Freya Lupo: Ko si nadeneš ta nakit, se počutiš bolje

Nekdaj uspešna menedžerka v svetovno znani multinacionalki je danes sr(e)čna umetnica in oblikovalka nakita z leskom v očeh. Med nosečnostjo se je v njej znova prebudila strast do oblikovanja, ki jo je v sebi nosila od otroštva, malce pozneje si je ob posebni priložnosti izdelala prvo ogrlico. Zdaj že šesto leto pod blagovno znamko Freya Lupo izdeluje lep in edinstven energijski nakit, ki ga obožujejo modne navdušenke pri nas in na tujem.

10.11.2019 ob 6:00 | Foto: Freya Lupo, Matjaž Bolčina | Avtor: Polona Pirc (revija Suzy)

Freya Lupo: Ko si nadeneš ta nakit, se počutiš bolje

Ksenja Volk je strast do oblikovanja čutila že od malega, želela je tudi na srednjo šolo za oblikovanje, a je zamudila sprejemne izpite. »Imeli so jih že marca, jaz pa sem zamešala datume in poklicala en mesec prepozno,« ji še zdaj ne gre povsem v glavo. »Takrat se mi je sesul svet. Prišla sem domov in ves dan jokala ter se spraševala, kaj naj zdaj počnem v življenju. Nekako sem si že začrtala pot, potem pa se je v trenutku vse razblinilo,« se živo spominja. »Iskala sem rešitev in izbrala ekonomijo. Razmišljala sem, da bi naslednje leto poskusila s sprejemnimi izpiti za oblikovno, a ko sem se navadila na novo okolje in sošolce, se seveda nisem več odločila za menjavo šole. Sledila je ekonomska fakulteta, nato sem potovala, dobri dve leti sem živela v ZDA, potem pa sem se zaposlila v korporaciji Johnson & Johnson, kjer sem postala vodja finančnega nadzora za JV Evropo. Služba in kariera sta mi bili všeč, v desetih letih sem dobila neprecenljivo znanje in izkušnje, zlasti na področju vodenja podjetja. Brez tega znanja, če malce karikiram, bi kot samostojna podjetnica propadla že v prvem mesecu,« je hvaležna.

Ni našla pravega nakita, zato ga je izdelala

»Med nosečnostjo so me, ker sem bila stara 36 let, takoj poslali na bolniško in pozneje na porodniško. Naenkrat sem imela ogromno časa zase in za razmišljanje. Spomnila sem se otroških sanj, spet sem želela biti kreativna, oblikovati. Potem sem se vrnila v službo, popoldne pa razmišljala, kaj bi počela v zvezi z dizajnom. Tako je bilo še nekaj časa, dokler ni prišla naslednja prelomnica,« se spominja. Našla je namreč način za vpeljavo oblikovanja v svoje življenje. »Začela sem z notranjo opremo, uredila nekaj stanovanj in hiš. Vse je bilo super, a sem čutila, da to še ni povsem tisto, kar sem želela delati. Potem pa je prišel neki deževen dan, ko sem se odpravljala na okroglo obletnico prijatelja. Nadela sem si klasično malo črno oblekico in iskala nakit, ki bi dodal nekaj posebnega. Ker ga nisem našla, sem se odločila, da si ga izdelam sama,« lahkotno pove, kot da je to nekaj povsem običajnega. »Kupila sem vrtno verigo z dolgimi členki, usnjene vezalke, še eno verigo, orodje za hišnega mojstra pa sem že imela doma, in iz tega sem si naredila ogrlico. Na zabavi je bila tudi znanka, ki je imela butik, in ji je bila moja ogrlica tako všeč, da me je prosila, ali bi lahko nakit ustvarila za prodajo, in tako sem začela. Čez nekaj mesecev sem bila že na svojem,« se nasmehne.

Boginja Freya je njen vzor

Nakit izdeluje pod blagovno znamko Freya Lupo, to ime ima zanjo poseben pomen. »Freya je nordijska boginja drznosti, lepote in ljubezni. Je samosvoja ženska, ki si upa, bojevnica, kar sem jaz že vse življenje. Imela sem kar težko otroštvo, živela sem s precej mlajšo sestro in mamo samohranilko. Mama je hodila v službo, popoldne pa smo vse tri še šivale za otroški butik, do polnoči, enih zjutraj. Zato sem se v Freyi našla, čeprav si sama, ko sem jo ustvarila, določenih stvari še nisem upala. Na primer pogledati vase oziroma se vprašati, kaj v meni je potlačeno, skrito, kar me je bolelo. A mi je bila Freya vzor, da bom takšna nekoč tudi jaz. Povezala sem jo z italijansko obliko svojega priimka, kar, menim, je dodalo še pridih neustrašnosti,« pojasni.

