Revolucionarna vizija ženske, ki je izumila punčko Barbie

V kina je prišel težko pričakovani film o Barbie, najbolj znani lutki na svetu.

25.7.2023 ob 10:05 | Foto: Jeff Christensen JP/Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Revolucionarna vizija ženske, ki je izumila punčko Barbie

V filmu se pojavlja tudi lik Ruth Handler, ženske, ki je izumila punčko, z namenom deklicam omogočiti sanjati velike sanje.

S tem ko je Ruth oblikovala punčko v podobi odrasle ženske, je v svet igrač vnesla revolucijo. Preden se je pojavila Barbie, so se deklice igrale z lutkami, ki so jim v igri bile mame.

Od malega se je torej od njih pričakovalo, da nekoga previjajo, hranijo in zanj skrbijo še drugače. Skupaj s punčkami je bilo na tržišču cel kup dodatkov, ki naj bi deklice pripravili na to vlogo.

Handlerjeva pa je imela v začetku 1950-ih za tisti čas napredno idejo: deklicam ponuditi igračo, ob kateri bi si lahko zamislile, kakšne možnosti vse imajo, ko odrastejo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barbie (@barbie)

Ruth je idejo dobila pri svoji hčerki Barbari, ki se je rada igrala z oblačenjem papirnatih lutk. Legendarno punčko je poimenovala po njej.

Handlerjeva je bila soustanoviteljica podjetja Mattel. Z možem sta ga ustanovila leta 1945. Sprva je podjetje na trg pošiljalo okvirje za slike, kasneje tudi igrače. Ko je direktorjem predstavila svojo zamisel o odrasli ženski kot igrači, so jo ti zavrnili rekoč, da nobena mama svoji hčerki ne bi kupila punčke z dojkami.

Ideja je zato obmirovala vse do leta 1956, ko je na počitnicah v Evropi Ruth v prodajalni videla nemško Bild Lilli, seksi lutko, ki je nastala na podlagi stripa, objavljenem v nemškem časopisu Bild in je bila namenjena vojakom med drugo svetovno vojno.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tania Lawrence (@tanialawrence1433)

Kupila jo je, jo odnesla v domovino in jo pokazala oblikovalcem z namenom, da bi izdelali nekaj podobnega. Tako je nastala Barbie, prvič predstavljena na sejmu igrač leta 1959 v New Yorku. Tedaj je nosila kultne črno-bele progaste kopalke kot Margot Robbie v prvem prizoru.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BARBIE (@barbiethemovie)

Bila je velik hit, oboževalci so želeli, da bi dobila še fanta in nastal je še Ken, poimenovan po Ruthinem sinu.

Z leti je Barbie postala veliko več kot punčka, ki jo deklice preoblačijo. Postala je prva lutka s kariero: lahko je vse od zdravnice do veterinarke, astronavtke, poročevalke, odvetnice …. Zanjo ni meja, ona je lahko karkoli, ne le mama. Prav to je sporočilo, ki ga je Ruth hotela podati z njo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marija Stefanović | Photo restoration and colorization (@myretrophoto)

Protetika za prsi po mastektomíji  je nastala po zamisli Ruth Handler

Ruth je bila dama z vizijo. V svojem življenju se je soočala z mnogimi težavami, vsako je pogumno premagala in jo spremenila v nekaj dobrega.

Leta 1970 je zbolela za rakom dojk. Izgubila je obe dojki in se odmaknila od podjetja Mattel, saj ji je močno padla samozavest in bala se je, da bo povsem izgubila stik s poslovanjem.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emma Duval (@millennialemma)

V iskanju najboljše pomoči po mastektomiji je dobila idejo za prsno protetiko in njeno podjetje Nearly Me je pomagalo na tisoče ženskam po vsem svetu, ko je na tržišče poslalo protezo iz silikona.

Do tedaj so ženske po kirurški odstranitvi ene ali obeh dojk uporabljale robčke, vato ali nogavice, da so z njimi napolnile prazne modrčke.

Desetletje potem, ko je izgubila prvo dojko in več kot dve desetletji zatem, ko je na tržišče prišla prva punčka Barbie, je javno pojasnila, da namen dolgonoge lutke ni zatiranje, temveč opogumljanje žensk in sprejemanje telesa vsake od njih.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barbie (@barbie)

Ruth je zaradi zapletov med operacijo raka na debelem črevesju umrla aprila leta 2002.

Povzeto po portalu Dnevnik.hr

Preberite še: Zakaj so otroška ličila nevarna igrača

Morda vas zanima tudi: Irena Štaudohar: Ženske, ki imajo moč, morajo poslušati njih


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)