Si za 'Netflix and chill'

Nikoli ne bi uganila, koliko časa že obstaja Netflix …

7.9.2017 ob 9:30

netflix_GettyImages-124755248.jpg

Milenijec, baby boomer, generacija X … Ne glede na to, kateri generaciji pripadaš, gotovo si jesenskih večerov ne predstavljaš brez dobrega filma in še pomembneje - serij. V zadnjem času je prav slednjih toliko, da je odločitev, katero izbrati, velikokrat res težka. A na srečo dan današnji kvaliteta našega večera ni več odvisna od razpoloženja prejšnjega dne, ko smo si v videoteki izposodili DVD. 

Kje pa! Danes lahko med dramo, komedijo, dokumentarcem in kriminalno serijo preklopimo v le eni minuti, saj naše skupinske filmske maratone, solo jokave večere s sladoledom in romantične večere v dvoje podpira Netflix.

Platforma za množično filmsko zabavo se je kar naenkrat in precej potiho prikradla v naš vsakdanjik in nihče pravzaprav točno ne ve, kdaj so še celo v filmih prenehali z gledanjem televizije ter jo zamenjali za Netflix. Svetovni fenomen, ki je tako kot Google postal nekaj, kar uporabljamo vsak dan, pa v resnici sploh ni tako nov, kot bi si mislili. Pretekli teden (29.8.) je namreč praznoval kar dvajset let svojega obstoja!

Njegovi začetki segajo v leto 1997, ko sta prebivalca Kalifornije Reed Hastings in Marc Randolph zaznala tržno nišo v porastu ogledov filmov v zavetju domačega kavča.

Kinodvorane so v tistem času sicer še dobro služile, a ljudje si niso želeli več le ene filmske uspešnice na mesec – filmska industrija je delala kot nora in ljudje so si filmske spektakle želeli videti. Doma. Zato sta mlada podjetnika le dve leti po izumu DVD-ja svetu predstavila Netflix – prodajalno in izposojevalnico filmov na nasledniku videokasete. Ta se je iz fizične kmalu prelevila v podjetje, ki DVD-je pošilja po pošti ter tako uspešno delovala dokler se leta 2007 ni pojavila potreba po platformi, kakršno poznamo danes. Sprva je bila na voljo le v ZDA, tri leta kasneje so v njej lahko začeli uživati v Kanadi, v lanskem letu pa je dosegla magičnih 190 držav sveta. (Kar pomeni, da na svetu obstaja le pet držav, ki nimajo dostopa do Netflixa.)

Netflix je torej starejši celo od Googla, danes pa se je razvil že do te mere, da vsebine ne le posreduje temveč jih tudi ustvarja pod imenom “Netflix original”. Pred štirimi leti je pod okriljem Netflix produkcije tako nastala prva in nadvse uspešna serija Hiša iz kart (House of cards), v letu 2016 pa lansirala že več kot 126 originalnih vsebin - več kot katera koli druga produkcijska mreža ali televizija. 

netflix_GettyImages-503650796.jpg

Svetovni fenomen se ponaša s kar 104 milijoni naročnikov po vsem svetu, njihove naročnine pa so omogočile nastanek nekaterih najbolj popularnih serij vseh časov. Gotovo si že slišala za zaporniško sago Orange is the new black, ki je s svojimi petimi sezonami osvojila že 46 zmag in kar 108 nominacij. Kdo ni bil prilepljen na ekran med zapleti v 13 reasons why, zgrožen nad svetom ob gledanju serije Black Mirror ter popolnoma prevzet med spremljanjem fikcije Stranger things in kriminalnega rivalstva narko združb v seriji Narcos, katera nas je ravno septembra razveselila s tretjo sezono.

Še gledaš?

Uspešnost portala lahko verjetno pripišemo predvsem dejstvu, da omogoča ogled celotnih sezon. Medtem ko oboževalci serije Igra prestolov čakajo teden za tednom, da si ogledajo svežo epizodo, lahko na Netflixu v eni noči milo rečeno požremo celotno serijo. Netflix nas takrat prijazno vpraša ali smo še budni in marsikdo to vprašanje na ekranu razume tudi kot opozorilo, da je bilo dovolj za en večer.

In ker mraz že sili v debele nogavice in pletene puloverje, je naš zvesti Netflix seveda tudi to jesen poskrbel, da večeri ne bodo samotni. Pričakujemo lahko kar nekaj izidov novih serij, med drugim četrto sezono Bojack Horseman, debi serij American Vandal, Mindhunter in The punisher, nadaljevanje Stranger things ter kar nekaj filmov.

*Netflix and chill je fraza, ki se je med gledalci Netflixa že zelo dobro prijela in se pogosto razume tudi kot povabilo na zmenek (Wanna Netflix and chill?). Pojavlja se v številnih memejih, gifih in različnih sporočilih, kar nakazuje na popularnost te video platforme.

Avtorica: Eva Natlačen
Foto: GettyImages


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)