Zgodba Slovenke: zatajila je otroka, da bi dobila kredit

Družina z dvema otrokoma pričakuje še dva. Strah jih je, ali bodo sploh lahko dobili kredit za novo hišo z več prostora. Na banki naj bi jim celo svetovali, da otroke enostavno zatajijo.

31.5.2022 ob 1:21 | Foto: Unsplash

Slika avtorja - Aleksandar  Lukić Piše:

Aleksandar Lukić

aleksandar.lukic@delo.si

Zgodba Slovenke: zatajila je otroka, da bi dobila kredit

Družabna omrežja so vir informacij za mnoge. Obstajajo skupine za marsikaj in v njih ljudje pojasnjujejo svoje življenjske težave, mnogi pa v njih tudi iščejo morebitne rešitve za svoje tegobe.

Nedavno ste nas opozorili na zapis v eni od facebook skupin, v katerem je mamica, ki je ne bomo izpostavljali, zapisala, da so družina z dvema otrokoma, ki se bo kmalu povečala še za dva člana. Zato potrebujejo večjo hišo, vendar nimajo dovolj lastnih sredstev za nakup. Prihodke imata redne, mož zasluži okoli dva tisočaka, ona enega, zato si želita najeti bančno posojilo.

Okoli 200.000 evrov bi potrebovala, pravi. A sprašuje se, ali ga bosta sploh dobila, še posebej, ker bo družina kmalu večja še za dva družinska člana, s tem pa se bo krepko zmanjšala njuna kreditna sposobnost. Na bankah sta se že nekoliko pozanimala o pogojih, na eni od bank pa naj bi celo predlagali, naj enostavno zatajita otroke:

»Malo grdo, ampak na * (ime banke je znano uredništvu) so nam to predlagali. Je že kdo zatajil otroke na banki?« Avtorica zapisa očitno ni edina, ki razmišlja o tem, da bi otroke zatajila. Pravzaprav so nekateri to že storili. Ena od komentatork je razkrila, da sta enega otroka zatajila, »čeprav nama je "zmanjkalo samo" 15 evrov mesečno«.

Ker je gospa visoko noseča, se je pojavilo vprašanje, ali kreditno sposobnost znižujejo še nerojeni otroci. Odgovor je ne.

Pa gremo lepo po vrsti. Zgoraj napisano, da otroci znižujejo kreditno sposobnost, vsekakor drži. O tem smo pisali ne tako dolgo nazaj v članku Ko otrok postane ovira na poti do kredita.

Enostarševski družini (samohranilka ali samohranilec) otrok do 18. leta oziroma do 26. leta, če se redno šola, kreditno sposobnost zniža za 324,86 evra.

Če gre za dvostarševsko, kot v zgornjem primeru, pa 124,46 evra za prvega otroka (znesek se razdeli na oba starša), pišejo pri NLB. Pri Unicredit Bank nadaljujejo: če sta v tej družini dva otroka, je treba upoštevati dvakratnik prejšnjega zneska.

Ker je gospa visoko noseča, se je pojavilo vprašanje, ali kreditno sposobnost znižujeta še nerojena otroka? Obe banki sta podali jasen odgovor: ne.

Podpišete, da ste navedli točne informacije

Pred odobritvijo posojila, torej pred sklenitvijo kreditne pogodbe, bo banka opravila oceno kreditne sposobnosti. Med drugim boste odgovarjali tudi na vprašanje, koliko družinskih članov preživljate.

»Stranka mora podati informacije na Vlogi za odobritev kredita, kjer mora izpolniti rubriko o finančnih prihodkih in odhodkih ter številu vzdrževanih družinskih članov. V nadaljevanju se s podpisom te vloge in kreditne pogodbe zavezuje, da je navedla točne in resnične podatke,« pojasnjujejo na Unicredit Bank. Tudi na NLB pravijo podobno.

In če ste se zlagali? 

Po kmečki logiki verjetno sledi nekako takole: dokler posojilo redno in vestno odplačujete, verjetno tudi s strani banke ne boste imeli težav.

Če ste precenili svoje sposobnosti odplačevanja (če gledamo skozi denar, otrok stane, po nekaterih podatkih do konca študija celo 150.000 evrov), pa boste na ramenih nosili nekaj zares težkega: banka vam bo skušala pomagati z raznimi ukrepi (moratorij, podaljšanje ročnosti in znižanje anuitete in podobno), v skrajnem primeru pa tvegate, da vi in vaši otroci ostanete brez strehe nad glavo. Zadnje sledi tudi iz odgovora banke NLB:

»V kreditnih pogodbah je tudi zapisano, da lahko banka odstopi od pogodbe in zahteva takojšnje plačilo, če ugotovi, da so podatki, ki jih je dal kreditojemalec ob sklenitvi pogodbe neresnični ali nepravilni oziroma nepopolni v kateremkoli bistvenem delu.«

Kreditna sposobnost: kako visoko posojilo lahko najamem

Kreditno sposobnost znižujejo morebitni krediti, lizingi in poroštva pri kreditih drugim. Kar morate vedeti je, da vam mora kot kreditojemalcu vsak mesec ostati minimalna plača, ki od 1. januarja letos znaša 816,57 evrov.

Če imate vzdrževane družinske člane, se ta znesek poveča še za 248,92 evra na enega vzdrževanega družinskega člana oz. otroka, pri čemer se za potrošnika, ki ima status poročen ali izvenzakonska skupnost, ta znesek deli med oba starša.

Poglejmo primera:

– zakonca nimata otrok:

Če ima vsak od zakoncev (ali izvenzakonskih partnerjev) 1400 evrov neto plače, ima vsak od zakoncev lahko do 583,43 evrov mesečne kreditne obremenitve.

– zakonca imata otroka:

Če imata enega otroka, je potrebno za vzdrževanje enega otroka od zgoraj navedene maksimalne dovoljene meseče obremenitve odšteti še znesek v višini 248,92 € (v primeru dvostarševske družine se ta znesek enakomerno razdeli na oba zakonca).

Od 583,43 € torej odštejemo še 124,46 € in izračunamo, da ima lahko vsak od zakoncev maksimalno mesečno kreditno obremenitev v višini 458,97 evrov.

Če najemata nepremičninski kredit z odplačilno dobo 20 let in fiksno obrestno mero, bi si lahko skupaj “privoščila” okoli 172.000 evrov kredita.

Če sta v družina dva otroka, to pomeni, da je treba za vzdrževana otroka upoštevati dvakratnik zneska. Kreditna obremenitev se tako zniža na 334,51 evra mesečno.

Če najemata nepremičninski kredit z odplačilno dobo 20 let in nespremenljivo obrestno mero, bi si lahko skupaj “privoščila” okoli 126.000 evrov kredita, računajo na Unicredit Bank.

Preberite še: Na TE grške otoke lahko letite iz Ljubljane (in toliko vas bodo stale 7-dnevne počitnice) 

Morda vas zanima tudi: Poletje 2022: Toliko štiričlansko družino stanejo počitnice na Hrvaškem!


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)