Ideje za počitnice: Tudi doma je zabavno

Morje in plaža nista pogoj za poletno zabavo, to si lahko pričaramo tudi na domačem terenu.

18.7.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: E. B.

Ideje za počitnice: Tudi doma je zabavno

Počitnice se včasih zdijo neskončno dolge, otroci imajo prostega časa na pretek. Med morskim oddihom se zabava ponuja kar sama, doma pa velikokrat nastopi dolgčas. Zasloni so lahko le kratkotrajna rešitev, nikakor pa ne zapolnitev celega popoldneva, zato v nadaljevanju ponujamo nekaj predlogov za kakovostno preživljanje dni brez pouka.

Kdo bo najbolj moker?

Za vodno zabavo ne potrebujemo ne plaže ne morja, le dobro voljo in nekaj balonov. Prodajalne so polne pripomočkov za vodne spopade, za te pa lahko uporabimo tudi povsem običajne balone, morda tiste, ki so nam ostali od zadnje rojstnodnevne zabave. Ti so celo bolj trpežni in prenesejo večje količine vode, podajanje s takšno bombo bo vsekakor še bolj adrenalinsko. Zamisli za igre je nič koliko, lahko si zgolj podajamo balon in zmaga tisti, ki ostane suh, če nas je več, se povežemo v ekipe in uprizorimo pravo bojišče, lahko se lovimo z baloni ali pa preprosto obmetavamo. Pa tudi brez njih gre: kako daleč seže curek iz cevi za zalivanje vrta? Skratka, osvežilna in smeha polna zabava!

Taborjenje je zakon

Če imate možnost, zakaj ne bi prenočili kar na dvorišču ali vrtu! Lahko se zleknemo na udobno odejo ali v spalno vrečo in spimo pod zvezdami, lahko si postavimo šotor, če pa tega nimamo, ga preprosto sestavimo!

Z nekaj nosilnimi palicami, odejami, ponjavami ali pregrinjali ter ščepcem izvirnosti si lahko uredimo pravi bazni tabor, ob katerem zakurimo še ogenj, ga okrasimo z lampijončki in si pripravimo kakšno dobroto. Za lahko noč pa še obvezno opazovanje ali štetje zvezd ... Še bolj zagrizeni se lahko lotijo izdelave hišice na drevesu: projekt seveda zahteva spretnost in prisotnost izkušenih odraslih, če te možnosti ni, lahko najmlajši izdelajo vsaj hišico za ptičice, ki se bodo lahko v poletni vročini zatekle v senco in se odžejale.

Za tabor ne potrebujemo drage opreme.

Dobrodošle spremembe

Zabava je lahko tudi koristna in poletje je pravi čas za prenovo. Vsakdo naj izbere barvo za en prostor in skupaj se lotimo veselega pleskanja in novih odtenkov v našem domu. Prej je seveda nujno pospravljanje, morda je čas za slovo od kopice igrač, pripomočkov in potrebščin, ki že dolgo zgolj nabirajo prah in zasedajo dragoceni prostor! Ne le otroci, tudi odrasli se kdaj težko ločimo od predmetov, ki nam pravzaprav ne koristijo več, zato bodimo mladim zgled in pogumno spraznimo kakšno polico, predal ali celo omaro.

Čas je za prenovo in osvežitev doma.

Med šolskim letom otroci pred spanjem radi berejo, poletne večere pa bi lahko začinili z nekaj več ustvarjalnosti: vsakdo naj pripoveduje svojo zgodbo ali recitira svojo pesnitev. Najmlajši bodo tako spodbujali domišljijo, obenem pa bogatili besedni zaklad. Vsa družina se bo nedvomno od srca zabavala, spomini na prijetne in smeha polne večere pa bodo ostali za vedno. 

Preberite še: Na počitnicah z najstnikom: Ideje za dejavnosti in doživetja

Morda vas zanima tudi: 5 aktivnosti za otroke pred koncem počitnic


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)