Marko Juhant: Otrokom, ki premalo spijo, niha razpoloženje in so bolj naporni za okolico

Vse več je primerov utrujenih, nahodnih, debelušnih in celo otrok z alergijo, katerim je skupno to, da premalo spijo.

6.8.2020 ob 5:50 | Foto: Tomi Lombar

Slika avtorja - Daša Mavrič Piše:

Daša Mavrič

dasa.mavric@delo.si

Marko Juhant: Otrokom, ki premalo spijo, niha razpoloženje in so bolj naporni za okolico

Otrokov spanec je ena najpogostejših tem pogovorov med starši, za večno nenaspane mame njihov otrok vsako noč spi premalo, nekateri očetje nimajo pojma, kdaj se je otrok zjutraj sploh prebudil, malčki pa se, ne glede na uro, prebudijo polni energije. A te lahko hitro zmanjka, če je bila noč prekratka. Slab spanec se čez dan odraža v slabi volji, Marko Juhant pa v pomankanju prespanih ur vidi še hujše posledice. Dolgoletnega pedagoga, ravnatelja, vzgojitelja, avtorja knjig o učenju in vzgoji in predavatelja Marka Juhanta, ki je letos izdal novo knjigo Varuh dolžnosti staršev, smo povprašali, kako pomemben je spanec, kako ta vpliva na otrokov razvoj in kako spremenimo večerno rutino ter zamaknemo uro, da bo otrok prej zaspal.

Poleti, ko so dnevi daljši, nekateri otroci hodijo pozneje spat. Ali lahko starši nekoliko zamaknejo večerno rutino ali ti delajo napako in bi morali imeti skozi celo leto enako?

Če starši ne odhajajo na delo in otrok ne v vrtec, je lahko shema spanja spremenjena, malo kasneje spat, kasneje otrok tudi vstane. Če pa imajo starši delo in otrok na primer odhaja v vrtec, premikanje ure ne pomeni, da je otrok lahko pokonci dlje, vstaja pa prej, saj mu tako zmanjkuje spanca. Kakšen dan ne bo hudega, le ritem se zmede in ga je treba spet navajati nanj. Na dolgi rok pa se spremembe poznajo na funkcioniranju otroka, ki ima lahko sam po sebi nekaj težav, da sploh redno in globoko spi.

Eno od težav povzročijo kar starši, ki utišajo vse aktivnosti, ko gre otrok k počitku. Otrok pa ima občutek, da je ostal sam, da ni nikogar doma. Ustraši se – kako naj zaspi? Otroku, ki je vajen odhajanja k počitku ob določeni uri, celo pomaga, da lažje in bolje spi, ker se zaradi glasov družine počuti varno. Sem sodijo koraki, zapiranje vrat, ropotanje posode, voda steče v wc školjko, smeh, glasba, zvoki oddaje, ki jo gleda eden od staršev, pogovor z obiskovalci.

Kako naj starši, po tem ko je otrok na počitnicah hodil spat kasneje, spet uvedejo zgodnejši odhod v posteljo?

Brez kompliciranja uvedejo lepo spanje nazaj po starem. Ob običajnih urah pričnejo z rituali spanja. V te rituale sodi umirjena aktivnost, veliko nežnosti, crkljanje, branje zgodb  - ne gledanje risank ali pravljic na tablici. Z branjem starši usmerijo otroka v miselne aktivnosti, ki ga umirijo tudi, če je pravljica malo bolj živahna. Vedno znova naj otroku berejo isto pravljico, dokler jo želi poslušati. Predeluje zgodbe, občutke, reakcije, povezave v zgodbi in ta je zanimiva, dokler vsega ne predela. Najslabša možnost so risanke s pretepanjem – japonske verzije, kjer vsakdo mlati vsakogar, pa ni jasno zakaj, zraven pa je še cel kup zvočnih in svetlobnih učinkov. Ti otroka držijo budnega, dokler ni »na smrt utrujen«, zaspati pa vseeno ne more. Določene risanke lahko celo sprožijo epileptični napad. Torej naj starši dobro premislijo preden prižgejo risanko.

