Poletje 2022: Toliko štiričlansko družino stanejo počitnice na Hrvaškem!

Naša južna soseda Hrvaška je pogosta dopustniška destinacija med slovenskimi družinami. Preverili smo, koliko stanejo pot, trajekt in bivanje za izbranih deset destinacij.

16.5.2022 ob 9:04 | Foto: Pixabay

Slika avtorja - Aleksandar  Lukić Piše:

Aleksandar Lukić

aleksandar.lukic@delo.si

Poletje 2022: Toliko štiričlansko družino stanejo počitnice na Hrvaškem!

Bliža se čas dopustov, ko bodo številni odbrzeli na zaslužen dopust ob morju. Mnogi ste si bližnjo prihodnost že začrtali, za tiste, ki tega še niste storili, pa nekaj možnosti predstavljamo mi, sploh skozi izdatek, ki za nekoga s povprečno plačo pomeni precejšnje breme (če ste zaposleni, vam bomo regres prišel še kako prav).

Osredotočili se bomo na Hrvaško, kjer Slovenci radi dopustujemo.

Izhajali smo iz sledeče predpostavke:

Na pot gredo: dva odrasla in dva otroka, stara pet in deset let. Potujejo z osebnim avtomobilom, dopustovali pa bodo od 25. junija do 5. julija (deset nočitev), torej v vrhu turistične sezone. Tokrat smo se osredotočili na deset naključnih destinacij, ki se raztezajo od Istre do Dalmacije: Cres, Hvar, Krk, Pag, Poreč, Pula, Rab, Split, Sukošan in Vis.

Koliko bo stalo gorivo in cestnine

Na pot se bomo odpeljali z avtom, bencinarjem, ki je že opremljen s slovensko vinjeto, zato bomo ta izdatek zanemarili. Od kod? Ker vemo, da ste naši bralci in bralke iz različnih koncev naše države, smo preverili izdatke za prej omenjene hrvaške destinacije iz šestih večjih krajev po Sloveniji: Celja, Kranja, Ljubljane, Maribora, Murske Sobote in Novega mesta.

Pri tem nam je bil v veliko pomoč spletni portal Viamichelin.com, ki ob vnosu začetne in končne točke potovanja preračuna izdatke poti. Določili smo mu le ceno goriva za liter 95-oktanskega bencina (1,56 evra za vsak porabljen liter). Težava nastane pri hrvaških cestninah.

Ponekod jih namreč spletni računalnik upošteva, ponekod ne, zato v pomoč tukaj navajamo zgolj največjo možno cestnino, ki vam jo bodo hrvati zaračunali za uporabo njihove avtoceste (v spodnji tabeli ni upoštevana, cena pa je povzeta 13. maja 2022): pot od Zagreba do Splita in nazaj vas bo olajšala za 362 kun ali okoli 48 evrov.

Vožnja pa avtocesti od Zagreba do Splita in nazaj vas bo olajšala za 362 kun ali okoli 48 evrov.

Pri porabi goriva je zadeva načeloma jasna: krajša kot je razdalja, nižji je izdatek za gorivo. Celjanom, Kranjčanom, Ljubljančanom, Mariborčanom in Sobočanom je tako najugodnejša izbira Poreč, le Novomeščanom pot do Raba (v nadaljevanju bomo razkrili, da pri tem ni upoštevan izdatek, ki potovanje na Rab precej podraži, zaradi česar je novomeščanom bolj ugodna pot do Krka). Preostale izdatke za pot razkrivamo v spodnji tabeli.

Koliko nas bo stalo gorivo, počitnice na Hrvaškem

Koliko stane vožnja s trajektom

Ko govorimo o gorivu, ne smemo pozabiti, da za prispetje na otoke največkrat potrebujemo še trajekt, ki bo tako nas kot naše prevozno sredstvo odpeljal na otok.

Budžet štiričlanske družine bo to obremenilo za dodatnih od skoraj 50 (Prizna-Pag; lahko izberete pot čez paški most in se trajektu izognete) do 143,77 evrov (Split-Vis), kažejo podatki, ki smo jih pridobili s spletne strani najbolj znanega hrvaškega pomorskega prevoznika Jadorolinija. Upoštevana je seveda povratna vozovnica.

Naj dodamo, da smo upali, da je drugače, vendar žal ni: z nakupom povratne vozovnice za trajekt ne pridobite popusta, zato je verjetno z nakupom vozovnice za povratek smiselno počakati. Mogoče boste pa še malo podaljšali dopust ... 

Koliko stane trajekt, počitnice na Hrvaškem

Koliko nas bo stalo bivanje

Zdaj, ko smo se končno pripeljali na želeni cilj, nam ne preostane nič drugega, kot da si zagotovimo še streho nad glavo. Tu smo si pomagali s spletnim iskalnikom Booking.com, osredotočili pa smo se le na najcenejše ponudbe celotne namestitve (v iskanje so vključeni tudi apartmaji) in najcenejše namestitve, ki imajo vsaj štiri zvezdice.

Kaj smo ugotovili? Najceneje boste bivali na Pagu (364 evrov za štiričlansko družino), najdražja ponudba pa je v Splitu (584 evrov).

Če želite namestitev z vsaj štirimi zvezdicami, boste najceneje skozi prišli na Krku (526 evrov), najdražja s takšnim standardom pa je na Visu (1095 evrov ali dvakrat toliko kot stane najcenejša namestitev na Visu, ki nam je bila na iste datume še na voljo).

A pozor: nekatere cene so bile ob vnašem vpogledovanju v kapacitete akcijske, kar pomeni, da se lahko hitro spremenijo.

Koliko vas bo stalo bivanje, prenočišče, prenočevanje, počitnice na Hrvaškem

Naj sklenemo s sledečim: če izhajamo iz najcenejših treh prenočišč, to so na Pagu, v Sukošanu in v Pulju, in jih primerjamo, ugotovimo, da bi bil desetdnevni dopust za Slovence iz izbranih mest najcenejši na Pagu (če bi se tja odpeljali s trajektom, bi bila pot še 50 evrov dražja, a kljub temu še vedno najcenejša!):

Celjane bi stal 448 evrov, Kranjčane 432 evrov, Ljubljančane 464 evrov, Mariborčane 492 evrov, Novomeščane 499 evrov in Sobočane 430 evrov.

Nekaj pribitka bo zaradi cestnin, ne pozabite pa, da je treba tudi jesti in piti: če niste med tistimi, ki se na dopust odpravijo z vrečo krompirja in zamrznjenim mesom, vaše brbončice pa razvaja že okus hladne vode, ne pozabite prišteti še več sto evrov izdatkov za prehrano, pijačo in druge priboljške. Ja, regres bo prišel še kako prav ...

Preberite še: 10 manj znanih (a izjemno očarljivih) hrvaških otokov

Morda vas zanima tudi: Na počitnice že junija? Tu je nekaj odličnih predlogov, kam se lahko odpravite


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)