gobica za pomivanje posode, a se na fotografiji vidi le milimeter njenega roba. Prav ste uganili, našel se bo nekdo, ki bo vprašal "Kakšno gobico to uporabljate? Koliko stane?"

Za že povedano obstaja "lupa"

Prav v takšnih skupinah se bo tudi vedno našel nekdo, ki bo vprašal nekaj, kar so odgovorili že osebi pet minut pred njim. In dan prej. In teden za tem tudi. V izogib neskončnem ponavljanju že prežvečenih debat, obstaja še ena zelo uporabna funkcija. V vsaki skupini je namreč "lupa", ikonica, ki je videti kot povečevalno steklo in je namenjena iskanju znotraj skupine. Če vas torej zanima kaj npr. na temo žaluzij, v iskalnik vtipkate ključno besedo "žaluzije" in odprejo se vam vse objave na to temo.

"Sledim"

Zagotovo ste že kdaj naleteli na nesmiseln komentar "Sledim". Kaj? Kdo sledi? Čemu? Kako? Zakaj? V bistvu gre za to, da oseba, ki jo prav tako zanima odgovor na zastavljeno vprašanje, s komentarjem "sledim" zaradi te aktivnosti na Facebooku dobi obvestila za vse nadaljnje komentarje in odgovore, ki jih bodo drugi pripeli pod to objavo.

Vendar je to povsem nepotrebno in smešno. Če želite zares slediti objavi in spremljati pogovor, enostavno kliknite na kljukico oziroma tri pikice ob objavi in izberite "vklopi obvestila za to objavo". Rešeno!

Avtor: F. M.
Foto: Thinkstock

PREBERITE ŠE: Prej in potem: Ko babičino stanovanje postane čudovit dom za mlad par (foto) ali pa Tako čudovito so prenovili hišo na italijanskem otoku Elba (FOTO)

Morda vas zanima tudi: Kako preprosto je biti zloben prek ekrana


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)