Zakaj je pomembno govoriti o tem, da ne bomo imeli otrok

Ne imeti otroka je stvar zasebnosti, včasih posledica zavestne odločitve, drugič težav z zdravjem, v vsakem primeru pa je o tem dobro govoriti.

5.7.2023 ob 2:00 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.

Zakaj je pomembno govoriti o tem, da ne bomo imeli otrok

Zadnje dni odmeva zapis Nike Kovač, v katerem je prvaku naše največje opozicijske stranke odgovorila na njegove očitke, češ da je stara trideset let in še nima otrok.

"Pred nekaj dnevi se je bivši predsednik vlade Janez Janša s svojimi strankarskimi kolegi ponovno spravil name. Njegove žaljivke so zadnjih nekaj dni drugačne: naslavljajo dejstvo, da sem stara 30 let in še nimam otrok.

S tem reproducirajo prepričanje, da ima ženska v družbi vrednost samo, ko rodi in postane mama, ko zapolni svoj "manko".

Njegove izjave so samo še eden izmed mehanizmov ustvarjanja pritiskov, ki so spolno zaznamovani," je na Facebooku in Instagramu med drugim zapisala Nika in nadaljevala, da so pritiski družbe na ženske v to smer grob poseg v zasebnost, ki se začne že v zgodnjih dvajsetih ter nato le še stopnjuje: 

"Če v zgodnjih dvajsetih poslušamo, da smo grde, histerične, živčne, debele in razvajene ... v zgodnjih tridesetih poslušamo, da smo ničvredne, ker nimamo otrok, moža in hiše."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nika Kolač (@nikakolac)

Zapis je vzbudil mnogo odzivov v podporo aktivistki, ki je odprla temo, o kateri se v družbi premalo govori: o odločitvi ne imeti otroka.

Ta je lahko zavedna, lahko pogojena z zdravjem, lahko je posledica spleta okoliščin, v vsakem primeru pa človek, ki nima otrok, zato ne bi smel biti deležen očitkov.

Zadeva je tako intimna in osebna, da nekdo tretji o njej nima pravice soditi, je pa dobro o njej govoriti.

Zakaj povedati?

Ker je naša družba še vedno naravnana tako, da je biti starš ena od malodane obveznih stopničk v življenju in so osebe ali pari, ki se odločijo drugače, na žalost deležni nerazumevanja, ugibanj, velikokrat celo stigmatizacije in "dobronamernih" pripomb o biološki uri.

Odločitev za otroka je pogosto pogojena s kulturnimi vzorci in pričakovanji. Je nekakšno sledenje splošnemu družbenemu toku. Osebe, ki otrok nimajo, se v družbi prijateljev, ki so starši, ali na družinskih srečanjih pogosto počutijo zapostavljene in nesprejete, saj ne sledijo družbenemu konceptu.

Kadar svojo odločitev jasno izrazijo, pa čeprav s širšim krogom ne razglabljajo o njenem ozadju, si zagotovijo lažje povezovanje z drugimi ter lahko delijo svoje izkušnje z osebami, ki so enakega mišljenja.

Molk ne-starše oropa bogatih življenjskih lekcij drugih s podobno zgodbo, kajti biti ne-mama ali ne-oče tako kot biti mama ali oče, vpliva na vse vidike življenja.

"Ljudje potrebujemo druge," pravi kulturna psihologinja Marianna Pogosayan in dodaja: "Z okoljem, ki nas obdaja, z družbo, v kateri se gibljemo, je pogojena naša identiteta.

Izkušnje, doživetja, poglede na svet, ideje je pomembno deliti. Tako, kot to velja za druga področja življenja, velja tudi za tista, ki zadevajo družino in otroke."

Pomaga pripovedovanje in poslušanje

Koristno ni le pripovedovanje o odločitvi, temveč tudi poslušanje izkušenj drugih. Ljudi, ki jih osebno poznamo ali oseb, ki o tem govorijo, pišejo, pripovedujejo v različnih medijih.

Tako, kot si mame in očetje izmenjujejo življenjske izkušnje in nasvete, tako naj jih delijo in poslušajo tudi tisti, ki se ne odločijo za starševstvo.

Pozitivni učinki

Koristi odkritega govorjenja o osebni odločitvi ne imeti otroka, je veliko. S tem dobimo možnost prestaviti lastno perspektivo, zavzamemo mesto v družbi kot povsem funkcionalni odrasli s povsem normalnim življenjem.

 

Povečamo možnost spoznavanja oseb z enakimi pogledi na življenje in dobimo priložnost, da se znebimo stigme in obsojanja.

Pripombe so lahko boleče

Odločitve ne imeti otroka se torej v nobenem primeru ne gre sramovati in občutek, da je nekdo zaradi nje manj vreden, je v vsakem primeru odveč.

Razlogi zanjo so osebne narave in nihče se nima pravice na noben način obregati vanje.

Konec koncev so pripombe v smislu: "A vidva pa ne bosta nič zibala," ki so ob molku para brez otrok še kako pogoste, lahko zelo boleče, čeprav tisti, ki jih izreče, z njimi ne misli nič slabega.

Lepo je v pogovoru za Ono ob letošnjem materinskem dnevu povedala voditeljica Katarina Braniselj:

"Preden kakšni ženski mimogrede navržete, kdaj namerava roditi, se vseeno spomnite, da si tega morda ne želi in da je njena odločitev samo njena.

Ali celo, da morda ne more roditi. Da je morebiti ravno končala neuspešen cikel umetne oploditve ali pa se ji v življenju do tistega trenutka pač še ni izšlo …."

Ne imeti otroka je lahko posledica vse pogostejše neplodnosti ali, tako kot pri Niki, kot je zapisala, bolezni. Njen odziv na osebno zbadanje je zato več kot upravičen in ga je zaključila s čudovito mislijo:

"Nikoli ne obsodimo gospodov, ki se v nas tako radi vtikajo, in jim ne postavimo meje. Pač pa njihove izjave nalagajo krivdo in občutek manjvrednosti.

Na srečo pa nam je vsem Janez Janša dal pomembno lekcijo. Lekcijo, da se postavimo zase. Se imamo radi. In sprejemamo to, kar smo.

V mojem primeru:

Ženska na začetku tridesetih, ki bo storila vse, da prihodnje generacije ne bodo deležne tovrstnih pritiskov.

Ženska na začetku tridesetih let, ki zaradi zdravja verjetno nikoli ne bo imela otrok."

Povzeto po portalu psychology today.com in instagram Nike Kovač

Preberite še: Nina Držaj: »Skrbijo me velika pričakovanja, ki se zgrinjajo nad materami«

Morda vas zanima tudi: O teh plateh materinstva ženske ne govorijo, pa bi morale


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)