»Naša energija je edinstvena, in ko jo povežeš z informacijo, je vse mogoče,« pravi Ksenja Volk.

»Moj navdih so ljubezen do življenja, lepota okoli nas, čutnost, ženskost in pozitivna energija,« je jasna. »Ideje največkrat dobim tik pred spanjem, ko se začnem umirjati, zato imam ob postelji vedno zvezek, da jih vanj zapišem ali skiciram,« pove. »Če ne, se izgubijo. Nekatere prinesem tudi s potovanj,« pristavi. Sledi lov za materiali, ki jih kupuje izključno v EU. »Tudi v tovarne grem pogledat, kje in kako izdelujejo, ne maram nič kitajskega. Ko imam vse na kupu, začnem kombinirati in ustvarjati. Takrat izgubim občutek za prostor in čas,« opiše nastajanje kolekcij. »Vse, kar je ustvarjeno z dušo, je edinstveno in dragoceno. Duša ti prinese informacije onkraj prostora in časa. Tam se rojevajo nove stvari, mojstrovine, ki jih tu še ni. Naš um lahko ustvarja le iz informacij, ki jih ima, torej iz tistega, kar že obstaja. Um ima namreč drugačno vlogo. Zato je pomembna povezava z našo dušo, kajti ta seže dlje, v druge dimenzije,« se zaveda.

Čisti energije in vtisne informacijo

Nakit Freya Lupo je energijsko očiščen in informiran, kar je zelo pomembno. »S pomembnostjo čiščenja energij sem se seznanila na izobraževanju v Londonu. Pomagam si tudi z zvoncem, ki prihaja iz delavnice najbolj cenjenih izdelovalcev zvoncev na otoku Bali in proizvaja najčistejše zvoke. Zakaj je to pomembno? Ko kupim materiale, ti ležijo po skladiščih in drugod, na poti se navzamejo energij, saj vse stvari nosijo neke zapise. Tudi prostori vpijajo vse, kar se je v njih kdaj dogajalo, zato tudi ne maram starih hiš, če niso energijsko očiščene. Ne bi živela tam, saj me že ob vstopu stisne vsa naložena preteklost,« prizna. »Zato ves material, ki ga kupim in prinesem v studio, najprej očistim vseh zapisov. Ko je nakit izdelan, pa mu vtisnem, dodam še energijski zapis, informacijo. Te veščine sem razvijala in izpopolnjevala kar 11 let,« pove. »Ta zmožnost je prišla z mojo osebno transformacijo. Freya je prišla kot bojevnica, vendar sem v letih ustvarjanja naredila transformacijo, povezala sem svoj um s svojo dušo. Tako kot jaz se je tudi Freya zmehčala, zdaj je srčna bojevnica s posebno milino,« razmišlja. »Zadnjih šest let sem delovanje informacij v svojem nakitu intenzivno preizkušala in po vseh povratnih informacijah lahko glasno rečem, da deluje.«

Ena zadnjih mojstrovin Ksenje Volk. Foto: Matjaž Bončina

Nakit, ki da energijski naboj

»Pri informiranem nakitu sta pomembni energija in informacija. Višja ko je raven naše energije, bolje se počutimo, jasnejše so naše misli, lažje in hitreje rešujemo probleme, vidimo še druge plati zgodbe … Informacija pa je pomembna za telo in počutje. Ženske pritegne točno določen kos nakita, medtem ko se jim kak drugi ne zdi tako zanimiv. To je zaradi informacije, ki jo nakit nosi, tista, ki je prava za nas, nas pritegne. Ko si ženska nadene tak nakit, se počuti dobro, in to je bistveno. Da se počutiš bolje, kot si se prej, da dobiš energijski naboj, ki te dvigne,« razloži. Katere ženske pa pritegne njen nakit? »Skupno jim je, da imajo že odprto srce ali pa so na poti k temu in potrebujejo še zadnjo spodbudo, da se povežejo s svojo dušo,« pove po razmisleku. »In ko kupijo en kos nakita, si želijo še katerega.« Izdeluje ga tudi po naročilu. »Nekatere zveste stranke si želijo nakit, ki nosi informacijo, vtisnjeno prav zanje.« Ga nosijo tudi moški? »Tudi, kar več jih je,« ne skriva.

»Moja vizija je, da bi čim več ljudi prišlo v stik z mojim nakitom, da jim pomaga zvišati raven energije. Ko se enkrat povežeš s svojo dušo …« začne in za hip umolkne. »Naša energija je edinstvena, in ko jo povežeš z informacijo, je vse mogoče,« pove z žarečimi očmi. »Seveda pa ne smemo pozabiti na še eno bistveno stvar, in to je, da mora biti nakit preprosto lep,« sklene. 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)