Slovenka, ki je zaigrala v filmu Barbie: Ko so prišli trenutki obupa, sem se iz teh lekcij marsikaj naučila

Alya Elouissi s trdim delom in disciplino dosega svoje sanje.

26.7.2023 ob 11:11 | Foto: John Patrick Fletcher, Valter Leban

Slika avtorja - Klavdija Miko Piše:

Klavdija Miko

klavdija.miko@delo.si

Slovenka, ki je zaigrala v filmu Barbie: Ko so prišli trenutki obupa, sem se iz teh lekcij marsikaj naučila

Ljubljančanka slovensko-alžirskih korenin se je z avtorsko pesmijo Valovim prvič predstavila občinstvu na letošnjem festivalu Melodije morja in sonca. Je avtorica tako besedila kot glasbe, aranžma je nastal v sodelovanju s pevko Neisho.

Umetnica, ki živi in ustvarja med Slovenijo, Londonom in Moskvo, ni le pevka in tekstopiska, temveč tudi igralka. Sodelovala je že pri več večjih filmskih produkcijah, njeno ime je denimo zaslediti v odjavni špici filmov, kot sta Čudežna ženska (Wonder Woman) in Črno ogledalo (Black Mirror). V rožnatem filmskem fenomenu letošnjega poletja Barbie je delala kot dvojnica (angl. stand-in) za Sharon Rooney.

Z avtorsko skladbo Valovim ste se prvič predstavili javnosti na letošnjem festivalu Melodije morja in sonca. Ste avtorica tako besedila kot glasbe, aranžma pa je nastal v sodelovanju s pevko Neisho. Pesem je zelo osebna, kajne?

Res je. Povezana je s končanim razmerjem in hudim vrtincem nenehnih življenjskih in kariernih sprememb v zadnjem letu, ko sem se morala še bolj naučiti plavati s tokom življenja in mu zaupati, da sem lahko preživela. Valovanje z življenjem me je rešilo in mi spet prineslo srečo ter osvoboditev, o čemer govori tudi pesem. Nastala pa je dobesedno v morju, kjer sem med popolnoma sproščenim sedenjem na boji dobila navdih za besedilo in melodijo refrena: »Valovim, valovim, da svojo srečo dobim ... Valovim, valovim, vse življenje valovim ... Valovim, valovim, svobodo s tem jaz dobim ...«

S pesmijo Valovim želim poslušalcem poleg uživanja v glasbi predati tudi navdih in motivacijo za plavanje s tokom življenja, saj sem prepričana, da tako lahko še bolj dosežemo lastno srečo in svobodo. Skladba je bila takoj po festivalu Melodije morja in sonca izdana prek Dallas Records Slovenija, avgusta pa bo izšel še spot in res komaj čakam, da ga predstavim javnosti.

Na letošnjem festivalu Melodije morja in sonca. Foto:Valter Leban

To seveda ni edini vaš letošnji vrhunec poletja. Tik prej premiero najbolj pričakovanega filma tega poletja, ki je na velikih platnih po Sloveniji na ogled v distribuciji Blitz Filma, smo namreč izvedeli, da ste del ekipe filma Barbie.

Tako je.

V filmu vas ne vidimo, a za svoje delo ste kreditirani tako v filmu kot na filmskem portalu IMDb. Kakšna je bila vaša vloga v tako veliki in atraktivni filmski produkciji?

V filmu Barbie sem delala kot stand-in (dvojnica, op. p.) igralke Sharon Rooney. Stand-in je igralec, ki prevzame mesto glavnega igralca, ko snemalna ekipa nastavlja luči, kamere, zvok in vse drugo, kar je potrebno za snemanje neke scene. Stand-in je zelo pomemben del ekipe in je ponavadi enake višine, barv in telesnega tipa glavnega igralca, saj je to pomembno za pravilno nastavitev luči in kamer, pogosto pa se mora tudi naučiti besedilo svojega igralca, če je to na snemanju potrebno.

Ko so me asistenti režije poklicali po voki-tokiju, sem morala priti na snemalno ploščad, gledati vajo igralk in si zapomniti njihovo gibanje, prve in zadnje točke v neki določeni sceni, njihovo besedilo. Igralke so se potem odšle do konca pripravit za snemanje, njihove stand-in igralke pa smo se takoj morale postaviti na njihove položaje, ponoviti njihovo vajo skupaj z besedilom, gibanjem itd., da je snemalna ekipa okrog nas uredila čisto vse podrobnosti za snemanje.

Nekajkrat se je tudi zgodilo, da sem snemala sceno z glavnimi igralkami, saj je morala Sharon Rooney prej domov. To mi je ostalo v zelo lepem spominu, saj smo se z glavnimi igralkami, vključno z Margot Robbie, še bolj zbližale. So bili pa čisto vsi na snemanju izjemno prijazni, sproščeni in profesionalni, tako da mi je bilo v čisti užitek vstajati vsako jutro ob petih, vedoč, s kakšno super ekipo bom preživela dan, ki je pred menoj. (Nasmešek.)

