Ideja za izlet: Očarljiv Polhov Gradec - majhno naselje, za katerega si ne morete misliti, kako zelo navduši

Le streljaj od našega glavnega mesta se nahaja kraj, ki obiskovalce očara s čudovito naravo in bogato kulturno-zgodovinsko dediščino.

12.3.2021 ob 9:30 | Foto: Mavric Pivk/Delo, Gettyimages, Instagram

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Ideja za izlet: Očarljiv Polhov Gradec - majhno naselje, za katerega si ne morete misliti, kako zelo navduši

Nedaleč stran od naše prestolnice se v osrčju zaobljenega Polhograjskega hribovja razteza očarljiv Polhov Gradec. Lično naselje je umeščeno v preprost podeželski svet, obdajajo ga prostrani gozdovi ter poraščeni grički, skozi vas tečeta potoka Božna in Mala voda, ki se tik pod naseljem združita v reko Gradaščico.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Slovenia • Travel • Love (@loveslovenia)

Polhov Gradec je naselje v občini Dobrova - Polhov Gradec. Leži na nadmorski višini 397 metrov in je od Ljubljane oddaljen 17 km. Z glavnim mestom ga ob delavnikih in sobotah povezuje integrirana avtobusna linija št.51. Sicer do njega vodi več poti.  

Iz Ljubljane je najbližja iz smeri ljubljanska obvoznica, podutiška cesta, na Dolgem mostu sledite tabli za Polhov Gradec. Druga možnost je iz smeri Vrhnika, kjer na Brezovici pri zadnjem velikem semaforiziranem križišču zavijete levo in sledite lepo zaviti cesti, ki vas bo skozi številna lična in zanimiva naselja (Posmreka, Draževnik, Dobrova, Hruševo, Babna Gora) pripeljala do cilja.

Samo naselje se ponaša z zanimivo zgodovino, bogato kulturno dediščino in prelepo okolico z mnogimi naravnimi lepotami.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jost Gantar (@jostgantar)

Prvi dokazi o poselitvi segajo v staro železno dobo, o naselbini v rimski dobi pričajo izkopanine podeželske vile rimskega bogataša, ki jih hrani Narodni muzej Slovenije, nekaj malega pa tudi krajevni muzej v Polhograjski graščini. Rimska postojanka se je po Valvazorju imenovala Ad Nonum. V času velikih preseljevanj nekje v petem stoletju našega štetja so se v kraju naselili Slovani.

O zanimivi zgodovini Polhovega Gradca torej priča več dokazov, med najbolj zgovorne  sodi Stari grad ali Kalvarija. Ta leži na manjši vzpetini, visoki 460 metrov, do njega po gozdu mimo 14-ih kapelic s slikami križevega pota vodi nezahtevna pešpot, ki traja približno 20 minut.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TD Polhov Gradec (@td_polhov_gradec)

Na sami vzpetini, s katere se odpira razgled na Polhograjsko hribovje in Polhov Gradec, naj bi že v osmem stoletju stal grad, ki pa mu niso prizanesli potresi in ne kmečki upori.

Današnja Polhograjska graščina, ki je nedvomno najbolj zanimiva in impozantna stavba v naselju,  je bila postavljena pod Starim gradom, ob rečici Božni.

Grajski kompleks, ki je bil zgrajen po potresu v 14. stoletju, je lepo prenovljen. Obkrožen je z grajskim parkom, kjer stoji znamenita stara lipa. Med sprehodom po njem si je mogoče ogledati grajsko pristavo, pralnico in sušilnico lanu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luxury Slovenia DMC (@luxuryslovenia)

Graščina se ponaša s čudovito grajsko kapelico z bogatimi štukaturami. Na grajskem dvorišču stoji Neptunov vodnjak s kipom Neptuna, katerega obkrožajo štirje stebri z nimfami, okrašenimi s številnimi ornamenti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eva (@evital89)

Danes je v Polhograjski graščini del prostorov namenjenih prireditvam, tudi porokam in razstavam, med drugim je v njej Krajevni muzej ter Muzej pošte in telekomunikacij, v katerem je zgodovina pošte predstavljena s predmeti in podrobnimi opisi.

Le pet minut stran od graščine je nekaj, česar bodo veseli posebej otroci. In sicer Polhov doživljajski park. Zaradi številnih umetniških lesenih skulptur, ki pozdravljajo obiskovalce, mu upravičeno pravijo pravljični svet.

Polhov doživljajski park je odprt vse dni, od 10. do 16. ure,  Muzej pošte in telekomunikacij pa od torka do petka in ob nedeljah, od 10. do 17. ure. Zadnji vstop je ob 16., predhodne najave pa niso potrebne.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Polhograjska graščina (@polhograjska_grascina)

Najmlajše v Polhovem parku pričakajo živalska pošta, brlog jazbeca, lesen motor. Na samem začetku pa je predstavljeno tudi čebelarstvo in delo čebelarjev, po katerih je Polhov Gradec prav tako znan.

V naselju Polhov Gradec je ohranjenih tudi več starih hiš, ki pričajo o starem kulturnem izročilu. Zanimive so že vaške hiše, katerih pročelja so porisana  z rastlinskimi motivi. V središču naselja stoji Severjeva hiša, značilna vaška hiša iz devetnajstega stoletja. Tu je cerkev Marijinega rojstva ter med starejšimi zgradbami še Oštetarjeva hiša, zgrajena v 16. stoletju in se ponaša z arhitekturo iz časa gotike ter baroka.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ᴊᴇᴢᴇʀꜱᴇᴋ ᴍᴀʀᴛɪɴ (@jezersek_photography)

Če vas čas ne priganja, se lahko iz Polhovega Gradca povzpnete na katerega od okoliških hribov. Bolj lahke pohodne poti vodijo na  Kucelj, Visoki hrib, Polhograjsko goro ali sveti Lovrenc. Poti na višje vrhove, kot so Polhograjska grmada in Tošč, pa so nekje bolj zahtevne, zato je priporočljiva primerna oprema.

Se vam pa s teh hribov odprejo prečudoviti razgledi, ki sežejo vse tudi do ljubljanske kotline ter hribovja zahodne in osrednje Slovenije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Karo

Preberite še: Ideja za izlet: Sabotin in njegovi premnogi zakladi

Morda vas zanima tudi: Kam ta vikend? Top ideje za pobeg v naravo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)