Ideja za izlet: Skozi Tolminske Ravne do planine Razor na najboljše štruklje

Kotiček, odmaknjen od vrelišča, ki nudi možnosti za številne pohode.

29.5.2020 ob 5:55 | Foto: Gettyimages, Instagram

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Ideja za izlet: Skozi Tolminske Ravne do planine Razor na najboljše štruklje

Tudi tokrat vas v Ideji za izlet vabimo v bolj odročne kotičke naše deželice. In sicer v lično urejeno, majhno, a prijazno vasico, ki nudi nemalo izhodišč za nadaljnje pohode ali zgolj za sproščujoče sprehode v zavetju neokrnjene narave. To so Tolminske Ravne.

Pot do Tolminskih Raven, ki se skrivajo v osrčju tolminskih gora vodi iz Tolmina. Če prihajate iz goriške smeri kmalu potem, ko cesta prečka kristalno čisto Tolminko, zavijete levo za smer Žabče. Če vas je zaneslo iz Ljubljane, pa še preden zapeljete v mesto na stransko cesto zavijete desno.

Proti cilju vodi ozka, zavita cesta skozi vas Žabče proti naselju Zadlaz. Tam se spusti globoko v dolino, prečka žuborečo Zadlaščico in se nato začne strmo vzpenjati. Cesta je ozka, a ves čas asfaltirana in približno po 12 kilometrih pripelje do Tolminskih Ravn.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tatko (@snezny.congo) on

Vas leži na nadmorski višini 916 metrov in je skopo posejana s hišicami. Kot rečeno, odmaknjena vasica, ki počiva pod mogočnimi gorami že sama po sebi ponuja nemalo priložnosti za odmik od vsakdanjosti, od nje pa vodi več poti na okoliške vrhove, ki se dvigajo nad njo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Danijela Ivić Šestan (@ivic.sestan) on

Ena od njih je pot na planino Razor, kjer se v poletnih mesecih pase govedo in kjer nastaja okusen sir ter druge, za te kraje značilne mlečne jedi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by družina Leban (@ekokmetijaprikumru) on

Pot na višje ležečo planino iz vasi vodi po kolovozu čez razgleden travnik in pripelje na označeno razpotje, kjer za planino Razor stopate naprej po poti, ki pelje rahlo desno.  Za betonskim koritom se še enkrat razcepi. Na razcepu sta na voljo dve možnosti, obe pa pripeljeta do istega cilja. S to razliko, da je pot, ki zavije levo strmejša in zahtevnejša od tiste, ki vodi naravnost. Ta je sicer daljša, a nezahtevna in primerna tudi za mlajše hribolazce.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tjaša Florjančič (@vremenarka) on

Višinska razlika, ki jo boste premagali v približno uri in 45 minutah, znaša nekje 400 metrov. Pot vas bo pripeljala do koče na planini Razor, ki pohodnike sprejema ob sobotah in nedeljah ter je znana po svoji kulinarični ponudbi lokalnih jedi, med katerimi najbolj slovijo skutni štruklji iz svežih sestavin iz planšarije tik pod njo, ki kuhinjo planinske koče oskrbuje z mlekom, sirom in skuto.

Koča leži na stičišču pomembnih planinskih poti: Slovenske planinske transverzale, Evropske pešpoti in Slovenske geološke poti. Planina je prekrita s pestrim rastlinstvom: s preprogami planinskega cvetja in z mogočnimi, 300 let starimimi bukvami. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Rupnik (@tinca.r) on

Izpred koče je čudovit razgled: na vzhodu se dvigajo pobočja Žabiškega Kuka, proti jugu se odpre pogled na Tolminsko kotlino, Banjško planoto in Tržaški zaliv. Na zahodu pogled ujame Matajur in Krnsko pogorje, v bližini se ponuja Tolminski Migovec. Na severu se nad planino Razor vije venec Tolminsko-Bohinjskih gora, s prevala Globoko, kamor od koče pelje označena steza, se ponuja razgled na Bohinjsko stran, Julijce s Triglavom, oko pa seže vse do Karavank.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Petra (@plevnikpetra) on

Priporočamo tudi: Kožni rak - Dovolj je, da ste bili kot otrok dvakrat močno opečeni

Preberite še: Ideja za izlet: Očarljiva Kanal ob Soči in Lig nad Kanalom

Morda vas zanima tudi: Ideja za izlet: Bovec malo drugače


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)