Ideja za izlet: Kostanjevica na Krki, na kavico v slovenske Benetke

Podajte se na pohajkovanje po našem najstarejšem mestu z bogato zgodovino in zanimivo okolico.

27.3.2021 ob 5:50 | Foto: Dejan Javornik, Instagram

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Ideja za izlet: Kostanjevica na Krki, na kavico v slovenske Benetke

Tokrat vas na izlet peljemo na Dolenjsko, kjer si boste ob prijetnem doživetju lahko na kateri od teras lokalov privoščili kavico ali osvežilno pijačo. Mesto, kamor vas vabimo, je Kostanjevica na Krki. Slikovit kraj je najmanjše ter eno izmed najstarejših mest v Sloveniji, katerega ime je v listinah prvič omenjeno leta 1210.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Roundabout Travel (@roundaboutexperiences)

Kostanjevica na Krki je današnje polno ime dobila šele, ko so vodo reke, v meandru katere leži njen stari del, s prekopom speljali tako, da je naselje obdala z vseh strani, zaradi česar se je kraja prijel pomenljiv vzdevek: slovenske Benetke.

Iz Ljubljane do njih pelje dolenjska avtocesta, katero zapustite na izvozu za Gmajno, Smednik, Kostanjevica na Krki. Sledite smerokazom za Kostanjevico na Krki in po desetih minutah boste prispeli na cilj. Celotna pot traja približno eno uro.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @katyakast

S štajerske smeri oziroma iz Maribora se po avtocesti peljete do Slovenske Bistrice. Na izvozu Slovenska Bistrica jug jo zapustite ter se naprej peljete v smeri Poljčan, nadaljujete za Podčetrtek in čez Bizeljsko do Čateža ob Savi. Od tam se peljete proti Cerkljam na Dolenjskem in po prednostni cesti prispete do Kostanjevice na Krki. Slikovita pot traja približno dve uri.

Pod Gorjance umeščen kraj je v celoti zaščiten ter razglašen za kulturni spomenik. Staro mestno jedro naselja je na umetnem otoku, dolgem približno 500 in širokem 200 metrov. Nanj vodita dva večja lesena mostova, namenjena prometu, poleg tega je čez Krko speljan še Tercialski most, ki je rezerviran le za pešče. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miha

Sam sprehod skozi ta fotogenični del mesta nedvomno očara, saj so vse hiše obnovljene v istem slogu, na sredini se nahaja park, ki privablja v vsakem letnem času.

Med sprehodom po otočku k ogledu vabita dve stari cerkvi. Starejša, posvečena sv. Jakobu, je najstarejša zgradba v mestu, v pisnih virih omenjena že v 13. stoletju. Kljub številnim prenovam sta njena ladja in kor takšna, kot sta bila na samem začetku. Prvoten je tudi njen romanski portal. Cerkev sv. Miklavža, ki stoji na drugem koncu otoka, je bila zgrajena v 16. stoletju.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jana Bozic (@jana_ljubljana)

Pred slabim stoletjem jo je poslikal kostanjeviški slikar Jože Gorjup. Poleg sakralnih objektov si pozornost zaslužita tudi hiša dr. Ivana Oražna, pomembnega zdravnika porodničarja, ki je pripomogel k ustanovitvi Medicinske fakultete v Ljubljani ter Bartolijeva hiša z bogatimi ornamenti iz obdobja secesije iz konca 19. stoletja.

Čudovita galerija

Na jugovzhodnem delu otoka je Lamutov likovni salon, nekdanji dvorec, ki sicer spada pod okrilje Galerije Božidarja Jakca.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Kostanjevica na Krki (@visit_kostanjevicanakrki)

Po ogledu vsega, kar ponuja kostanjeviški otok, se sprehodite ali zapeljite do prej omenjene galerije, ki se nahaja v prenovljenem cestercijanskem samostanu.

Je ena največjih slovenskih galerij ter ljubitelje umetnosti vabi vse od leta 1974. V njej so na ogled umetniške zbirke slovenskih ekspresionistov ter druge občasne razstave.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Culture.si (@culture_si)

Zanimiv je ogled tamkajšnje Forma vive, kjer so v parku razstavljene skulpture iz avtohtonega krakovskega hrastovega lesa. Galerija je odprta od torka do nedelje od 10. do 18. ure.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Izleti po gradovih (@izleti_po_gradovih)

Kostanjeviška jama - zimski dom netopirjev

Tudi ljubitelji naravnih krasot pridejo na svoj račun, V bližini Kostanjevice je Kostanjeviška jama, kraška lepotica, ki je trenutno sicer zaprta. Ne zgolj zaradi pandemije temveč tudi, ker v zimskem času v njej spijo netopirji. V normalnih razmerah je jama odprta od 15. aprila do 31. oktobra. Poti skozi njo so urejene tako, da so jim kos obiskovalci vseh starosti.

Voden ogled s strokovnimi razlagami traja približno 40 minut. Jama je dostopna z avtom, s kolesom ali peš in čeprav trenutno ne morete vanjo, lahko uživate v njeni lepi okolici.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @katyakast

Za ljubitelje prvinske narave je obvezen ogled Krakovskega gozda. V osrčju gozda je ohranjen 40,5 hektarjev velik, od leta 1952 zavarovan sekundarni pragozd. Hrastova drevesa v njem so stara od 300 let in visoka do 40 metrov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mark (@vj_nostradamus)

Lep izlet dopolnite še z ogledom Uskoškega stolpa. Ta kulturna dediščina Uskokov je bila zgrajena konec 15. stoletja in je edina tovrstna v Sloveniji. Nekdanji mejni stražarski stolp iz časa turških vpadov stoji v bližnji Črneči vasi.

Potem, ko je izgubil svojo prvotno nalogo, so ga domačini ohranili in vanj vgradili zvon.  Skozi stoletja je stolp postal prepoznaven simbol vasi, hkrati pa tudi kulturna dediščina skupin narodov, ki so pred Turki bežali na varnejša območja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Castles of Posavje (@castles_of_posavje)

Obisk stolpa je brezplačen, vstopite sami in se po stopnicah povzpnete na vrh, kjer lahko pozvonite in si nekaj zaželite. 

V okolici Kostanjevice se razprostirajo Gorjanci, ki ponujajo čudovite razglede na dolino in okoliške kraje. Pohajkovanje po gričkih, prekritih z vinogradi je nedvomno prav posebno doživetje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kaburaška (@kaburaska)

Preberite še: Pet lahkih pohodnih poti, na katerih boš res uživala

Morda vas zanima tudi: Ideja za izlet: Pet razlogov za obisk Celja (FOTO)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)