Ustvarjamo z otroki: Kakšne umetnine lahko nastanejo na plaži!

Ozrimo se pod noge in naberimo naplavljen les, školjke, kamne in kamenčke ter si sami izdelajmo počitniške spominke.

7.7.2021 ob 5:10 | Foto: Barbara K. Petek, GettyImages | Avtor: B. K. P. (Baldrijanko, priloga Slovenskih novic)

Ustvarjamo z otroki: Kakšne umetnine lahko nastanejo na plaži!

Med obiskom plaže, še posebno kakšne bolj samotne, se najde mnogo reči, ki so za nekatere smeti, za druge pa pravi zakladi, s katerimi se da z zelo malo truda in pripomočkov ustvariti prave umetnine, le nekaj domišljije je potrebne.

 Zakaj bi letošnje poletje torej kupovali spominke, ko lahko delček plaže prinesemo s seboj domov, stvaritve pa bodo, ker jih bomo izdelali sami, dobile še večjo vrednost in pomen. Krasen za ustvarjanje je denimo naplavljen les, če je bil v vodi ali na žgočem soncu dalj časa, se je lepo pobelil in zgladil. Poberemo lahko tudi večje kose, ki jih doma razsekamo ali razžagamo na želeno velikost ter iz koščkov nato sestavimo, kar nas je volja. Tudi palice in veje bodo prišle prav. Iz naplavljenega lesa ustvarimo ribe, jadrnice, čolne, hišice, svetilnike, lahko so samostoječi, postavimo jih na polico, ali pa skulpturo pritrdimo v okvir ter obesimo na steno.

Da umetnine ne bi razpadle, uporabimo lepilo, namenjeno prav lepljenju lesa, tudi kakšen žebelj ali vijak ne bosta odveč. Če imamo srečo in naletimo na naplavljene deske, jih zbijemo skupaj in spremenimo v okvir, vanj pa vtaknemo počitniško fotografijo. Les lahko pobarvamo ali pustimo takšnega, kot ga je ustvarila narava, če med sprehodom po plaži najdemo kakšno školjko ali polžjo hišico, dodamo še to. Med obiskom plaže seveda ne sme manjkati nabiranje kamenčkov, te lahko uporabimo na tisoč in en način.

Iz naplavljenega lesa ustvarimo krasne umetnine, ki bodo popestrile dom in nas spominjale na poletje. FOTO: Barbara K. Petek

Najlepše postavimo v nižjo stekleno posodico ali na krožnik, dodamo svečko in še kakšen morski detajl in nastal bo čudovit namizni okras. Iz njih sestavimo mozaik in tako popestrimo del stene na terasi, cvetlični lonček ali mizo. Odvisno od tega, koliko jih bomo nabrali. Ker je mozaik dobro prilepiti na podlago, pazimo le, da pobiramo čim bolj ploščate kamne in kamenčke. Otroci lahko manjše prilepijo tudi na papir, denimo v obliki ribice, ptička, rože ...

Poberemo tudi veje, les pa po želji pobarvamo ali ga pustimo takšnega, kot ga je ustvarila narava. FOTO: Barbara K. Petek

Zabavali se bodo tudi ob barvanju kamnov, iz večjih in bolj okroglih lahko denimo ustvarijo pikapolonico ali kakšnega drugega hroščka, postavljen na nočno omarico jih bo vedno spominjal na čudovite počitniške dni.

Uporabimo tempera, vodene ali akrilne barve, tudi flomastri so primerni. Večji kamni so lahko podlaga za večje umetnine, poslikamo jih denimo s počitniškimi motivi, jadrnicami, palmami, delfini in podobnim.

Ustvarimo mozaik in popestrimo del stene, mizo ali cvetlični lonček. 

Čudovita umetnina bo nastala tudi, če del kamenčkov pobarvamo z modro, del pa z rumeno barvo, nato pa na list papirja modre nalepimo spodaj, predstavljali bodo morje, rumene pa razporedimo v obliki sonca.

Poslikamo jih z motivi po želji. FOTO: GettyImages

Možnosti je neskončno, vsi izdelki pa bodo prav posebni že zaradi tega, ker nas bodo spominjali na brezskrbne dni, preživete v družbi najdražjih.

Preberite še: Ustvarjamo z otroki: Zabavna vetrnica

Morda vas zanima tudi: Ustvarjamo z otroki: Naredimo zmaja za spuščanje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)