Ideja za izlet: Kobarid in krožna pot z vsemi znamenitostmi

Kobarid ponuja veliko možnosti za odkrivanje naravne in zgodovinske dediščine.

20.3.2021 ob 5:50 | Foto: Boss Helen, Luca Lorenzelli(naslovna)/Gettyimages, Instagram

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Ideja za izlet: Kobarid in krožna pot z vsemi znamenitostmi

Tokrat vas na izlet vabimo v osrčje doline Soče in sicer v mestece, ki je središče istoimenske občine: Kobarid. Do njega se lahko pripeljete iz več smeri. Denimo iz smeri Nove Gorice oziroma Tolmina po dolini smaragdne lepotice, z gorenjske pa preko Krajnske Gore, Vršiča in Bovca. Slednja cesta je zdaj zaradi snega prevozna zgolj za osebna vozila z zimsko opremo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KolmanAerial (@janikolman)

Ne glede na to, iz katere smeri vas bo pot pripeljala do Kobarida, zagotovo vas bo očaral s čudovito okolico. Umeščen je na visoko teraso na desnem bregu Soče, z vseh strani ga obkroža venec gora: na severozahodu se razteza pogorje Stola, na jugu Matajurja, na drugi strani Soče pa se ponosno dviga Krnsko pogorje.

Sicer Kobarid ne slovi le po svojih naravnih danostih, temveč tudi po bogati zgodovini, na katero v samem mestu in okolici opominjajo številni opomniki.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Camping Lazar Kobarid (@camping_lazar_kobarid)

Najbolj je znan po zadnji bitki Soške fronte, ko so avstro-ogrski in nemški vojaki z bliskovito ofenzivo potisnili Italijane globoko na njihovo ozemlje. Na te dogodke že od daleč spominja kostnica nad Kobaridom. Zgrajena leta 1938 nudi zadnji dom več kot 7000 italijanskim vojakom. Drugi zanimiv pomnik dogajanja med prvo svetovno vojno je Kobariški muzej, posvečen Soški fronti.

Izčrpnost informacij in izjemna avdio-vizualna predstavitev dogodkov je muzejski zbirki leta 1993 prinesla naziv Najboljši evropski muzej. Ta z občutkom predstavi dve in in pol leti bojevanja in eno največjih gorskih bitk v zgodovini, Čudež pri Kobaridu. Muzej se nahaja v starem mestnem jedru, po dogovoru pa so na voljo tudi vodeni ogledi nekaterih točk samega bojišča.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hostel Kobarid (@hostelkobarid)

V neposredni bližini mesta je še veliko zgodovinskih, kulturnih in naravnih spomenikov, ki jih povezuje lepo označena Kobariška zgodovinska pot.

Ta se začenja prav v Kobariškem muzeju, ki je od 13.2.2021 znova odprt vse dni v letu. In sicer do konca marca od 10.00 do 17.00, od aprila do septembra od 9.00 do 18.00 in v poletnih mesecih od 9.00 do 20.00. V muzeju se lahko dogovorite za vodenje po omenjeni zgodovinski poti, ki pa jo po zaslugi lepih označb lahko prehodite tudi sami.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Turistično društvo Kobarid (@tdkobarid)

Po vrnitvi v zgodovino se sprehodite po Gregorčičevi ulici v smeri Drežnice mimo Mlekarne Planika, kjer je manjši sirarski muzej, v katerem je predstavljena bogata tradicija pridelave in predelave mleka na tem področju.

Cesta naprej pripelje do zanimivega Napoleonovega mostu z bogato zgodovino. Že leta 1750 so levi in desni breg Soče povezali s kamnitim mostom, ki je sedanje ime dobil potem, ko so ga prečkale Napoleonove čete na poti do Predela.

Most je bil porušen v prvi svetovni vojni, kasneje so na istem mestu postavili novega, ki je odigral pomembno vlogo med drugo svetovno vojno, ko so se tu zbrali partizani, da bi ubranili Kobariško republiko.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Home Base Belgium (@homebasebelgium)

V bližini stojita dva spomenika, ki so ju postavili v spomin tem dogodkom, je pa sam most zanimiv predvsem zaradi čudovitega pogleda, ki se z njega odpira na reko Sočo ter je ob enem izhodiščna točka za kratek pohod do slapov Kozjak.

Boss Helen/Gettyimages

Od mostu sta oddaljena slabo uro hoje po ravni poti mimo kampa Koren z lepimi pogledi na reko Sočo, ki se vije tik pod potjo in v družbi bunkerjev ter drugih ostankov iz prve svetovne vojne pripelje do mostu, ki zakriva slap Mali Kozjak.

Za mostom se steza zoži in se postopoma približuje strugi potoka, ki jo obdajajo visoke stene. Slikovita pot kmalu pripelje pod slap Veliki Kozjak, ki je brez dvoma eden najlepših slapov v naši deželi in je na seznamu domala vseh obiskovalcev doline reke Soče.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hostel Soca Rocks (@hostelsocarocks)

Od slapu pot vodi nazaj do Soče, pelje čez visečo brv na drugo stran reke in se vzpne do glavne ceste Kobarid-Bovec. Od tu pa po strmih betonskih stopnicah proti Tonocovem gradu.

Tonovcov grad je arheološko najdišče na 412 metrov visokem hribu. Hrib je bil naseljen že v srednji kameni dobi. Na izpostavljeni skalni ploščadi so odkrili ostanke kar štirih zgodnjekrščanskih stavb, pretežno iz 5. stoletja, kar nakazuje, da je bilo tu pomembno duhovno središče, s katerega se odpre krasen pogled na Kobarid in Kolovrat.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jernej Selič (@jernejselic)

Po ogledu Toncovega gradu se vrnite po stopnicah na glavno cesto, od tam v Kobarid in si za konec oglejte še že omenjeno italijansko kostnico ter cerkev Sv. Antona, ki se dviga iz središča kostnice, a je bila tam postavljena pred veličasnim objektom, saj je bila posvečena že leta 1669.

Pet kilometrov dolga krožna pot je tehnično nezahtevna in deloma označena z lesenimi količki, na katerih so vidni opisi. Da bi jo prehodili od začetka do konca, boste potrebovali približno tri do štiri ure.

Sicer si vse znamenitosti, povezane vanjo, lahko ogledate po svojem vrstnem redu, katero izpustite ali kakšno oddate, kajti sprehod po Kobaridu in njegovi okolici ponuja nemalo možnosti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nada Pajntar (@pajntarnada)

Med drugim v samem središču mesta stoji spomenik pesniku Simonu Gregorčiču, rojenemu v bližnji vasici Vrsno in kasnejšemu kaplanu v Kobaridu, ki je v svojih pesmih tako nepozabno ubesedil lepote pokrajine ob bistri Soči.

Preberite še: Ideja za izlet: odkrij čudovit skriti kotiček Slovenije

Morda vas zanima tudi: Ideja za izlet: Žička kartuzija in zlati griči v Škalcah nad Slovenskimi Konjicami


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)