Počitniški nasveti Marka Juhanta: Kdaj otrok lahko ostane sam doma

Specialni pedagog Marko Juhant o tem, kdaj lahko otroci že ostanejo sami doma in zakaj je dobro, da jim je včasih malo dolgčas.

23.6.2023 ob 9:24 | Foto: Voranc Vogel/Delo (naslovna), Gettyimages

Slika avtorja - Špela  Robnik Piše:

Špela Robnik

spela.robnik@delo.si

Počitniški nasveti Marka Juhanta: Kdaj otrok lahko ostane sam doma

Končno so tu počitnice, za otroke veseli in brezskrbni dnevi, a za mnoge starše to pomeni polna dva meseca organizacije in iskanja varstva za njihove najmlajše.

Nekateri jih pošljejo k starim staršem, drugi na različne tabore, tretji jih že pustijo same. Počitnice doma so sicer priložnost, ko lahko z otroki preživimo več kakovostnega časa, ki nam ga drugače med stresnim delovnim tednom vedno zmanjka. So priložnost za družino, da se zbliža, pa tudi za učenje in spoznavanje raznih gospodinjskih opravil ter drugega dela in življenjskih navad.

O tem, kako naj starši organizirajo počitnice za šoloobvezne otroke, specialni pedagog za motnje vedenja in osebnosti Marko Juhant pravi, da je seveda odvisno od starosti, vsekakor pa počitnice ne smejo biti 'učitnice'.

"Otroci naj počnejo vse tisto, kar se ne počne v šoli. Starši naj jih ne pošiljajo na razne angleške in matematične tabore, razen če je to res njihova želja.

To bo zanje spet šola s strukturiranim časom, med počitnicami pa jih moramo pripraviti do tega, da si sami razporejajo prosti čas," pravi nekdanji ravnatelj, predavatelj in avtor številnih knjig o vzgoji.

Naj se lotijo vsakdanjih opravil

Toda počitnice ne pomenijo, da lahko dajo vse štiri od sebe in cele dneve preživijo pred zasloni. Tisti, ki že lahko ostanejo sami doma, naj imajo tudi nekaj obveznosti in vsakodnevnih opravil.

"Lotijo naj se stvari, ki jih sicer redno opravljajo starši, denimo nakupa hrane. Vsak dan jih lahko napotimo po kakšno stvar, da se navadijo in tudi vidijo, kako draga je hrana, in da se hladilnik ne napolni kar čudežno sam," med drugim predlaga sogovornik.

Vsak dan naj kaj počistijo, naredijo generalno čiščenje sobe, morda inventar kleti … "Zakaj ne bi posesali jogijev ali privili kakšnega vijaka na kuhinjski omarici? To ni stvar, ki je 12-letnik ne bi zmogel."

Sergio Kumer/Gettyimages

Seveda ne gre pozabiti tudi na pripravo obrokov, v celoti ali vsaj do polovice. "Da otroci znajo kuhati, je nekaj normalnega. Kadar me kdo vpraša, kdaj naj bi dobili telefon, odgovorim, da takrat, ko znajo skuhati štiri različna kosila.

To pomeni štiri različne juhe, priloge, sladice … Ko to obvladajo, se otroci naučijo načrtovanja, dobijo občutek za čas, zato jim tudi omejena raba telefona ne povzroča težav," Juhant poda zanimivo pojasnilo.

Dolgčas spodbudi ustvarjalnost

Ta opravila jim bodo vzela nekaj časa in energije, dala pa jim bodo izkušnje. Določimo jim primerno količino del za en dan, recimo eno uro. Preostali čas naj si razporedijo sami, določen del je lahko pred ekrani, en del pa naj bo namenjen tudi druženju z vrstniki in še kakšni drugi dejavnosti, ki ni vezana na tehnološke pripomočke.

Juhant poudarja, da je zelo pomembno, da jim je kdaj tudi dolgčas. Zakaj? "Zato, da se v njih prebudijo želje po nekih aktivnostih, vsebinah, dogajanju, da postanejo ustvarjalni, da začutijo svojo osebno potrebo in ne tiste, ki jo narekuje okolica.

