Fatalna Ineza Sotler: Moški so se me vedno bali

Ljubljančanka Ineza Sotler je ženska, pri kateri te poleg lepote v trenutku prevzamejo še njena energija, samozavest in ljubezen do življenja.

5.12.2019 ob 5:50 | Avtor: Anita Krizmanič (revija Suzy)

Fatalna Ineza Sotler: Moški so se me vedno bali

Ineza Sotler je strastna 54-letnica, ki obožuje modo, jogo, meditacijo, ples, majhne lepotne rituale in mir, za katerega si vzame čas prav vsak dan. Je mati 16-letne Kristine, za katero pravi, da je darilo z neba. Svoje samskosti ni nikoli obžalovala, saj ji moški zelo težko sledijo.

Tisti, ki še niso slišali zanjo, so jo lahko videli v oddaji Zapleši v ljubezen na Planet TV, v kateri se je na poseben plesni zmenek odpravila z Igorjem. »Sem ženska, ki obožuje izzive. Ni šlo toliko za poznanstva, saj ljudi spoznavam vsak dan,« utemelji svojo prijavo v oddajo.

Ples je bil tisti, ki jo je pritegnil. »Plešem štirikrat na teden, in sicer salso, bachato, flamenko in reggaeton pri Katarini Gregorič v studiu Siente. Najbolj obožujem reggaeton, ker je energičen in eksploziven, po drugi strani pa zapeljiv. Takšen je tudi moj značaj. Hkrati mi je všeč, da gre za solo ples, saj se zelo težko pustim voditi,« se nasmehne dolgonoga lepotica.

Njen soplesalec mora biti perfekcionist in prepričan vase, a je takšnih moških zelo malo, pove. »Igor je bil pripravljen na ples, a ne na mojo energijo. Ko sem stopila v prostor, je bil malce presenečen,« se zasmeji.

Zaupa mi, da vedno daje vtis izredno samozavestne ženske. Tudi takrat, ko ji je nerodno ali ima tremo. »Takrat se še bolj potisnem naprej. Takšna sem od nekdaj. Ko sem bila deklica, sem staršem zatrjevala, da mi nihče ne bo govoril, kaj naj počnem, in da bom živela po svoje,« se zasmeji.

Z manekenstvom se je začela ukvarjati pri sedemnajstih letih, pri nas in v tujini je delala do štiriindvajsetega leta. V Münchnu je imela podpisano pogodbo, a je starši niso podpirali. »Ni bilo interneta in drugih povezav. V tistih časih si moral imeti nekoga, ki te je podpiral psihično in finančno. Starši so mi rekli, da se mi bodo odpovedali, če bom nadaljevala,« se spominja Ineza, ki bi se morala odpraviti v New York, a se je vrnila domov in kmalu zaključila manekensko kariero.

Ji je žal, da se je tedaj odpovedala svojim sanjam? »Ne, ker se vse stvari v življenju zgodijo s pravim razlogom,« odgovori.

Poleg mame je vedno občudovala kraljico Elizabeto I., o kateri pravi, da pooseblja žensko moč. Foto: Matjaž Martinčič

Mislila je, da nikoli ne bo mama

Po koncu manekenske kariere je delala v vrtcu, imela je svoj kozmetični salon, ki pa ga je pri 38 letih zaprla, saj je takrat rodila Kristino. »Tedaj sem želela biti v prvi vrsti mama, ko pa je bila hči stara kakšnih osem ali devet let, sem se znova podala v manekenske vode,« pove. Materinski nagon je začutila zelo zgodaj, a se ji je življenje postavilo na glavo, ko je pri devetnajstih letih zanosila.

Sem posebna ženska, ki zelo težko sklepa kompromise, zaradi česar mi je bilo vedno malce težje kot nekomu, ki se zna prilagajati.

»S fantom sva si želela ostati skupaj, si ustvariti družino, a je bila nosečnost zunajmaternična. Zdravniki so mi takrat odstranili jajčnik in dejali, da nikoli ne bom imela otrok. Bilo je zelo hudo. Zato je Kristina darilo z neba,« se razneži, ko govori o hčerki. Z njenim očetom nista ostala skupaj, a sta še danes v lepih odnosih. »Kristinin oče si je ustvaril novo družino, ima še tri otroke in Kristina se z vsemi odlično razume,« pohvali nekdanjega partnerja.