Snemanje Barbie je potekalo v studiih Warner Bros v Londonu. Film režiserke Grete Gerwig je pritegnil veliko pozornost na svetovni premieri v Los Angelesu. Novinarka spletne strani Comic­Book.com Jamie Jirak je na twitterju denimo zapisala, da je Barbie njen film leta ... »Greta Gerwig je presegla moja pričakovanja. Tako lepo se loteva pozitivnih in negativnih plati Barbie.« Kaj menite vi? S čim nas bo film navdušil?

Z ogromno smeha, pozitivne energije, inteligence in oživljenim svetom Barbik in Kenov, ki nas ne bo pustil ravnodušnih! Film je večplasten, igralska zasedba fenomenalna, scenarij in zgodba odlična in toplo ga priporočam čisto vsem.

Povejte, kako rožnat je Barbie svet?

Tako rožnat, da ko tudi Barbie odvrže svoja rožnata očala, ni več popoln.

Da si najbolj od vsega želite biti igralka, ste vedeli zgodaj. Ampak do rezultatov v filmskih, gledaliških in glasbenih projektih ste trdo delali, mar ne?

Drži kot pribito. Vse, kar sem do zdaj dosegla, sem dosegla z lastnim trdim delom, vztrajnostjo, samodisciplino in ogromno ljubeznijo do svojega dela, čisto vsak dan. Že zelo zgodaj sem se morala postaviti na svoje noge in se osamosvojiti, sploh z življenjem in delom v tujini, ki sem si ga sama zgradila tako rekoč iz nič – brez finančnega zaledja staršev, vezi ali slavnega priimka. Najprej v Londonu, nato na igralski akademiji v Moskvi.

Delala sem cel kup priložnostnih del, da sem se lahko preživljala, obenem pa počasi gradila svojo kariero v popolnoma novih državah. Sem se pa s tem ogromno naučila o sebi in življenju ter kako zelo pomembno je nikoli ne obupati, slediti sebi in se vedno znova vračati k ljubezni do dela. Saj drugače nima absolutno nobenega smisla početi to, kar počnem. Vse se zgodi z namenom in brez vseh padcev kot tudi vzponov ne bi bila zdaj tu, kjer sem.

Kaj vas je najbolj dvigovalo na vaši karierni poti, verjamem, da so bili tudi trenutki, ko bi človek kar obupal?

Ljubezen do dela, samodisciplina, vera vase in sledenje svojemu srcu. Zelo so mi pomagale tudi vsakodnevne meditacije – še zdaj ne morem začeti ali končati dneva brez meditacije, četudi res kratke.

Ko so prišli trenutki obupa, sem se iz teh lekcij marsikaj naučila, najbolj pa to, da stanje obupa nikoli ni večno. Za dežjem vedno posije sonce. Od mene pa je odvisno, koliko časa si bom dovoliti plavati v obupu in negativnih mislih. Kar te ne ubije, te naredi še močnejšega, pravi slavni rek, s katerim se zelo strin­jam. Kot človeška bitja smo resnično veliko močnejši ustvarjalci svoje realnosti, kot se zavedamo, in sama nikoli nisem obupala. Ljubezen do mojega dela, vztrajnost in notranji ogenj so bili vedno močnejši.

Kaj je vaš moto v življenju?

Jih je pa kar nekaj. (Smeh.) Sledi sebi in vse bo vedno v redu. Uživaj to potovanje, ki se imenuje življenje, mu zaupaj in ga resnično ljubi vsak dan – in ljubezen ti bo vračalo. Kdaj, če ne zdaj?! Dan ni za to, da se ga preživi, ampak da se ga doživi.

Kam vas bodo vodile poti v prihodnje?

Po izdaji spota za pesem Valovim me čaka nov projekt, in sicer izdaja in promocija nove pesmi Give Me Your Time, ki sva jo napisala skupaj z londonskim pevcem Romelom Kokom in je nastala v sodelovanju s producentom Sony Music Slicom Vicom. Obeta se mi tudi nekaj novih igralskih in glasbenih projektov tako v Sloveniji kot tujini. Pa valovanje z življenjem naprej v igralskih in glasbenih vodah, z ljubeznijo, zaupanjem in uživanjem.

Preberite še: Znanstvenica in nabiralka dr. Katja Rebolj : Ne zavedamo se prav dobro, v kakšnem raju živimo

Morda vas zanima tudi: Dr. Matija Klasinc o stiskah otrok: Duševne motnje so v porastu, vidne so posledice ukrepov iz časa epidemije


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)