Tedaj se pokaže, kakšen je zares naš otrok, v čem res uživa. Te aktivnosti je treba podpreti, četudi znajo biti včasih zelo nenavadne."

Ni treba, da med počitnicami z otroki le bezljamo naokrog, še bolj kakovosten čas lahko preživimo vsi skupaj doma in se tudi bolj posvetimo drug drugemu.

"Naj otroci vidijo, kaj starši počnejo, kadar jim je dolgčas."

Sploh poznate svojega otroka?

"To je lahko priložnost za pogovor o različnih temah, o tem, kaj bi nekoč radi postali, o zgodbah iz preteklosti. Ali veste, katera je danes najljubša barva vašega otroka? Katera je najljubša skupina vašega najstnika, za kakšno glasbo gre in katera je njegova najljubša pesem? Starši danes pogosto sploh ne poznajo svojih otrok.

V času dopusta si vzemite čas za drug drugega. Če ima otrok rad specifično hrano, recimo krompirček, mu ga naredite štirikrat zapored, zakaj pa ne. Dajte mu banjico sladoleda, če ga ima zelo rad. Videli boste, da bo naslednjič zelo skromen pri izbiri sladoleda," je še natrosil nekaj starševskih nasvetov.

Mnoge starše skrbi pretirana uporaba tehnologije. Juhant meni, da ta ni problematična, dokler se otrok normalno obnaša ob opozorilu, da naj telefon ali tablico odloži.

"Če se začne prepirati, groziti in tako naprej, gre že za odvisnost, zato je treba uporabo tehnologije nujno zmanjšati, tudi s pomočjo stroke. Če pa lahko, ne glede na količino, ki mu je dovoljena, prekine uporabo tehnologije, potem težav ni.

Bolje je, da ima večje omejitve med tednom, konec tedna pa lahko dovolimo več in se hkrati pozanimamo, kaj gleda, katere igrice igra, se morda tudi sami preizkusimo v njih in se nato o teh vsebinah z njim pogovarjamo. Tako bo lahko naš odnos povsem drugačen."

Kdaj lahko otrok ostane sam doma?

Vprašanje, ki si ga zastavljajo mnogi starši, In odgovor? "Tega ne določa starost, temveč otrokove spretnosti, njegova iznajdljivost in samostojnost. Med drugim, da ve, kako ravnati, če se poškoduje, koga mora poklicati in kako se odzvati v primeru požara ali poplave, kako se izklopi energente, da razume, da neznancem ne sme odpirati vrat in ve, koga lahko spusti v stanovanje.

Nekje osem let je že lahko starost, pri kateri lahko ostane doma, vendar le, če te stvari obvlada. Imamo pa tudi 15-letnike, ki se sami doma nikakor ne bi znašli.

Staršem priporočam, da skupaj z otrokom izdelajo priročno mapo z navodili (različico JA in NE), v njej pa naj bodo zapisani podatki, kaj sme in česa ne, pomembne telefonske številke in elektronski naslovi in drugi protokoli, o katerih se družina že prej pogovori," svetuje Juhant.

Kaj pa počitniško delo?

Praviloma lahko na podlagi študentske napotnice začne najstnik počitniško delo opravljati po končanem devetem razredu.

"Krasno je, če dobi priložnost. Ne iščite jim idealnih služb, naj poskusijo delati tudi v proizvodnji, da vidijo, kaj pomeni osem ur dela in koliko garanja je potrebnega za zaslužek."

"S tem denarjem bodo gotovo ravnali bolj premišljeno. Najbolje je, da točno vedo, zakaj so šli delat in kaj bodo s tem denarjem lahko kupili," svetuje Marko Juhant, ki predlaga tudi, da se najstnik s starši dogovori za plačilo kakšnega večjega opravila doma, kot je denimo košnja trave, barvanje ograje, generalka v kleti …

Preberite še: Marko Juhant: Boljše igrače kot starša na tleh še niso izumili

Morda vas zanima tudi: Dr. Vesna V. Godina: Ne zatiskajmo si več oči, permisivna vzgoja nam uničuje otroke


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)