Pet serij, po katerih te bo strah zaspati

Tu je! Nova sezona težko pričakovane serije Stranger Things! Za tiste, ki jo boste verižno pogledali v nekaj dneh, smo zbrali še nekaj podobnih serij, ki vam bodo pospešile bitje srca.

31.10.2017 ob 6:00

stranger_micna-min.jpg

Stranger Things, v prevodu Čudne stvari, je Netflixova serija, ki je lani doživela nepričakovan uspeh. Čeprav je najprej sploh niso oglaševali, je dober glas o seriji hitro zakrožil po svetu in nova uspešnica je bila rojena. Pa tudi njena naslednja sezona, ki smo jo pravkar dočakali!

stranger-min.jpg

Njeno dogajanje je postavljeno v majhno zaspano mesto sredi osemdesetih, kjer se na videz ne dogaja nič razburljivega. Če le ne bi država v tem mestu postavila skrivnostnega raziskovalnega laboratorija, ki na skrivaj izvaja nadnaravne eksperimente na ljudeh. Vse se začne z izginotjem osnovnošolca Willa. Njegova mama samohranilka Joyce (Winona Ryder!) in introvertiran brat Johnathan ga iščeta s pomočjo policije, ki pa nima prav dobrih sledi. Iščejo ga tudi njegovi prijatelji, namesto Willa pa najdejo dekle njihovih let z imenom Eleven, ki je pobegnilo iz raziskovalne ustanove. Nenavadni dogodki se začnejo vrstiti, zgodba pa je tako napeta, da ne boste mogli zaspati. Ampak v dobrem smislu.

American Horror Story 

Vsaka sezona serije American Horror Story postreže s povsem novo zgodbo, kar vsako novo sezono pravzaprav naredi v samostojno miniserijo. Zgodbe spremljajo različne like v različnih okoljih, nekateri dogodki so navdahnjeni po resničnih zgodbah. V prvi sezoni smo spremljali družino, ki se je vselila v hišo, kjer strašijo njeni pokojni nekdanji prebivalci. V drugi sezoni spremljamo paciente v psihiatrični ustanovi, v tretji zbor čarovnic, v četrti spake v cirkusu, peta je postavljena v hotel, v šesti se znajdemo med paranormalnimi dogodki na izolirani farmi, v aktualni sezoni pa se preselimo v Michigan, kjer kult po izvolitvi novega predsednika Donalda Trumpa terorizira prebivalce predmestja.

Black Mirror 

Vsaka epizoda v seriji ima povsem svojo zgodbo, od likov, krajev do zapletov, vse pa so postavljene v bližnjo prihodnost, kjer je tehnologija, kot jo poznamo dandanes, še bolj napredna. Serija je kritika sodobnega strmenja v "črna ogledala", torej v zaslone pametnih telefonov, računalnikov, televizije in tablic. Serija odlično prikaže absurdne situacije in njihove temne plati, v katerih se je znašla družba. Od očesnih vsadkov, ki spremljajo vsak vaš pogled, do vrednotenja življenj z všečki, izgube spomina na račun tehnologije, povezovanjem z umrlimi prek družbenih omrežij in drugim grozljivimi stvarmi, ki jih ljudem lahko prinese ali odvzame tehnologija. Četrto sezono v digitalnem svetu bomo dočakali še letos.

Penny Dreadful

Še ena od serij, ki jih ponoči in sami doma gledajo le najpogumnejši. Serija se je končala pri tretji sezoni, postavljena pa je v viktorijansko Anglijo. Penny Dreadful je strašljiv psihološki triler, ki mitologijo iz literarnih grozljivk spretno prepleta v prepričljivo dramo za odrasle. V njej se znajdejo nekateri najstrašnejši liki iz literature, kot so dr. Frankenstein in njegov umetno oživljeni stvor, večno mladi Dorian Gray ter legendarni junaki iz Drakule.

Twin Peaks

Letos smo dočakali novi Twin Peaks, posodobljeno TV-serijo, ki nas je že v devetdesetih letih enkrat na teden prikovala pred televizijske zaslone. Nova 18-delna krajša serija, ki jo je v celoti režiral David Lynch, se nadaljuje 25 let zatem, ko je prebivalce mirnega mesteca pretresel umor kraljice šolskega plesa Laure Palmer.

Avtor: Maja Fister

Foto: IMDb

Video: YouTube


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)