Znane Slovenke ob materinskem dnevu: Je ženska kraljica le, če je mati?

Pred 25. marcem, materinskim dnem, 3 znane Slovenke odgovarjajo o svojih občutkih ob tem prazniku.

23.3.2023 ob 6:45 | Foto: Miha Merljak, Planet TV, osebni arhiv

Slika avtorja - Teja Roglič Piše:

Teja Roglič

teja.roglic@delo.si

Znane Slovenke ob materinskem dnevu: Je ženska kraljica le, če je mati?

Bliža se materinski dan, zato smo znane Slovenke pocukali za rokav, da so z nami delile misli o njem in spomine na darilca, ki so jih na ta dan dale ali dobile.

Maja Martina Merljak, igralka

»Zagotovo smo v šoli in vrtcu kaj pripravili za mamice, a posebnih spominov na praznovan­je nimam. Materinski dan sem zares začutila in ga tudi zaživela šele, ko sem sama postala mama.

Od takrat tudi nikoli ne pozabim voščiti svoji mami. Ker nisem pozorna na datume, priznam, da mi je prej 25. marec zlahka ušel iz spomina, na kar nisem ponosna. Otroka pa se na materinski dan pripravljata skoraj ves mesec, skoraj vsak dan povesta, da sta v vrtcu in šoli delala nekaj res posebnega, a mi ne smeta povedati. (Nasmeh.)

In potem domov prineseta nekaj ročno narejenega, kar obesim na steno v svojem kabinetu, ki je namenjena prav temu – risbam, ročnim izdelkom otrok, družinskim spominom. Takšna darila se mi zdijo najbolj smiselna, njihova vrednost je seveda neprecenljiva.

Priznam, da tudi nisem vedela, da naj bi se za materinski dan kaj kupilo. Mami sem nekajkrat nabrala šopek zvončkov ali marjetic na travniku pred hišo, in če sta s tatijem ravno tisti dan prišla na obisk, sem spekla kaj posebnega, da je bil v zraku praznični duh. Da bi kupovala darila, na to pa nisem pomislila. Mogoče kdaj bom, ne pravim, da je s tem kaj narobe, a sem prepričana, da se iskrena energija hvaležnosti lahko preda in začuti tudi na veliko bolj preprost način.«

Katarina Braniselj, voditeljica

​»Žena – majka – kraljica, bi rekli malo južneje. Ne vem čisto dobro, kaj pomeni ta sintagma; sama jo razumem izrazito stopnjevalno. Pri čemer nam je kristalno jasno, da je na prestolu samo tretja. In takoj padem v sivo polje …

Materinski dan sicer spoštujem, a mednarodni dan žensk se me dotakne bolj. Nastal je v boju, v večdesetletnih prizadevanjih. Če bi ta dan bil roža, bi bil rdeč nagelj, če bi bil roka, bi bil stisnjena pest. Zame.

Materinski dan si slikam drugače: nežen je, intimen – šopek zvončkov, razprta dlan. Vedno se mi zdi, da preprosto samo 'je'. Vaš je, ker ste nosilke neke družbene vloge. Zelo pomembne sicer, a … Naredila bom tekstovni ovinek. Pred nekaj leti sem se v avtomobilu peljala s še dvema ženskama, obema materama. Nisem vozila. In beseda je nanesla na kupe pločevine na poti in na ljudi, ki se s teh poti nikoli ne vrnejo domov.

Koliko je vredno človeško življenje? Takrat sem pretresena spoznala, da nekateri zelo zares verjamejo, da ta niso enakovredna. Da je življenje matere pomembnejše. Ker da jaz, če bi končala nekje na sarajevski obvoznici, pa res nikogar ne puščam za sabo in je – karikiram – malodane vseeno, ali preživim ali ne. Še vedno me stiska, ko pomislim na ta pogovor.

Nisem mati, ampak tudi mene ima kdo rad. Zato se zdaj obregam ob tisto stopnjevanje zgoraj – je ženska kraljica le, če je mati? No, pri poznih tridesetih letih ti v času, ko ima vsak mnenje o vsem, tudi skoraj vsak daje nasvete, kako živeti.

Veste, kolikokrat od znancev, pogosto moških, dobim namig, da mi biološka ura zdaj res že glasno tiktaka, vprašanje, kdaj si nameravam ustvariti družino, in trmasto prepričanje, da je ženska izpolnjena le, če je mati. Materinski dan praznujem kot hči, svojo Marijo neskončno cenim kot žensko in jo imam iz srca rada kot mamo. In kupila bi ji vse rože tega sveta, ker si jih zasluži.

A se naslednjič, preden kakšni ženski mimogrede navržete, kdaj namerava roditi, vseeno spomnite, da si tega morda ne želi in da je njena odločitev samo njena. Ali celo, da morda ne more roditi. Da je morebiti ravno končala neuspešen cikel umetne oploditve ali pa se ji v življenju do tistega trenutka pač še ni izšlo … In ne vprašajte. Če vseeno boste, je ta dama kraljica že zato, ker je ob vaši neotesanosti ostala pokončna.«

Maja Štamol Droljc, modna oblikovalka

​»V času mojega otroštva smo poznali le 8. marec, dan žena, in še vedno se spomnim nekaterih daril, ki sem jih podarila mamici. Seveda so bile moje finančne možnosti takrat minimalne, za pomoč sem vedno prosila tatija in na koncu je bilo to kar skupno darilo mene, brata in njega.

Materinski dan se je pojavil pozneje, mami je takrat dobila rožice, zgolj pozornost, saj je bil ta dan nekako vsiljen in smo se ga šele navajali. V današnjem času, ko sem tudi sama mama, prejemam darila svojih hčerk.

Najbolj sem vesela pozornosti, ki jih izdelata sami. Moj mož pa nobenemu od teh praznikov ni naklonjen, zato cvetja ali česa drugega na ta dan ne dobim, me pa velikokrat s šopkom razveseli na povsem navaden dan, to mi je še najbolj ljubo.«

Preberite še: Psihoterapevtka dr. Alja Fabjan: Partnerju moramo dati navodila za uporabo

Morda vas zanima tudi: Prisrčna gesta Kate Middleton ob materinskem dnevu


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)