 

Pravljice, naročje, postelja, nežnosti, branje z, poudarjam, ne preveč izraženim igralskim talentom. Branje pravljice za spanje ni komedija ali Shakespearova monodrama! Tudi ko otrok že zmore sam brati, je branje zanj ali za več otrok hkrati, vsak večer prav poseben dogodek!

Katera je primerna ura, da gre predšolski otrok v posteljo? Kdaj mora v posteljo otrok, ki obiskuje šolo?

Čas je odvisen od tega, kdaj otrok vstaja. Majčkeni otroci, dojenčki potrebujejo lahko celo 17 ur spanca dnevno.

Predšolski otrok dnevno 12 ur. Če spi popoldan dve uri, mora ponoči imeti na voljo 10 ur časa. Če vstaja ob 7. uri, mora biti v postelji precej pred 21. uro zvečer, da lahko pravočasno zaspi. Mirne duše se lahko odločite za 20. uro, da ga spravite spat. Če na primer mama meni, da bi moral otrok v posteljo in obred začeti ob 20. uri, oče pa ob 21., se to uskladi zelo enostavno. Mama pove, da ona, ki misli, da je prava 20. ura, to podpira tudi aktivno. Takrat ga je ona pripravljena spraviti spat. Če bo odhajal v sobo ob 21. uri, kot misli oče, ga bo pač spat dajal oče. No, kdaj bo hodil otrok spat?

Osnovnošolec praviloma čez dan ne spi, zniža se pa potreba za približno 2 uri (potrebuje 9 – 12 ur, različno od posameznika in pubertete do 12. leta) – kar pomeni da ob vstajanju okrog 7. ure odhaja v svojo sobo ob 20. uri. Takrat gre v kopalnico, se uredi, umiri, poslovi od vseh hkrati in odide brez telefona v sobo. Tja se pride eden od staršev posloviti, ga stisniti, objeti, mu povedati kaj lepega, ga poslušati. In to je to. Ob 20. uri nimajo osnovnošolci več kaj noreti po hiši! V sobi mu »milostno dovolite« da bere. A ne z monitorjev, ekranov, tablic, telefona. Samo analogna tehnika. Knjiga, revija.

Za pravi spanec mora biti v prostoru tema. Svetloba ruši sistem hormonov.

Normalno je, da šolarji ob 20. uri zapustijo skupne prostore.

Nekateri starši se izgovarjajo na sosede, na svetlobo … Vprašam jih, če se držijo tudi sosedovega jedilnika, če so ti tako popolen zgled.

Glede svetlobe pa; ste kdaj slišali za rolete, žaluzije, senčila? Za pravi spanec mora biti v prostoru tema. Svetloba ruši sistem hormonov. Del denarja za nepomembne ali celo škodljive stvari raje namenite za to, da zastrete svetlobo.

To si dajte za prioriteto, to je naložba neposredno v otroka!

Po 12. letu potrebuje otrok 8 do 10 ur spanca, odvisno tudi od tega, koliko ga že grabi puberteta. Starši, ki so imeli že kaj več težav z najstniki, so opazili, da veliko spi. Mnogi mislijo, da se nekako na svoj način odklopijo. V resnici pa dejansko toliko spijo. Možgani delujejo v času spanja le malo manj, kot v fazi budnosti, s približno 80 % aktivnostjo glede na budnih 100%. A ko spite, ni svežih informacij in možgani urejajo stare, znane težave.

--> Marko Juhant: Vse probleme v svoji družini zakuhamo sami (VIDEO)

Po domače povedano, ko urejate, pospravljate, hočete imeti mir, ne da vam nenehno nekdo vnaša nove predmete in smeti tja, kjer ste ravno pospravili. Tako ne morete pospraviti ne dnevne sobe, ne garaže! Spancu boste težko pripisali dovolj velik pomen. Zato bodite pozorni nanj. Pri sebi in vseh družinskih članih!

