S prihodom poletnih temperatur je čas tudi za prave poletne sladice. Mednje nedvomno sodi ledena jagodno-limonina pita. Njena priprava je, tako kot velja za vse dobrote iz rubrike 20 minut za sladico, več ko preprosta, sladkanje z njo pa ne bo razvajalo le brbončic, pač pa vas bo tudi prijetno pohladilo.
Več namigov za sladkanje poiščite na Facebooku.
Količine, ki so navedene, zadostujejo za dve okusni piti. V kolikor menite, da bosta prevelik zalogaj, sestavine preprosto prepolovite.
Sestavine za podlago:
- 12 žlic masla;
- 300 gramov maslenih keksov (priporočamo tiste iz polnozrnate moke);
- Dve žlici sladkorja (tega lahko izpustite);
- Vodo po potrebi.
Nadev:
- Štirje jajčni beljaki;
- Sok dveh limon;
- Tri žlice sladkorja;
- Dva decilitra in pol smetane za stepanje;
- 200 gramov svežih ali zamrznjenih jagod.
Priprava podlage:
- Kekse zdrobite v drobtine, dodajte zmehčano maslo, sladkor in dobro zmešajte, da dobite čvrsto zmes.
- Če se preveč drobi, dodajte malce vode.
- Tako pripravljeno podlago razdelite na dva dela in z njima obložite s papirjem za peko prekrita pekača za pite.
- Postavite ju v zamrzovalnik in pripravite nadev.
Priprava nadeva:
- Iz jajčnih beljakov stepite trd sneg.
- Dodajte mu sok limone in sladkor, premešajte.
- Dodajte jagode in stepajte še približno dve minuti, da se dobro vmešajo v teksturo.
- Stepite smetano, vmešajte jo v beljakovo kremo in mešanico razdelite v oba pekača.
- Pokrite ju s plastično folijo in postavite v zamrzovalnik. Počakajte vsaj šest ur, najbolje čez noč.
- Pred serviranjem pekač za pol minute postavite nad vročo paro. Tako pri rezanju ne boste imeli težav.
- Sladico narežite na koščke, okrasite s smetano in postrezite.
Nasvet: Ledena pita bo okusna tudi, če boste namesto jagod uporabili drugo jagodičevje, češnje, breskve, marelice, melone ali podobno sadje, večje sadeže le narežite na majhne koščke.
Da sladica ne bi bila preveč kisla, v kremo dodajte najprej sok ene limone, jo poskusite, ter po potrebi dodajte še sok druge.
Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock, Neighborfoodblog.com
oddajte komentar