Zakaj so otroška ličila nevarna igrača

V otroških ličilih je veliko zdravju škodljivih kemikalij, s katerimi naj otroci ne bi prihajali v stik.

1.6.2023 ob 8:10 | Foto: Olesia Bilkei(naslovna)/Gettyimages

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Zakaj so otroška ličila nevarna igrača

Ocenjevalci iz Mednarodnega inštituta za potrošniške raziskave (MIPOS) so pod drobnogled vzeli ponudbo otroških ličil na trgu.

Primerjalno so ocenjevali komplete, ki so jih kupili v drogerijah, trgovinah z igračami, trgovskih verigah in po spletu. Pregledali so kemijsko sestavo ličil, ocenili informacije, ki so na voljo potrošnikom pred nakupom in preverili, ali je izdelek v potratni embalaži.

Če pustimo ob strani dejstvo, da otroci takšne igrače sploh ne potrebujejo, bodo pri vseh, ki bi se zanjo vendarle odločili, tehtnico v korist nenakupa morda prevesili rezultati primerjave, ki so pokazali, da je v omenjenih izdelkih veliko škodljivih kemikalij, hkrati so praviloma v zelo potratni embalaži, torej škodujejo otrokom in okolju.

Nasvet Zveze potrošnikov Slovenije se zato glasi: raje kupite drugo igračo, kajti otroška ličila so daleč od tega, da bi bila primerna za igro. Dobre izbire praktično ni, v vseh ličilih so strokovnjaki našli več zdravju neprijaznih kemikalij.

Na spletni strani Potrošnikov Zoom, kjer Zveza potrošnikov Slovenije objavlja rezultate primerjalnih ocenjevanj izdelkov in storitev široke potrošnje opozarjajo, da je prisotnost neželenih kemikalij v izdelkih za najmlajše še posebej problematična, saj imajo otroci manjšo telesno težo, zato je obremenjenost z neželenimi snovmi pri njih večja kot pri odraslih. Poleg tega je otroška koža bolj občutljiva in nekoliko tanjša kot koža odraslih, kar pomeni, da skoznjo kemikalije lažje prehajajo v telo.

Otroška ličila so daleč od tega, da bi bila primerna za igro.

Sestavine v ličilih za otroke

Na podlagi seznama INCI  (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) - gre za mednarodni standard za označevanje sestavin kozmetičnih izdelkov, ki ga uporabljajo v večini razvitih držav po svetu- je bilo ugotovljeno, da nobeno ličilo na trgu nima sestave, ki bi jo lahko označili za "otrokom prijazno", in da vsi izdelki vsebujejo kemikalije, ki ne bi smele biti v kozmetičnih izdelkih za otroke.

Kritične sestavine

Mineralna olja

Mineralna olja so stranski produkt destilacije surove nafte. Z različnimi postopki jih prečistijo in obdelajo, da so primerna za uporabo v kozmetiki. Mineralna olja so v kozmetičnih izdelkih dovoljena, če proizvajalec zagotavlja popolno sledljivost surovine in če sta surovina ali destilat ustrezne kakovosti brez rakotvornih primesi.

Uporabljajo se v različnih oblikah: kot olja, vazelin in vosek. V kozmetični industriji so zelo priljubljena, saj so v primerjavi z rastlinskimi olji poceni in imajo zelo dolg rok uporabe. So brez vonja in barve ter redko povzročajo alergijske reakcije.

Kljub njihovi široki uporabnosti in cenovni dostopnosti imajo tudi negativne plati

Če surovina ni dovolj čista, je prisotnost mineralnih olj lahko sporna v izdelkih, ki jih nanašamo na ustnice, okoli nosu in oči.

Mineralna olja aromatskih ogljikovodikov (MOAH) so potencialno rakotvorna, zato se potrošniške organizacije zavzemajo za strogo omejitev ali celo prepoved predvsem v izdelkih za nego ustnic. Stališče Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) je jasno: živila ne smejo vsebovati teh olj.

Pri mineralnih oljih nasičenih ogljikovodikov (MOSH) so poskusi na živalih pokazali, da lahko kopičenje v telesu povzroči vnetje jeter, vranice in bezgavk.

Evropska agencija za varnost hrane je opozorila, da je količina od 1,8 do 18 miligramov dnevno zaužitih olj "potencialno skrb vzbujajoča".

Združenje kozmetičnih proizvajalcev Costmetics Europe priporoča, naj koncentracija MOSH v izdelkih za nego ustnic za odrasle in otroke ne bi presegala petih odstotkov.

Potencialno endokrine kemikalije

To so kemikalije, ki negativno vplivajo na hormonsko ravnovesje v telesu.

V enem od izdelkov so strokovnjaki našli metilparaben (methylparaben) in propilparaben (propylparaben).

Za metilparaben trenutno velja, da je varen, zaradi zelo razširjene uporabe so morebitni neželeni stranski učinki tudi dokaj dobro raziskani. Kljub vsemu ga v izdelkih za otroke potrošniške organizacije ne priporočajo.

Propilparaben spada med hormonske motilce. Kozmetičnih izdelkov, ki ga vsebujejo, potrošniške organizacije ne priporočajo za nobeno starostno skupino.

Prepovedan oziroma omejen je za uporabo v kozmetičnih izdelkih za otroke, mlajše od treh let.

