Ali ste vedeli, kakšno onesnaževanje povzročamo s pranjem oblačil? (VIDEO)

Na milijone mikrovlaken se z vsakim pranjem oblačila izlije v morja in oceane. Da zmanjšamo onesnaževanje, lahko nekaj stori vsak sam.

22.7.2020 ob 5:40 | Foto: Getty Images | Avtor: Š. R.

Ali ste vedeli, kakšno onesnaževanje povzročamo s pranjem oblačil? (VIDEO)

Vsako leto v oceane vržemo 8 milijonov ton plastičnih odpadkov! Od tega je 1,5 milijona mikroplastike, delcev manjših od 5 milimetrov. Najpogosteje gre za mikrovlakna, ki izvirajo iz sintetičnih oblačil.

V morje jih pošiljamo s pranjem v pralnem stroju: med 500.000 in 6 milijoni sintetičnih vlaken se izloči s samo enim pranjem. S programom za občutljiva oblačila in večjo količino vode, je ta številka le še večja.

Raziskovalci so te delce že našli znotraj živalskega planktona, kar lahko ima za biotsko življenje v oceanih izjemno škodljive posledice, hkrati pa znotraj prehranjevalne verige širi onesnaženje tudi med druge porabnike, morske živali in posledično tudi za človeka. Za zdaj ti učinki še niso znani.

Med 500.000 in 6 milijoni sintetičnih vlaken se izloči s samo enim pranjem. Foto: dottedhippo, Getty Images

Športna oblačila najbolj škodljiva

Globalna tekstilna industrija vsako leto proizvede 40 ton sintetičnih oblačil letno. Med njimi je največ izdelkov iz poliestra, ki je pri proizvajalcih zelo priljubljen in hvaležen material. Ker diha in se hitro suši, je odličen za športno aktivnost. Poleg tega je lahek, zdržljiv in tudi poceni. A iz ekološkega vidika je to še toliko večja težava: zdržljiv material se toliko počasneje razgradi, ko pristane med odpadki.

Problema se je treba lotiti obširno, pravijo strokovnjaki: onesnaževanje morajo zmanjšati proizvajalci oblačil, proizvajalci pralnih strojev in pa vsak posameznik sam.

Nekaj že lahko pripomoremo, če pri pranju upoštevamo naslednje napotke:

  • peremo z nizko temperaturo vode, s hitrimi cikli;
  • se izogibamo programu za občutljiva oblačila;
  • raje operimo več kot manj;
  • uporabljamo zmogljivejše pralne stroje.

Mikroplastika že spreminja biotsko življenje v morjih. Kakšen vpliv bo imela na človeka, še ni znano. Foto: DisobeyArt, Getty Images

Tako bomo tudi podaljšali življenjsko dobo nekega oblačila in zato morda tudi kupili kakšen kos manj. Raziskave namreč tudi kažejo, da se veliko več vlaken izloči, ko je oblačilo novo, kot pa pozneje, ko je že večkrat oprano.

Če boste torej kupovali manj oblačil, boste takoj nekaj prihranili – tako v svoji denarnici kot tudi v okolju.

Preberite še: 10 sanjskih počitniških hiš


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)