V filmu Barbie slovenska igralka in slovenska luč (ter druga zanimiva dejstva o poletni uspešnici)

Barbie – film, ki mu napovedujejo izjemen uspeh, v kinodvorane že privablja gledalce.

23.7.2023 ob 7:15 | Foto: Reuters, Instagram

Slika avtorja - Danaja  Lorenčič Piše:

Danaja Lorenčič

V filmu Barbie slovenska igralka in slovenska luč (ter druga zanimiva dejstva o poletni uspešnici)

Dolgo pričakovani film o eni izmed najbolj znanih igrač na svetu je končno doživel premiero in navdušil tako kritike kot gledalce.

Film je režirala izjemna igralka in režiserka Greta Gerwig po scenariju, ki ga je napisala skupaj s svojim partnerjem in  nominirancem za oskarja Noahom Baumbachom, temelji pa na liku Barbie podjetja Mattel.

V glavnih vlogah blestita Margot Robbie in Ryan Gosling, ki je med intervjujem ob promociji filma dejal, da so mu pri pripravi na vlogo Kena pomagali nasveti žene, igralke Eve Mendes in njunih dveh hčerk.

Film ni lahkotna zabava za otroke

Premisa filma je sledeča: Barbie živi popolno življenje v svojem popolnem svetu, zvečer se zabava z Barbikami, ki so politične voditeljice, vrhovne sodnice in Nobelove nagrajenke, ter s Kenom in njegovo druščino. A njen popoln svet naenkrat pretresejo misli o smrti, ob čemer takoj postane jasno, da ne gre za film s trivialno vsebino in ni bil ustvarjen za otroke. Namenjen je tako tistim, ki najbolj znano lutko na svetu obožujejo, kot tudi tistim, ki jo sovražijo.

Odzivi kritikov so zaenkrat večinoma pozitivni. Clarissa Loughrey je za britanski časnik Independent v recenziji s petimi zvezdicami zapisala: »Barbie je eden najbolj iznajdljivih, brezhibno narejenih in presenetljivih mainstream filmov v zadnjem času - dokaz tega, kaj je mogoče doseči tudi v najglobljih drobovjih kapitalizma.« Peter Bradshaw pa je za Guardian dejal, da je film zabaven in prijazen.

Greta Gerwig, režiserka.

Ryan Gosling je bil edina izbira za vlogo Kena

Ryan Gosling je bil edini Ken, ki sta ga Margot Robbie in Greta Gerwig hoteli za vlogo Kena. »Vedno je bil samo Ryan Gosling. Z Margot preprosto ne bi sprejeli 'ne' kot njegov odgovor,« je dejala Greta Gerwig. »Od trenutka, ko je Margot prišla k meni in sem vedela, da to delamo za Margot, sem prav tako vedela, da to delamo za Ryana. In Ryana sploh nisem poznala. Nikoli ga nisem srečala. Preprosto sem bila prepričana, in takoj, ko sem pomislila na to, sem bil tako srečna. Kdo drug bi to lahko naredil? Gre za kombinacijo Marlona Branda, Genea Wilderja, Johna Barrymora in Johna Travolte

Neprijetna scena z rolerji

Greta Gerwig je dejala, da je bil namen rolanja na Venice Beachu, da bi Barbie povzročili nelagodje – in Margot Robbie se je dejansko počutila neprijetno. »Ljudje so šli mimo Ryana, mu dali petko in rekli: 'Super, Ryan, videti si super!' In ničesar niso rekli Margot. Samo pogledali so jo. Bilo je nadrealistično. V tistem trenutku se je res počutila nepomembno in neprijetno. In kot režiserka sem jo želela zaščititi. Vedela pa sem tudi, da mora biti prizor, ki smo ga snemali - prizor, v katerem se bo počutila izpostavljeno in ranljivo. In bila je izpostavljena.«