 John Kevin/Gettyimages

Alergenih 26

Gre za dišave, ki so najbolj alergene in jih morajo proizvajalci posebej označiti, kar pomeni, da ne zadostuje navedba "parfum" oziroma "dišave".

Tovrstne kemikalije nikakor ne sodijo v izdelke za otroke, so pa bile zaznane v dveh preučevanih izdelkih.

Nevarna barvila

Ličila seveda vsebujejo barvila, v vseh primerih gre za takšna iz skupine azobarvil. Res je, da so nekatera azobarvila dovoljena za uporabo v živilih, zato ob dodajanju tovrstnih snovi v kozmetične izdelke proizvajalci na embalažo radi zapišejo, da izdelek vsebuje živilska barvila.

To naj bi dokazovalo, da so neškodljiva. Res pa je tudi, da lahko nekatera azobarvila pri otrocih povzročijo alergije in hiperaktivnost.

Znano je še, da nekatere od teh spojin lahko povzročajo raka pri živalih in obstaja sum, da bi lahko bile škodljive za ljudi.

Titanov dioksid

Z izjemo enega je bil titanov dioksid prisoten v vseh izdelkih, ki so jih pregledali.

To je snov z morebitnimi toksičnimi učinki. Titanov dioksid je bel prah. Delci prahu morajo biti zelo majhni, da v procesu proizvodnje lahko zagotovijo čim večjo učinkovitost kemikalije, prav majhnost delcev je problematična z vidika zdravja.

Titanov dioksid, v živilski industriji označen z oznako E 171, je od lani kot aditiv prepovedan za uporabo v živilih. Evropska agencija za varnost hrane je namreč ugotovila, da njegove genotoksičnosti ni mogoče izključiti, zato tudi ni mogoče določiti varnega dnevnega vnosa.

Poleg možnosti za poškodbe DNK je treba opozoriti, da je že pred več kot petnajstimi leti Mednarodna agencija za raziskovanje raka (IARC) ocenila, da titanov dioksid lahko povzroča raka pri ljudeh.

Potrošniške organizacije si že nekaj let prizadevajo za prepoved te kemikalije v živilih, zato je na trgu le še malo živil, ki jo vsebujejo, vsebuje pa jo veliko kozmetičnih izdelkov.

Sporni so predvsem tisti, ki lahko zaidejo v telo: šminke, bleščila, zobne kreme, balzami za ustnice in ličila za veke.

Parfum

V to skupino sodijo kemikalije, ki izboljšujejo vonj izdelka, ne spadajo pa med prej omenjene zelo alergene dišave, zato proizvajalcem pri označbi na embalaži zadostuje navedba "parfum" oziroma "dišave".

Po mnenju Zveze potrošnikov Slovenije gre za nepotreben dodatek kozmetičnim izdelkom, saj ne vpliva na njihovo kakovost, ampak le na uporabniško izkušnjo. Po nepotrebnem poveča količino kemikalij, s katerimi dnevno prihajamo v stik, večina proučevanih izdelkov je vsebovala parfum.

Druge neželene kemikalije

Kategorija, ki vključuje plastiko, iz katere so najverjetneje bleščice v ličilih.

Z nakupom nekaterih ličil torej prispevamo k obremenjevanju okolja z mikroplastiko. En izdelek vsebuje tudi polietilen glikol (PEG), ki dokazano tanjša povrhnjico kože in je še posebej nevaren v kombinaciji z drugimi nevarnimi kemikalijami, saj poveča možnost njihovega prehajanja skozi kožo v telo.

 Irina Krolevetec/Gettyimages

Problematična embalaža in oznake

Sporne niso le kemikalije v izdelkih, temveč tudi njihove oznake na embalaži, opozorila o starostni meji za uporabo in informacija o datumu uporabnosti, ki je bila pravilno navedena le na embalaži enega izdelka.

"Potrošniki skoraj z vsakim nakupom prispevamo k obremenjevanju okolja. To še zlasti velja, če kupujemo izdelke, ki jih ne potrebujemo, kar otroška ličila nedvomno so," opozarjajo na spletni strani Potrošnikov Zoom.

Otroci so najlepši takšni, kot so in ni jim treba že v otroštvu podati sporočila, da so lepši, če so drugačni, kot jih je naredila mati narava.

Večina teh je v potratni embalaži, torej preveliki za vsebino, ki je v njih. Trem izdelkom so sicer prisodili nekoliko boljšo oceno, saj embalaža z nekaj iznajdljivosti lahko služi za shranjevanje tudi, ko so ličila že porabljena.

Še za konec

Ko boste naslednjič nakupovali kozmetiko, se izogibajte policam z otroškimi ličili. Ta niso le nepotrebna, so tudi nevarna.

Otroci so najlepši takšni, kot so in ni jim treba že v otroštvu podati sporočila, da so lepši, če so drugačni, kot jih je naredila mati narava.

V vsakem primeru pa je najbolj pomembno, da so zdravi in da se vsaj tedaj, ko se lahko, izogibajo škodljivim snovem.

Preberite še: Pet stvari, ki jih mojstri ličenja nikoli ne bi uporabljali

Morda vas zanima tudi: Ganljiv govor Kate Winslet, ki bi ga morali prebrati vsi starši: Vrnite nam otroke


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)