Ustvarjamo z otroki: Hiša za punčke

Izdelava hiše za punčke je zabaven in ustvarjalen projekt za vse generacije.

20.5.2021 ob 5:20 | Foto: Gettyimages | Avtor: B. K. P. (Baldrijanko, priloga Slovenskih novic)

Ustvarjamo z otroki: Hiša za punčke

Iz odvečnih škatel za čevlje lahko izdelamo ljubko hišico za punčke, najlepše pa je to, da jo lahko po želji širimo, ji dodajamo prostore, saj bo vsaka škatla soba zase. Prihranimo pa tudi pokrove, saj bomo iz kartona izdelali kakšen kos pohištva.

Najprej se odločimo, koliko sob bo imela naša hiša, in zberemo toliko škatel, nato na papir narišemo načrt ter z močnejšim lepilom skupaj zlepimo stranice škatel tako, da so odprtine obrnjene proti nam. Streha je lahko ravna, to je še posebno priporočljivo, če nameravamo hišo pozneje širiti, saj bomo tako enostavno dodajali nadstropja.

Po želji izrežemo še okna, na katera lahko namestimo zavese, ki jih sešijemo iz tanjšega materiala, denimo katere od poletnih oblek, ki nam niso več prav. Zavese na okno nalepimo ali pa iz slamice izdelamo karnise. Nato se lotimo opreme.

Tla lahko obložimo s »parketom«, tega izdelamo iz paličic sladolednih lučk, ki jih prilepimo drugo ob drugo, a pojesti bo treba kar nekaj sladoleda, da jih bomo zbrali dovolj. Preproge izdelamo iz odsluženih kosov oblačil. Odrežemo primerno velikost, robove zarobimo in položimo na tla. Stene pobarvamo ali obložimo s »tapetami«, za slednje uporabimo barvni papir, najbolje samolepilnega.

Predalnik izdelamo iz škatlic za vžigalice, ki jih pobarvamo z želeno barvo, nato pa jih prilepimo drugo na drugo. Za en predalnik bodo dovolj denimo tri. Da se bodo predali lahko odpirali, na škatlico prilepimo še držala. To so lahko glave bucik, makarončki in podobno.

 

Za lestence uporabimo papirčke, v katerih pečemo mafine. V dno naredimo luknjico, skoznjo napeljemo kos volne ali niti ter jo prilepimo na strop. Garderobno omaro lahko izdelamo na več načinov. Uporabimo škatlo, v kateri so bile spravljene čajne vrečke, in ji odrežemo zgornji del, lahko uporabimo paličice od sladolednih lučk, ki jih zlepimo skupaj, ali pa si omislimo kakšne čisto na svoj način.

V obešalnike spremenimo sponke za papir, ki jih najprej zravnamo, nato pa oblikujemo v obešalnik. Da jih bomo imeli kam obesiti, v omaro namestimo še »drog«, zanj uporabimo kar slamico. Ta se lahko spremeni tudi v drog za kopališko zaveso, zanjo uporabimo enak material kot za okenske zavese. Za kopalno kad uporabimo lonček, denimo od masla, v jedilno mizo pa lahko spremenimo manjšo pločevinko, najbolje tisto, v kateri smo kupili tuno, ki jo pobarvamo z želeno barvo, po želji izdelamo še prt.

Streha je lahko ravna, to je še posebno priporočljivo, če nameravamo hišo pozneje širiti, saj bomo tako enostavno dodajali nadstropja. 

Nekoliko več dela, predvsem pa domišljije, bo treba za izdelavo kuhinjske opreme, kavča, naslanjačev, stolov in podobnega. Za kuhinjske elemente lahko uporabimo manjše škatle. Za hladilnik denimo škatlo čajnih vrečk, ki pa ji tokrat ne odrežemo zgornjega dela, kot smo to storili pri izdelavi omare, saj mora biti hladilnik zaprt. Oblepimo ga s samolepilnim papirjem ali pobarvamo. Enake škatle uporabimo tudi za kuhinjske elemente, le da jih na tla položimo, ne postavimo pokonci kot hladilnik. Če želimo v kuhinji predale, uporabimo škatlice vžigalic, ki jih zlepimo skupaj, nanje pa nato prilepimo še kos tršega kartona, ki bo predstavljal delovni pult, za kuhalne plošče pa uporabimo štiri črne gumbe.

Tudi če otroci nimajo primerno velikih lutk, da bi v hiši lahko živele, bo že sama izdelava zelo zabaven projekt, s katerim bomo krepili domišljijo, ročne spretnosti ter uživali v opremljanju.

Preberite še: Ustvarjamo z otroki: Regratov venček za princeso pomladi

Morda vas zanima tudi: Tako boste svojega otroka zavarovali pred duševnimi stiskami v odraslosti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)