Ustvarjamo z otroki: Znanstveni poskusi, ki jih lahko pojemo

Počitnice izkoristite za slastne poskuse, ki bodo otroka navdušili za naravoslovne predmete.

14.7.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: A. J. (Baldrijanko, priloga Slovenskih novic)

Ustvarjamo z otroki: Znanstveni poskusi, ki jih lahko pojemo

Marsikateri od staršev se sprašuje, kako otroku približati manj priljubljene predmete, kot sta kemija ali fizika. Mame blogerke priporočajo poskuse z užitnimi rezultati, ki jih lahko izvedete kar v domači kuhinji.

Izdelajte domače maslo

Z izdelavo domačega masla mu lahko pojasnite procese, ki se odvijajo pri njegovi pridelavi (razlago kemičnega ozadja izdelave najdete na spletu) ali pa ga zgolj naučite, od kod prihaja ta vrsta hrane in kako je narejena. Potrebujete: plastični kozarec s pokrovom, smetano za stepanje in tri frnikole. Kozarec do polovice napolnite s smetano, dodajte frnikole in ga trdno zaprite. Otrok naj ga močno stresa.

Vsake toliko preverite, kaj se dogaja v kozarcu. Najprej bo v posodi nastala smetana (seveda je ne pozabite poskusiti!), z nadaljevanjem stresanja pa boste dobili maslo in masleno tekočino. Otrok naj masleno kocko vzame iz posode ter jo spere pod mrzlo vodo. Med umivanjem naj jo rahlo gnete. Maslo, izdelano doma, še kako tekne!

Rastoči gumijasti medvedki

S poskusom z medvedki lahko otroku razložite osmozo – prehajanje snovi z območja z manjšo koncentracijo na območje z višjo koncentracijo – ali pa ga le naučite znanstvenega načina opazovanja. Vzemite tri gumijaste medvedke. Prvega položite v skledo z vodo sobne temperature, drugega pa v skledo s hladno vodo, v kateri ste prej zavreli žlico soli. Enega medvedka pustite zunaj – to bo kontrolni medvedek za primerjavo rezultatov. Otroci bodo preverjali, kaj se zgodi z medvedki v različnih raztopinah.

Poskuse z užitnimi rezultati lahko izvedete kar v domači kuhinji.

Na list papirja zapišite ime poskusa in kaj boste počeli ter dodajte otrokovo mnenje (hipotezo) o tem, kaj meni, da se bo zgodilo s posameznim medvedkom. Nekateri starejši otroci bodo pravilno napovedali, da bo medvedek v slani vodi zrasel manj kot v navadni. Pustite ga v vodi čez noč. Naslednji dan preverite rezultate.

Ustvarite užitno steklo

Vas je otrok že kdaj vprašal, kako nastane steklo, in ga vaša razlaga o kremenčevem pesku, ki ga talijo na visokih temperaturah, ni povsem zadovoljila? Steklo iz sladkorja tako kot navadno nastane iz drobnih delcev, ki se s segrevanjem stalijo, ko se vse skupaj ohladi, pa nastane prosojna trdna snov. Potrebujete pol skodelice drobno mletega sladkorja, 40 ml glukoznega sirupa, 60 ml vode, ščepec kreme iz vinskega kamna in maslo ter peki papir, termometer za kuhanje, žlico in pekač. Na pekač položite peki papir in ga premažite z maslom. Sladkor, glukozni sirup, kremo iz vinskega kamna in vodo zmešajte v posodi. Dajte posodo na ogenj in počasi (če jo boste segrevali prehitro, bo nastala karamela) segrevajte mešanico. Ko zavre in se segreje na 150 stopinj Celzija (ta del opravite namesto otroka, saj se sam lahko opeče, potrebovali boste okrog 40 minut), jo umaknite s štedilnika. Enakomerno zlijte mešanico na peki papir.

Tanjši ko je nanos, lepše bo videti steklo, in pustite, da se ohladi. Čez približno eno uro sladkor previdno odstranite s pladnja. Otrok se lahko zdaj z užitnim steklom po želji tudi posladka.

Solarna pečica

Na dno škatle od pice nalepite črn papir. Črna barva namreč vpija vročino. Na notranjo stran pokrova prilepite aluminijasto folijo. Ta bo usmerjala sončne žarke v pečico. Na črn papir razporedite piškote ter na vsakega položite košček čokolade. Prekrijte spodnji del škatle s prozorno folijo (robove zlepite na zunanjo stran spodnjega dela škatle). Tako bo vroč zrak ostal v pečici.

Postavite jo na sonce. S folijo pokrit pokrov mora biti usmerjen k sončnim žarkom tako, da se ti odbijajo navzdol k piškotom in čokoladi. Kot lahko utrdite s pomočjo zobotrebca za ražnjiče ali čim podobnim. Izmerite, koliko časa potrebuje čokolada, da se stopi. Pojejte piškote s stopljeno čokolado. Njam!

Sladki kristali

Učno uro kemije lahko popestrite z izdelovanjem kristalov. Sladkorni kristali nastanejo zaradi prenasičene raztopine, ki vsebuje več sladkorja, kot bi se ga lahko raztopilo v normalnih okoliščinah. V prenasičeni raztopini imajo sladkorne molekule več možnosti, da se zaletijo druga v drugo, saj imajo manj prostora za gibanje. Posledica je, da se začnejo lepiti druga k drugi. Potrebujete 1 skodelico vode 4 skodelice sladkorja steklene kozarce za vlaganje vrvice jedilne bleščice jedilne barve slamice Dan pred poskusom okoli slamic zavežite vrvice – na vsako po eno. Vrvice zmočite in jih prekrijte s sladkorjem. Pustite stati čez noč.

Naslednji dan zmešajte štiri skodelice sladkorja in eno skodelico vode ter segrevajte do vretja. Dobili boste prenasičeno zmes. Segrejte do skoraj 100 stopinj, ne več, saj se bo sladkor sicer začel strjevati. Mešanico stresite v kozarce. V vsakega dodajte drugo jedilno barvo in jedilne bleščice. Slamico položite na kozarec tako, da bo vrvica padala vanj na sredini in bo do polovice namočena v tekočino. Pustite delovati teden dni. Ko bodo kristali na nitki dovolj veliki, jih odstranite iz kozarca, lahko jih tudi pojeste.

Preberite še: Ustvarjamo z otroki: Kakšne umetnine lahko nastanejo na plaži!

Morda vas zanima tudi: USTVARJANJE S ČOKOLADO - kako narediti gnezdo in ptičje pero


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)