Eko, moda prihodnosti

Nekoč so ekološka oblačila nosili posebneži, danes pa jih nosi skoraj vsak modno ozaveščen posameznik.

4.3.2015 ob 7:30

image_12633661_0.jpg

Še pred dobrimi sedmimi leti je bila eko moda novost, ki ji nihče ni posvečal pretirane pozornosti. Maja 2007 je oblačila v skladu z ekološkimi smernicami na modni zemljevid prihodnosti postavil sloviti magazin Vogue in danes je to globalna smernica. Eko moda je osvojila tudi Slovenijo, kjer se ponudba počasi, a vztrajno širi.

Kaj je eko moda?

Ravna se v skladu s trajnostno filozofijo. Kreacije v nobeni fazi do končnega izdelka ne smejo vključevati dejavnosti, ki škodujejo okolju, živalim in človeku. Sem spadajo reciklirana oblačila in oblačila iz druge roke, taka iz organskih materialov, etnično obarvane obleke, ki ohranjajo nacionalno kulturo, obleke iz tako imenovane pravične trgovine, v kateri skrbijo, da proizvajalci, večinoma iz dežel tretjega sveta, delajo v razmerah, ki niso sporne, in pod pravičnimi pogoji, veganskim standardom prilagojena oblačila, katerih nastanek ni povezan z izkoriščanjem živali. Nekatere eko izdelke lahko prepoznamo po mednarodnih oznakah, kot je denimo Oeko-Tex® Standard 100, ta označuje oblačila, ki preverjeno ne vsebujejo škodljivih kemikalij. V skladu z ekološkimi smernicami že leta ustvarja britanska modna oblikovalka Stella McCartney. Pri nas eko modne revije že več let pripravlja modna oblikovalka Simona Lampe.

Oblikovalka, ki redno predstavlja eko kolekcije, je Simona Lampe.

Modne znamke

Med najbolj znane ekološko naravnane znamke spada People Tree, za katero je pred leti ustvarila svojo prvo linijo eko oblačil igralka Emma Watson. Priljubljene so tudi Kuyichi, Ciel in Beyond Skin. Med domačimi izstopa luksuzna znamka Terra Urbana modne oblikovalke Mateje Benedetti. Benedettijeva ustvarja skupaj z grafično oblikovalko Sašo Kladnik, ki skrbi za potiske blaga in posveča pozornost vsem merilom trajnostne filozofije – prednost daje domačemu, spogleduje se z etnologijo, uporablja naravne in do okolja prijazne materiale ter prisega na etično izdelavo, prodajo in uporabo. Njuna kolekcija za sezono 2014/15 je posvečena arktičnemu volku, ki mu zaradi podnebnih sprememb grozi izumrtje.

Umetno je eko!

Pomembna veja ekološko naravnane mode so reciklirani oblačila, čevlji in modni dodatki. Navadno so narejeni iz umetnih materialov, ki se, ko jih zavržemo, težko razgradijo, zavrženi pa so velika grožnja za okolje. Ena od znanih domačih blagovnih znamk s tovrstnimi izdelki je Smetumet, ki izdeluje modne kose izključno iz odpadnih materialov oziroma, kot pravijo sami, iz lokalno zbranih smeti in ki so izdelek slovenskih rok. Trenutno med drugim ponujajo SPORTaško malho, narejeno iz cerad za avtomobile ali reklamnih panojev, starih naramnic in avtomobilskih varnostnih pasov. Cena torbe je 77 evrov, kupite jo lahko v trgovini Smetumet na Celovški cesti v Ljubljani ali v ljubljanski pravični trgovini 3Muhe.

Privlačni leseni modni dodatki WeWood so plod domače ustvarjalnosti.

Bombaž, konoplja in les

Med naravnimi materiali, iz katerih so izdelana eko oblačila, sta zelo priljubljena organski bombaž in konoplja. Nekateri strogo zavračajo oblačila iz navadnega bombaža, saj številni pesticidi, ki se uporabljajo pri gojenju rastlin, škodujejo okolju. Med znamke oblačil iz organskih materialov spadajo denimo KanaBeach, ki je znana po udobnih, surferskih kosih, in oblačila iz konoplje UpRise – obe znamki sta pri nas na voljo v trgovini Hannah biz Shop v Ljubljani oziroma na njihovi spletni strani.

Čudovita zgodba o uspehu domačih podjetnikov so hipoalergeni in razgradljivi modni dodatki iz stoodstotnega lesa WoodWay, ki so postali uspešnica tudi v tujini. Lesene ročne ure ali sončna očala lahko kupite v njihovih trgovinah v Radovljici, Kopru, Mariboru in Ljubljani, seveda tudi prek spleta. Cena? Za uro je treba odšteti od 89 do 200 evrov in več, za očala od 79 do 99 evrov.

Slovenska znamka prestižnih eko oblačil Terra Urbana posveča pozornost vsem merilom trajnostne filozofije.

Etno je eko

Ena najbolj vročih domačih etno znamk je Amulet, ki ponuja oblačila z romskim pridihom. Ekološki so od A do Ž – poleg etno pridiha jih odlikujeta uporaba rabljenih materialov in zaposlovanje ljudi, ki so trenutno brez zaposlitve. Končni izdelki so delo izjemnih domačih mladih modnih ustvarjalcev, združenih v SQUAT. V Amuletovem ateljeju lahko kupite ogrlice, torbice, krila in tunike, kmalu pa bodo na voljo še obeski za ključe v obliki punčk iz cunj in copati. Na spletni strani www.romano-veseli.si bodo kmalu objavili modni katalog. Čeprav se njihova oblačila trenutno dobijo le v Novem mestu, vam bodo šli na roke in vam izdelke poslali tudi po pošti.

Iz druge roke

Čim manj zavreči, čim več znova uporabiti, je eno osnovnih vodil ekološko ozaveščenih. Oblačila iz druge roke so kot naročena zanje. V Sloveniji imamo kar nekaj takih trgovin, nekatere so prava zakladnica izjemnih vintage kosov, tudi s podpisom prestižnih modnih hiš. Oblačila iz druge roke lahko med drugim kupujemo v trgovinah 2nd Chance ali Gvant v Ljubljani. Če si poleg nakupovanja želite še malce zabave, se lahko odpravite na katero od izmenjav oblačil, ki jih organizira Tekstilnica. Prinesete do deset čistih in lepo ohranjenih kosov oblačil ali obutve, nato pa za pridobljene točke izberete prav toliko kosov, ki so jih prinesli drugi obiskovalci.

Avtorica: Ajda Janovsky


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)