Pet lahkih pohodnih poti, na katerih boš res uživala

Slovenija ponuja pestro izbiro pohodniških poti za vse okuse. Lažji pohodni izleti so mnogokrat tudi zelo tematsko zanimivi.

18.7.2020 ob 5:55 | Foto: Natalia Deriabina/GettyImages (naslovna fotografija) | Avtor: Š. R.

Pet lahkih pohodnih poti, na katerih boš res uživala

Iščeš idejo za izlet in lahek pohod? Poiskali smo nekaj ravninskih pohodniških poti po Sloveniji, na katerih lahko ob lepi naravi občuduješ tudi bogato kulturno dediščino naše dežele. Poti so pretežno ravninske, brez pretiranih vzponov, primerne tudi za družine z otroki.

Pot po Logarski dolini

Parkirate lahko vstopni točki v Logarski dolini in se v znani slikovit prizor s Kamniško-Savinjskimi vrhovi v ozadju odpravite ob glavni cesti, nato pa pri Juvaniji zavijete na naravoslovno etnografsko pot po čudovitih kotičkih krajinskega parka. Poti se lahko pridružite kjerkoli vzdolž doline, zavijete lahko tudi v Pravljični gozd, sicer pa jo lahko še podaljšate in se vzpnete še do slapa Rinka.

Trajanje:  2 uri.

Logarska dolina Foto: Marko Feist

Kočevsko

Kočevsko ponuja ogromno lepih in mnogim še neznanih pohodniških poti, ki so tudi del kočevske planinske poti. Odpravite se lahko na Medvedovo pot, ki je kratka krožna učna pot, ki traja približno eno uro, sestavljena pa je iz treh postaj in male Medvedove poti. Vsaka od postaj po svoje predstavlja medveda in odnos do njega kot našega sopotnika. Lažja in zelo poučna je tudi Orlova s tremi ornitološkimi opazovalnicami in razgledom na jezero.

Trajanje: 1 uro.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by kocevsko (@kocevsko) on

Rogla

Če se odpeljete na Roglo, s pohodniškim izletom ne morete zgrešiti. Če si želite le lažjega pohoda lahko od hotela Planja odidete proti Razglednemu stolpu, od koder boste imeli sijajen razgleda na okoliške vrhove. Lep sprehod je tudi nova Pot med krošnjami, če pa bi radi vendarle izletu še dodali nekaj dodatnih korakov, je najbolje, da se odpravite do Lovrenških jezer. Pot je srednje zahtevna, od hotela se po travniku usmerimo proti Ostruščici , nato pa preko preko sedla Komisija (šotno barje) do Mulejevega vrha, kjer se prične gozdni rezervat. Pot nas vodi izmenoma preko travnikov in gozdov do Lovrenških jezer, ki so edinstven naravni fenomen. Lahko se odločimo za krožno pot in oddidemo v smeri proti Pesku in po gozdni poti nazaja na vrh Rogle.

Trajanje: 1,5 ure.

Lovrenška jezera so naravni fenomen. Foto: Jože Pojbič

Živi muzej Krasa

»Živi muzej Krasa je neprecenljiva zakladnica kraških pojavov«, obljubljajo na spletni strani visitkras.info. Na poti, ki je bila leta 2017 izbrana za najboljšo tematsko pot, lahko spoznate tipične kraške pojave. V Sežani vstopite v muzej na prostem, ki se razprostira do Lipice in bivše slovensko-italijanske meje, vzdolž povezovalne osi po stari avstro-ogrski cesti Sežana - Bazovica. V okviru muzeja so urejene tematske in čezmejne rekreacijske poti ter označene interesne točke. V bližini se sicer lahko odločite še za številne druge pohodniške poti, denimo Teranovo krožno pot med vinogradi v vasi Dutovlje, Jakobovo pot, Pot Kamna, Po Srečka Kosovela ...

Trajanje: 2-4 ure (odvisno od izbora poti)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Kras (@visit.kras) on

Tamar

Na lahko pohodniško pot do Doma v Tamarju se odpravimo iz Planice. Na izbiro sta dve poti, leva je pozimi namenjena pohodnikom, desna pa smučarskim tekačem, sicer pa sta precej podobni. Pot je makadamska, ves čas se rahlo vzpenja. Na njej se odpira pravljični razgled na Julijce. Pot lahko od Doma v Tamarju podaljšate še do dveh slapov: Črne vode in izvira Nadiže, ki pa zahteva krajši vzpon (20 minut).

Trajanje: 1 ura.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by rodriguez5577 (@rodriguez_5577) on

Preberite še: 5 namigov za najlepša doživetja v slovenskih hribih

Morda vas zanima tudi: Najlepše kolesarske poti v Sloveniji, ki jih je vredno obiskati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)