NAREDI SAMA: Učinkovit pralni prašek

Domač pralni prašek ima pred kupljenim številne prednosti. Njegova izdelava je hitra, enostavna in cenovno ugodna, pranje perila pa enako kvalitetno.

13.11.2015 ob 9:00

prasek.png

Pranje perila sodi med osnovne naloge vsakega gospodinjstva. Večina ljudi posega po kupljenih pralnih sredstvih, ki pa so za naravo in tudi za človeka lahko zelo škodljivi. Običajne pralne praške, ki vsebujejo težko razgradljive strupene snovi, lahko brez posledic na kvaliteto očiščenosti perila nadomestite z doma narejenim pralnim praškom.

Za pripravo potrebujete le:

  • 100-125g trdega naravnega mila
  • ½ skodelice pralne sode
  • ½ skodelice boraxa (naravno čistilo in belilo)
  • 20-30 kapljic eteričnega olja
  • 2,5 litra vode (na koncu boste dobili cca. 3,5 – 4 litre pralnega detergenta)
  • posodo za shrambo pralnega praška (lahko uporabite kar prazno embalažo porabljenega kupljenega tekočega pralnega praška)
shutterstock_134773199.jpg

Kako dobimo PRALNO SODO?

Razlika med sodo bikarbono in pralno sodo je v sestavi/vsebnosti vode in ogljikovega dioksida. Soda bikarbona ima kemično sestavo  NaHCO3 (1 natrij, 1 vodik, en ogljikov in 3 kisikove molekule), pralna soda pa Na2CO3 (2 natrijeve, 1 ogljika in 3 kisikove molekule). Ko se pecilna soda segreje do visokih temperatur, sprošča paro ter ogljikov dioksid, in tako dobite pralno sodo!

Postopek je zelo preprost: Segrejte  pečico na 200 °C. Sodo bikarbono potresite na majhen pekač  in pecite približno pol ure, dokler se ne spremeni sestava. Dobili boste pralno sodo!

Dodaten nasvet pred ogledom posnetka: Posodo, v kateri boste shranjevali detergent, napolnite samo do ¾ ! Gel se bo v roku 24 ur strdil in dodati boste morali še manjšo količino vode in vse skupaj premešati s paličnim mešalnikom.

Tako pa pripravi domači pralni prašek Mična:

Avtorica: Petra Furlan

Foto in video: P. F., Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)