Štajerca, ki v Parizu iz mobilnega tovornjaka strežeta gurmanske burgerje #intervju

Luka in Simon Slatinšek sta brata, ki sta od svoje diplomske naloge odnesla veliko. Teorijo sta prenesla v prakso, stvar pa sta še malo popestrila s selitvijo v Pariz. Tam sta s pomočjo očeta Marjana odprla mobilno restavracijo, o kateri sta pisala za diplomo in jo spremenila v posel.

19.3.2019 ob 4:52

burger_pariz_brata_slovenca_posel_kariera-001.jpg

Če vas v kratkem zanese v Pariz in vam namesto francoske kuhinje zadiši burger izpod slovenskih rok, se lahko oglasite pri Luki in Simonu. Brata, ki sicer prihajata iz Zgornje Savinjske doline, danes živita v Parizu, kjer imata svoj tovornjak s hrano, bolj znan kot The BBQ Brother.

Kdo sta torej brata, ki ju je po očetovih stopinjah odneslo v Francijo? "Že od malega sva bila navdušena nad slovensko in ameriško kuhinjo, predvsem nad peko na žaru. Izobraževala sva se v Ljubljani, kjer sva dobila veliko izkušenj v restavracijah, okuse slovenskih receptov pa sva kreativno mešala tudi doma," sta povedala. Kako so vsebina njune diplomske naloge in izkušnje v kulinaričnem svetu torej postali posel za francosko občinstvo?


Od kod in kdaj se vam je utrnila ideja, da boste Parižanom stregli burgerje in to kar iz food trucka?


V zadnjem letniku na fakulteti sva izdelala diplomsko nalogo na temo Start up Food Truck. Najin oče je bil nad najino diplomsko nalogo tako navdušen, da se je leta 2012 odpravil v Pariz, kjer je včasih živel, da bi ocenil, če je pariška odprta tržnica na prostem primerna za tak način prodaje hrane. Zatem sva se z namenom predstaviti najine kreativne recepte v evropski prestolnici gastronomije leta 2013 v Pariz odpravila še midva.

pariz_food_truck_intervju_brata_luka_simon_marjan_slatinsek_bbq_brother_burger_micna2.jpg

Torej ste že prej preverili trg in pretehtali svoje možnosti?

Ja. Naša odločitev je bila skrbno pretehtana. Kot že omenjeno, sva za najino diplomsko nalogo preučila tržišče in ocenila potencialne stranke in tveganja.

Ste se s čim podobnim že ukvarjali v Sloveniji?


Sva. V Sloveniji sva oba kuhala v restavraciji s hitro prehrano Frks, kjer smo poskušali nove recepte, ki bi jih lahko uporabili tudi za najin food truck. Tudi v domači kuhinji sva eksperimentirala tako dolgo, da sva ustvarila recept, ki je okusen in tudi uravnotezen z vitamini in zelenjavnimi dodatki.

pariz_food_truck_intervju_brata_luka_simon_marjan_slatinsek_bbq_brother_burger_micnaa.jpg

Ste tovornjak, ki je danes vaše delovno mesto, v premično kuhinjo predelali sami?

Logo, videz in praktično postavitev kuhinje smo oblikovali sami. Tovornjak so nato izdelali profesionalci po evropskih standardih, ki v Franciji izdelujejo takšne tovornjake že vrsto let.

Vaš logotip sestavljajo žar, nad njim pa reka, ki teče pod troglavo goro. To pomeni, da ste uspeli Triglav preseliti v Pariz?


Haha – naš logotip res predstavlja reko in troglavo goro, ki jo lahko vidimo na slovenskem grbu, ampak Triglava nismo preselili v Pariz, saj bi ga bilo škoda vzeti iz slovenske dežele. Smo pa ponosno predstavili Slovenijo, njene naravne lepote in kuharske veščine.

pariz_food_truck_intervju_brata_luka_simon_marjan_slatinsek_bbq_brother_burger_micna1.jpg

Poleg ameriških burgerjev ste na začetku na pariške ulice pripeljali tudi balkanske čevapčiče in slovensko kremno rezino. Kakšni so bili odzivi nanje in zakaj jih nimate več v ponudbi?


Na začetku smo želeli ponuditi več različnih jedi, tudi zelenjavna in mesna nabodala na žaru, Francozi pa so se najbolje odzvali prav na slovensko kremno rezino, saj je lahka in okusna. Vendar pa smo se zaradi omejenega prostora in natrpanega urnika kasneje odločili, da se bomo osredotočili samo na en produkt, to je burger s pomfritom.

So prehranjevalne navade Parižanov podobne našim? Je koncept hitre hrane iz food trucka za njih nekaj drugačnega?

Koncept mobilne restavracije se je v Parizu začel razvijati okoli leta 2008 in Parižani so hitro vzljubili ta nov način postrežbe kakovostne hrane, ki jo pripeljemo kar na dom, za rojstni dan ali poroko. Danes v Parizu in njeni okolici obratuje nekaj več kot 50 mobilnih restavracij.

Kakšne so prednosti in slabosti dela in življenja v Parizu v primerjavi s Slovenijo?

Pariz je mesto priložnosti, ampak Slovenija nam ponuja veliko več narave in manj stresno življenje.

pariz_food_truck_intervju_brata_luka_simon_marjan_slatinsek_bbq_brother_burger_micna3.jpg

Na kakšne odzive družine, prijateljev in znancev ste naleteli, ko ste naznanili svojo poslovno idejo?


Vključno z nami so bili tudi naši prijatelji in znanci zelo navdušeni nad idejo mobilne restavracije. Nekateri prijatelji so tudi prišli v Pariz poskusit naše recepte.

Katere so najpogostejše zmotne predstave, ki jih imamo Slovenci o delu in življenju v tujini?

Ne vemo, kako si Slovenci predstavljate delo v tujini, bi pa rekli, da s(m)o dobro osveščeni o življenju v tujini. Predvsem v Parizu živi kar nekaj Slovencev, ki so prišli sem zelo dobro pripravljeni.

Imamo Slovenci kaj takšnega, kar v Franciji pogrešate?

Seveda, orehovo potico (smeh).

Se pogosto vrnete v domovino? Je Pariz vaš novi dom?


Absolutno, pogosto se vrnemo v Slovenijo na počitnice. Z odprtimi mejami je naš dom povsod.

Kje vas torej najdemo, če nas zanese v Pariz?


Če boste zašli v Pariz, nas lahko najdete na naslovu 34 Avenue Ledru Rollin vsak četrtek med 12. in 14. uro.

Kam vas bo food truck odpeljal v prihodnje?

V prihodnje bomo še kar razveseljevali Parižane z našo kuhinjo ter mogoče odprli restavracijo v Parizu, kjer bomo lahko dali več poudarka na slovensko domačo kuhinjo.


Avtorica:
Maja Fister
Foto: arhiv intervjuvancev

PREBERITE ŠE: Slovenski fotograf, ki mu je v Dubaju pozirala Ashley Graham ALI Mimi Antolović: Fotografinja, ki je ne boste zlahka ujeli v fotografski objektiv #intervju

Priporočamo še: "Pride dan, ko nismo na prvem mestu. Ko se vsem godi ista krivica. Ko vse boli." (piše: Maja Fister)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)