Ideje za izlet: Čudovita pohajkovanja po Sloveniji, primerna tudi za otroke (1. del)

Čeprav so letošnji prvomajski prazniki omejeni le na vikend, jih izkoristite za raziskovanje naše dežele.

30.4.2021 ob 5:50 | Foto: Natalia Deriabina/GettyImages, Instagram

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Ideje za izlet: Čudovita pohajkovanja po Sloveniji, primerna tudi za otroke (1. del)

Pred nami so prvomajski prazniki. Res je sicer, da letos padejo na vikend in ne prinašajo dodatnih prostih dni, a to ne pomeni, da ne bo priložnosti za kakšen krajši ali daljši izlet po bližnji ali daljni okolici.

Tokrat smo zbrali več idej, natančneje po eno iz vsake regije in izbiro prilagodili družinam z majhnimi otroki. Pa veselo pot pod noge.

Obalno-kraška: Kokoška

Na vzpetino nad kraškim svetom se lahko vzpnete iz več smeri, ena od njih vodi iz vasi Lokev, kjer si lahko ogledate tudi staro pršutarno in v vojaški muzej preurejen obrambni stolp.

Avtocesto Ljubljana-Koper zapustite na izvozu za Divačo in sledite tablam za Lokve, peljete skozi vas in na koncu, tik za pokopališčem, zavijete levo, kjer parkirate.

Sama pot na vzpetino z nadmorsko višino 674 metrov ni zahtevna, sprva je položna in se vije čez odprta kraška polja, kasneje se vzpenja po gozdu in po približno uri in pol pripelje na vrh, kjer je koča in se odprirajo lepi razgledi na okoliške kraje.

V bližini Lokev se nahajajo tudi najstarejša kobilarna Lipica ter Škocjanske jame.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Manuel Ferfoglia (@manuel_ferf)

Notranjska: Pivška presihajoča jezera

Sedemnajst slikovitih, različno velikih in različno obstojnih jezer privlači ljubitelje narave. Pivška presihajoča jezera nastanejo tedaj, ko visoke kraške vode poplavijo večje in manjše depresije, največji sta Petelinjsko in Palško jezero.

Do njih se pripeljete po avtocesti Ljubljana-Koper, kjer izberete izvoz za Postojno in pot nadaljujete proti Pivki. V Petelinju sledite oznakam za Pivška jezera do Slovenske vasi, kjer je muzej Pivških presihajočih jezer, v katerem boste izvedeli vse o naravni znamenitosti, nad katero se dviga vrh Sveta Trojica.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pivska jezera (@pivska_jezera)

Goriška: Izvir Hublja

Reka Hubelj izvira severno nad Ajdovščino. Iz kraškega podzemlja, sploh ob obilnem deževju, prihrumi na plano pod strmim pobočjem Trnovskega gozda.  Že leta 1569 so bile pri izviru zgrajene prve fužine, vse od leta 1930 pa je v uporabi hidrocentrala.

V okolici je speljana krožna učna pot, ki vodi deloma ob reki, deloma po gozdu in na kateri so nameščene informativne table z informacijami o naravnih znamenitostih okolice.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ᴍɪᴊᴀ (@mijagregoric)

Tukaj vas čakajo predlogi za Podravsko, Koroško, Savinjsko in Pomursko regijo!

Osrednjeslovenska: Stari grad nad Smlednikom

Priljubljena točka za izlet. Na Stari grad nad Smlednikom mimo kalvarije s kapelicami pelje nezahtevna pot, ki je v zgornjem delu kar strma, vendar ne nepremagljiva. Preverjeno, otroci bodo izredno uživali ob plezanju po koreninah. Iz Smlednika vzpon po cesti traja dobre pol ure.

V kolikor se odločite povzpeti na grad čez kalvarijo, boste do vrha potrebovali nekoliko manj časa.

Izlet ponuja super kombinacijo pohoda, raziskovanja, zabave na igralih ter plezanja po skali na vrhu. Po kratkem vzponu in ogledu ostankov gradu pa se lahko pozabavate še s hranjenjem račk in labodov pri Zbiljskem jezeru, nad katerim se dviga Stari grad.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jasmin Varcar (@jasmin.varcar)

Gorenjska: Martuljški slapovi

Martuljški slapovi se nahajajo v osrčju Martuljške skupine nad dolino Gozda Martuljka, ki je skupaj s potokom Martuljek od leta 1949 razglašen za krajinski park, od leta 1981 pa je del Triglavskega narodnega parka.

Pot do cilja pelje z Jesenic proti Kranjski Gori. Ko v Gozd Martuljku prečka most čez Savo Dolinko, cesta zavije desno, takoj za ovinkom je na levi parkirišče. Od tam vodijo table za Martuljške slapove. Nezahtevna in za malo večje otroke primerna pot traja približno dve uri.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beautiful places of Slovenia (@slovenia_lovers)

Tukaj vas čakajo predlogi za Podravsko, Koroško, Savinjsko in Pomursko regijo!

Preberite še: Ideja za izlet: Kobarid in krožna pot z vsemi znamenitostmi

Morda vas zanima tudi: Ideja za izlet: Očarljiv Polhov Gradec - majhno naselje, za katerega si ne morete misliti, kako zelo navduši


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)