Največja težava je, da so starši ob takem družinskem urniku na leta vezani, da so ob 20. uri zvečer doma, da gre šolar k počitku. Verjemite, se splača, tudi zato, ker spanec vpliva na vse otrokovo življenje, ne le na to, kako spočit je videti ali pa ga izdajajo podočnjaki, da je ponoči visel na računalniku.

Nasvet staršem: pojdite na razmigovanje ob 21. uri, ko otroci spijo, eden od staršev pa ostane doma.

Tako me dandanes grdo gledajo mame, ko jim povem, da so taka dekleta s preveč kilogrami najbolj glasna na plaži, se prepirajo in ne odnehajo.

Posebna zgodba pa je navajanje otrok, da spijo, ko vedo, da nobeden od staršev ni doma. Seveda je možno in normalno, ter se dobro izpelje, če so starši in otroci zreli. Enako je s samostojnim zbujanjem in odhajanjem v šolo, če starši prej odhajajo na delo.

Kako pomankanje spanja vpliva na otroka?

Ne funkcionira tako, kot je sicer sposoben. Spomin deluje precej slabše, učne sposobnosti so okrnjene. Ni pozoren na običajne situacije, dostikrat srečam starše, ki se pritožujejo nad nepozornostjo otrok in pogostimi malimi in večjimi nesrečami. Velik del je takih, ki premalo spijo, kar pokaže že njihov dnevni urnik.

Prav tako sem leta nazaj opazil, da debelušne punce spijo premalo. Če sem to omenil, so se poslušalci nejeverno smejali. Danes vemo, da sta premalo spanca in povečana teža res v navezi. Tako me dandanes grdo gledajo mame, ko jim povem, da so taka dekleta s preveč kilogrami najbolj glasna na plaži, se prepirajo in ne odnehajo. Težijo in hočejo biti glavne, če le najdejo podložnice. Če ne, se prepirajo s sorojenci ali z mamo. Otrokom in najstnikom, ki premalo spijo, dokazano niha razpoloženje, so bolj naporni za okolico.

Vidite povezavo? Ti otroci niso dobro sprejeti, vrstniki jih pogosteje odklanjajo, kar lahko doprinese k občutkom nesprejetosti, ki okrepijo osamljenost, vse gre v smeri depresije. In hkrati splošnega, nedoločljivega nezadovoljstva, ki se najlažje potolaži s sladkim, pa z mastnim in slanim. Pa je krog sklenjen. A začne se s premalo spanja!

Pomanjkanje spanja vpliva na splošno delovanje telesa in manjkajo določene procesi, da se telo obnavlja, regenerira. Določeni sistemi ne delujejo več idealno. Imate morda otroka, ki premalo spi in je stalno nahoden, briše nos? Zadnje čase sprašujem starše v individualnih stikih več tudi o tem, pa se zdi, da so tudi alergije pogostejše pri otrocih, ki premalo spijo. Imunski sistem očitno ne deluje optimalno. Morda rabite dosti manj zdravil! »Pamža« napodite spat!

Da dokončno odprem Pandorino skrinjico: ko vam zmanjka idej in noben ukrep ne deluje, svojega šolarja napodite spat eno uro prej, kot po navadi. Za kazen (o-moj-bog-uporabil-sem- besedo-KAZEN). Umit, pižama, v posteljo! Kaj se zgodi? Neverjeten delež staršev poroča o tem, da je naslednje jutro otrok kot prerojen. Nič zamerljiv, pravi nasmejani sonček. Njihov sonček!

Ja, spočit, naspan, resetiran.

Preberite še: Melita, na pomoč! Ali bo moj otrok zrasel v patološkega narcisa

Morda vas zanima tudi: Petletniki: Tako čudoviti in hkrati tako naporni


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)