Iznajdljive princese in njihova umetnost modnega recikliranja

Skromno, ekološko ali le popolnoma logično, tudi plemkinje večkrat oblečejo isto obleko.

8.3.2020 ob 5:40 | Avtor: A. J. (revija Suzy)

Iznajdljive princese in njihova umetnost modnega recikliranja

Čeprav so njihove omare precej bolj polne kot omare navadnih smrtnic in bi si brez težav kupile novo obleko za vsako priložnost, mnoge vidne članice kraljevih družin isto oblačilo oblečejo večkrat.

Nekatere zato, da ne bi delovale razsipno, druge iz ekoloških razlogov, tretje pa preprosto zato, ker se jim je kateri od kosov, ki jih imajo v garderobi, še posebno prikupil.

V maminih oblačilih

Švedska prestolonaslednica Victoria za primernimi oblačili pogosto pobrska po garderobi svoje matere, švedske kraljice Silvie. Leta 2018 je denimo na plesu nobelovcev blestela v čudoviti večerni obleki s podpisom Nine Ricci, ki jo je njena mati nosila leta 1995, na konferenci leta 2017 pa smo jo lahko občudovali v rumeni črtasti obleki, ki jo je kraljica Silvia nosila med obiskom v Moskvi junija 1978. 

Švedska prestolonaslednica Victoria si obleke pogosto izposoja v omari svoje matere kraljice Silvie.

Osupljivi lepotici

Charlotte Casiraghi je prava kopija svoje matere, monaške princese Caroline, zato ni nič čudnega, da ji mamina oblačila odlično pristajajo. Na prestižnem monaškem plesu vrtnic leta 2017 je jemala dih v čudoviti Chanelovi haute couture kreaciji iz leta 1996, ki jo je njena mama nosila na monaškem plesnem forumu leta 2000. Ni skrivnost, da je svojima muzama obleko svetoval sam modni cesar, že pokojni Karl Lagerfeld.

Charlotte Casiraghi in monaška princesa Caroline v isti Chanelovi obleki

Pred svojim časom

Že pokojna princesa Diana je izumila recikliranje, še preden je to v kraljevih krogih sploh postalo modno in zaželeno. Vsaj dvakrat je oblekla večino svojih oblačil, pri tem pa staro tako mojstrsko kombinirala, da na prvi pogled pogosto sploh nismo opazili, da smo jo v določenem oblačilu videli že kdaj prej. Ena od oblek, ki jih je odlično nosila na dva popolnoma različna načina, je Mondijeva obleka z rdečimi pikami, ki jo je nosila v letih 1985 in 1986 – prvič je s plaščem in visokimi petami dosegla eleganten vtis, drugič pa jo je nosila kot sproščeno oblačilo za prosti čas.

Princesa Diana je reciklirala, ko to sploh še ni bilo moderno.

Kraljica ponovne uporabe

Ena največjih navdušenk nad recikliranjem oblačil med kraljevimi lepoticami je vojvodinja Cambriška. V njeni garderobi je vse polno oblek, v katerih smo Kate videli večkrat, pa naj gre za prestižne, drage kose s podpisi modnih oblikovalcev ali pa za obleke priljubljenih cenovno dostopnih znamk. Eden od kosov, ki smo si ga še posebno zapomnili, je bela, z modrimi cvetlicami posuta obleka L. K. Bennett, ki jo je nosila leta 2014, nato pa še leta 2016.

Vojvodinja Cambriška večino oblačil nosi vsaj dvakrat.

Mojstrica kombiniranja

Španska kraljica Letizia nima zadržkov ne do oblačil cenejših znamk, kot je denimo Zara, ne do ponovne uporabe oblačil. Nekateri kosi se ji tako prikupijo, da jo v njih videvamo vedno znova. Eden od takšnih je denimo kostim Hugo Boss slivove barve, v katerem smo jo videli najmanj ob treh različnih priložnostih. Kot ena od članic kraljevih hiš z najboljšim modnim okusom Letizia nima težav s kombiniranjem in poskrbi, da stari kosi v novih kombinacijah znova zasijejo.

Španska kraljica Letizia je mojstrica kombiniranja.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)