Prelomna točka za Margot Robbie

Margot Robbie je priznala, da nikoli ne bi igrala v filmu Barbie, če ne bi bilo vključenih različnih Barbie. »Če Mattel ne bi naredil te spremembe, da bi imeli več barbik, mislim, da si ne bi želela poskusiti posneti filma o Barbie. Mislim, da ne bi smeli reči: 'To je edina različica tega, kar Barbie je, in to je tisto, za kar bi si morale ženske prizadevati tako glede videza kot vedenja.«

Za kostume je poskrbela oskarjeva nagrajenka

Glede na to, kako pomembni so kostumi in obleke za Barbie že od same zasnove lutke, je bilo pomembno tudi to, kako bo Margot Robbie oblečena v filmu. Poleg tega naj bi Greta Gerwig spremenila obstoječo podobo lika in Barbie predstavila v bolj moderni luči. To je zahtevalo dodatno mero ustvarjalnosti, zato so za kostumografijo iskali nekoga, ki to področje obvlada. In takšno osebo so tudi našli.

Jacqueline Durran je uspešna kostumografinja, znana po svojem delu v filmih Ana Karenina in Male ženske, ki ga je prav tako režirala Greta Gerwig. Za omenjena filma je kostumografinja prejela tudi oskarja.

Pred tem so o Barbie nameravali posneti akcijski film

Znano je, da je Mattel leta 2016 poskusil narediti prvo akcijsko različico filma Barbie z Amy Schumer v glavni vlogi. Film bi uprizarjal Barbie, ki naj bi bila izključena iz Barbielanda, ker ni izpolnila lepotnih standardov dežele. Vendar pa naj bi različni dejavniki vodili do tega, da filma nikoli niso posneli.

Pri filmu je sodelovala tudi slovenska igralka

Del ekipe je tudi Ljubljančanka alžirskih korenin, Alya Elouissi, ki je svojo avtorsko pesem Valovim predstavila na letošnjem festivalu Melodije morja in sonca. V filmu Barbie je delala kot dvojnica za Sharon Rooney, kar pomeni, da je prevzela njeno mesto pred snemanjem nekaterih prizorov, ko je snemalna ekipa postavljala luči, kamere …

»Nekajkrat se je tudi zgodilo, da sem snemala sceno z glavnimi igralkami, saj je Sharon Rooney morala predhodno domov. To mi je ostalo v zelo lepem spominu, saj smo se z glavnimi igralkami, vključno z Margot Robbie, še dodatno zbližale,« je Alya povedala Onini novinarki v intervjuju, ki si ga lahko preberete TUKAJ.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alya Elouissi OFFICIAL (@alyaelouissi.official)

Pozorni gledalci pa boste med ogledom filma v domu od Barbie videli tudi luč slovenskih oblikovalcev Brajak Vitberg.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by brajakvitberg (@brajakvitberg)

Fenomen Barbenheimer

Žanrsko povsem različna filma Barbie in Oppenheimer sta svetovno premiero doživela na isti dan, kar je sprožilo internetni fenomen – Barbenheimer. Epska srhljivka z naslovom Oppenheimer, ki jo je režiral Christopher Nolan temelji na s Pulitzerjevo nagrado nagrajeni knjigi American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer avtorjev Kaija Birda in Martina J. Sherwina.

Zgodba spremlja ameriškega znanstvenika J. Roberta Oppenheimerja, ki ga je odlično upodobil igralec Cillian Murphy, in njegovo vlogo pri razvoju atomske bombe.

Vprašanje, kateri film si je priporočljivo ogledati najprej, pa tudi izrazit kontrast med njima, sta sprožila duhovite odzive uporabnikov družbenih omrežij, kar je privedlo do rojstva fenomena Barbenheimer. Seveda pa so to izkoristili tudi pri promociji obeh filmov, kar bo zagotovo privabilo še več gledalcev v kinematografe.

Preberite še: Film Barbie neprimeren za mlajše od 13 let

Morda vas zanima tudi: To največje italijansko jezero se ponaša z zdravilno vodo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)