Ostaneva pri ljubezni in moških, ki pa jih ni Ineza nikoli iskala, saj je po naravi velika samotarka. »Vsaj eno uro na dan se posvečam sebi in takrat izklopim telefon. Da bi imela partnerja? Težko,« se zasmeji. »Že od nekdaj sem tako naravnana. Sem velika perfekcionistka in od drugih zahtevam enako. S partnerjem lahko sklepam kompromise, toda zelo hitro me kaj zmoti, denimo zamujanje ali da mi kaj obljubi, potem pa tega ne izpolni. Življenje je prekratko,« se nasmehne. »Sem posebna ženska, ki zelo težko sklepa kompromise, zaradi česar mi je bilo vedno malce težje kot nekomu, ki se zna prilagajati,« doda.

Čeprav pobarvani, so sivi lasje njen zaščitni znak. »Žal sem premalo siva, zato za barvo skrbi moj frizer,« razkriva. Foto: Miran Juršič

Vprašanju, ali se je moški zato bojijo, se ne moreva izogniti. »Ja, moški so se me vedno bali,« se zasmeji. »Moški, ki so bili del mojega življenja, so menili, da sem hladna in nedostopna, kar pravzaprav ne drži. To je nekakšen obrambni mehanizem, saj druge zelo težko spustim k sebi. Tisti, ki pa jih spustim, so moji za vedno,« prizna in doda, da pogreša čase, ko je bila ženska lahko le ženska, moški pa so poskrbeli za družino. »Enakopravnost je super, toda ljudje si jo napačno razlagajo. Lepo je, da sta spola enakopravna, toda ženska mora ostati ženska, tudi ona mora poskrbeti za svojega moškega. Ta pa mora domov prinesti moško energijo, da se bo ženska ob njem počutila varno. Zdi se mi, da je tega vedno manj, da moški obveznosti prelagajo na ženske, poleg tega pa od njih zvečer še zahtevajo določene zadeve,« pove brez dlake na jeziku.

Ponosna je na vsako gubico

Samozavest je podedovala po svoji zdaj že pokojni mami, ki je bila prava lepotica. »Bila je fatalna ženska, za katero so se moški obračali,« se Ineza spominja svoje vzornice in mi zaupa, da je zaradi nje danes ženska, kakršna je. »Jaz se vsak dan pogledam v ogledalo in si rečem, da se imam rada,« se zasmeji Ineza, v kateri so številne Slovenke našle navdih. »Pišejo mi, me prosijo za nasvete in podobno. Veseli me, da se obračajo name, da so spoznale, da se lahko v življenju premaknejo naprej. Srečna sem, da sem prišla do te točke, da navdihujem druge ženske,« je zadovoljna.

Če nisi samozavestna, se pretvarjaj, da si noro samozavestna. Če si brez denarja, se pretvarjaj, da imaš na kupe denarja.

Tistim, ki so obupale nad sabo in svojimi sanjami, svetuje, naj se ponovno poiščejo. »Vsak dan se zazrite v ogledalo in si recite, da se imate rade, da ste svoje najboljše prijateljice, glavne igralke v svojem življenju, vsi ostali pa igrajo stranske vloge! Od nas je odvisno, kako bomo režirale svoj film in kakšen bo njegov konec. Tudi če je še tako hudo, je najpomembnejša stvar v življenju, da se ima človek rad. Nihče ni po naključju na tem svetu,« se nasmehne ta 54-letna lepotica, ki tako kot za svojo dušo izjemno lepo skrbi tudi za svoje telo. »Že dve leti ne jem mesa. Ne, ker ga ne bi marala, temveč zaradi okrutnega odnosa do živali. V nekem trenutku se mi je zazdelo, kot bi z mesom jedla tudi strah,« pove. Na njenem jedilniku je veliko zelenjave in sadja, pije ogromno tekočine, izogiba se večji količini ogljikovih hidratov, če ne pleše ali se poti v telovadnici, sprehaja svojo čivavo, ki sliši na ime Don.

Čeprav se zaveda, da ni več rosno mlada, nikoli ni pomislila na kakšen lepotni popravek. Na svoje gubice je namreč izjemno ponosna, zanje skrbi s serumi in kremami, ki jih kot izkušena kozmetičarka izdeluje kar sama. Poudarja, da zunanja lepota izvira iz notranje. »Če nisi samozavestna, se pretvarjaj, da si noro samozavestna. Če si brez denarja, se pretvarjaj, da imaš na kupe denarja,« mi Ineza zaupa še eno svojo malo skrivnost, za konec pa mi na vprašanje, ali je obupala nad mislijo, da bo kdaj srečala sanjskega moškega, takšnega, ki ji bo lahko sledil, odgovori: »Nikoli ne reci nikoli.« 

Preberite še: Eva Mahkovic odkrito z Ulo: Zelo zagovarjam feminizem, a znam biti do žensk tudi zelo nestrpna

Morda vas zanima tudi: Ana Maria Mitić: Moja največja zmaga je, da sem vzpostavila dojenje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)