Poletje 2022: Osupljivi, a manj znani (in zato turistično manj oblegani) grški otoki

Poletne počitnice mnogi preživljajo na vsem dobro znanih grških otokih in pri tem spregledajo turistično manj oblegane, a prav tako čudovite kotičke pod vročim soncem.

9.5.2022 ob 5:41 | Foto: Piotr Chalimoniuk/Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.

Poletje 2022: Osupljivi, a manj znani (in zato turistično manj oblegani) grški otoki

Če bi vas vprašali, kateri grški otroki so vredni obiska, bi večina izstrelila, da sta to Santorini in Mikonos, verjetno bi kdo omenil še Krf, Kos in Kreto, pri tem pa bi se skoraj končalo.

Kar je škoda, saj z večjimi in manjšimi otroki posejana grška obala skriva veliko takšnih, ki so vsekakor vredni obiska in imajo še en plus: na njih se ne gnetejo turisti.

Poglejte nekaj manj znanih, a čudovitih grških otrokov.

Salamina

Otok Salamina je priljubljen med Grki, saj leži le streljaj od Aten. Je največji otrok v saronskem zalivu in se nahaja 16 kilometrov od grškega glavnega mesta.

S celino ga povezujejo redne linije trajektov in mnogi si na njem privoščijo vikend oddih. Prav zaradi priljubljenosti med Atenčani je na njem tudi veliko počitniških hišic, tuji turisti pa nanj neupravičeno pozabljajo.

Obiskovalcem ponuja čudovite plaže in mnoge kulturne naravne znamenitosti: samostan Faneromeni, mline na veter iz 19. stoletja, Evripidovo jamo, kamniti svetilnik, kamnito gledališče in še veliko več.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ale (@io_viaggio_ovunque)

Koufonisia

Otok v neposredni bližini veliko bolj obleganih Sanorinija in Mikonosa premore ves šarm svetovno znanih bratov, ki ju nedvomno prekaša po miru in spokojnosti, saj se na njem ne tare turistov.

Koufonisia so v bistvu trije otoki:  Kato, Keros, vsi trajekti pa vozijo na Koufonisi, kjer se razprostirajo neskončne plaže, naravne morske jame, slikovite ulice, veliko je pohodniških poti in restavracij s pristno hrano.

Obisk nenaseljenega Kerosa prav tako ponuja posebno doživetje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KaliParos - Racconti di Grecia (@kaliparos)

Donousa

V grški mitologiji je Dionis, bog vina in užitka, Ariadno pred Tezejem skril na tem otoku v Egejskem morju, ki je najvzhodnejši otok otoškega arhipelaga Kikladi. Nahaja se zahodno od Naxosa in severno od Amorgosa in je s komaj 100 prebivalci ter štirimi majhnimi vasicami idealen kotiček za umik pred vsakodnevno norijo.

Na njem očarajo prazne plaže, kristalno čisto morje, tradicionalne bele hiše in številne vodne jame.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Catherine Murphy (@catmurphy129)

Anafi

Skrivnosten otoček je en najredkeje obiskanih otokov v Kikladih, čeprav ga od Santorinija loči le 22 kilometrov.

Grška mitologija pravi, da se je dvignil iz morja ter ponudil zavetje Argonatvtom in obiskovalce prepriča z naravno divjo lepoto, skalnatimi pobočji in turkizno modro vodo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Goals of Traveling (@goals_of_traveling)

Ios

Na prvi pogled bi fotografije otoka Ios brez težav zamenjali za posnetke s Santorinija. Bele stavbe z mordimi strehami, nanizane na pobočjih otoka, tlakovane ulice, tradicionalne cerkve.

Pa vendar, za razliko od Santorinija, je na Iosu veliko praznih in mirnih kotičkov, neobljudenih plaž, neskončnih poti. Po legendi naj bi se na njem rodila Homerjeva mama, na njem naj bi bil slavni grški pisec tudi pokopan.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Paul Raphael (@paulraphaelpictures)

Kimolos

Majhen otok Kimolos je idealen za vse, ki si želijo malo miru in tišine. Leži tik ob otoku Milos, je vulkanskega izvora in praviloma umaknjen od množice turistov, čeprav nudi tako peščene kot kamnite plaže, več muzejev in cerkva, tradicionalno mestece Chorio z ljubkimi lokalčki in še veliko več.

Dnevni izlet z Milosa je idealen za pobeg pred množicami turistov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Crisna Cruises®️ (@crisnacruises)

Iraklia

Še en mini otoček med Naxosom in Iosom, kjer se zdi, kot bi se ustavil čas. Dve meseci na njem sta prepredeni z ozkimi ulicami, na vsakem koraku cveti bujna bungavileja, ozke poti pa vodijo do odročnih plaž s kristalno čistim morjem.

Veliko razlogov torej za obisk manj znanega, a prelepega otoka.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iraklia - Small Cyclades (@irakliaisland)

Siros (Syros)

Če boste počitnikovali na Mikonosu, obiščite Syros. V 19. stoletju pomembno stičišče trgovskih poti in idustrijski center sedaj sodi med najpogosteje spregledane grške otoke.

Je nekoliko večji od ostalih, turistično manj obleganih in zanimiv zaradi beneške arhitekture, tlakovanih ulic, tradicionalnih tavern in veličastnih plaž.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TU magazin (@tumagazin.rs)

Folegandros

Komaj 13 kilometrov dolg in pet kilometrov širok otok, vendar vam na njem zagotovo ne bo dolgčas. Kamnit otok od Santorinija ločuje ura vožnje s trajektom in je idealen za lenobno poležavanje, plavanje v čistem morju, uživanje v grški hrani, pohajkovanje po okolici.

Ne spreglejte mesteca Chora, zgrajenega na 200 metrov visokem klifu in cerkvice Panagia, ki se nahaja na hribu, od koder se odpirajo prekrasni razgledi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SOTTOVENTO FOLEGANDROS (@sottovento_folegandros)

Chios

Lahko bi rekli, da ga ni grškega otoka, kot je Chios. Njegova zgodovina sega vse v čas neolitika, bil naj bi rojstni kraj Homerja, že od antike je znan po proizvodnji alkoholne pijače mastike in po nenavadnih vasicah.

Na njem vsak lahko najde plažo po svojem okusu in obišče zgodovinsko Daskalopetro, kjer naj bi po legendi sedel Homer in poučeval uka željne.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Preberite še: Najlepši foto kotički na najbolj priljubljenih turističnih hrvaških destinacijah

Morda vas zanima tudi: Ideja za izlet: Tri skrita čudesa našega primorja


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)