Ideja za izlet: Žička kartuzija in zlati griči v Škalcah nad Slovenskimi Konjicami

Prosti dnevi so idealni za izlete. Tokrat vas peljemo proti Slovenskim Konjicam.

30.10.2019 ob 5:30 | Foto: Tina Medvešček, Daša Mavrič | Avtor: Da. M.

Ideja za izlet: Žička kartuzija in zlati griči v Škalcah nad Slovenskimi Konjicami

Grozdje je pobrano, trte pa so odete v jesenske odtenke in prav zaradi čudovitih barv so vinogradi v tem letnem času prava paša za oči. Lep, miren in tudi navdihujoč izlet boste doživeli v osrčju Škalc nad Slovenskimi Konjicami. Tam se lahko sprehodite med prekrasnimi zelenimi griči, prekritimi z vinogradi vinske kleti Zlati grič. Slednja velja za osrednjo točko vinarstva v tem delu Slovenije, kjer pridelujejo vino oziroma grozdje že več kot osemsto let.

Med griče je umeščena tudi njihova vinska klet, ki je občudovanja vreden arhitekturni dosežek arhitektov Andreja Kemra in Igorja Skulja. »Klet se ponaša z najnovejšo tehnologijo, njena posebnost pa je vsekakor umeščenost v krajino. Objekt, ki obsega 3.500 m2, je umeščen pod zemljo. Njegova streha je zatravljena in zasajena, vidni pa so le posamezni fasadni elementi, ki se izvirno vključujejo v obstoječi ambient in se zlivajo s pravljično vinogradniško krajino,« je eno najmodernejših vinskih kleti v Evropi opisal njen direktor Silvo Žižek.

Vinska klet je tudi arhitekturno izredno zanimiva.

Predlagamo vam, sploh če boste te kraje obiskali z družbo, da si vzamete nekaj več časa in degustirate vina v vinski kleti Zlati Grič. Lep ambient, odlična vina in nekaj strokovnega usposabljanja o žlahtni kapljici bodo naredila dan še posebno zanimiv.

V vinski kleti Zlati grič prevladujejo bela vina, na področju rdečih vin pa navdušujeta modra frankinja in modri pinot.

V neposredni bližini kleti, sredi škalskih vinogradov, se nahaja tudi restavracija Grič, v kateri svoje gurmanske kreacije ustvarja priznani kuhar Andrej Smogavc.

Okusi jedi, postreženi z mednarodno nagrajeno vinsko kapljico, so med vinogradi še bolj žlahtni, predvsem pa so postrežene jedi harmonične in pobožajo brbončice, nepozaben pa je tudi panoramski razgled, ki seže vse do Pohorja in Dravinjske doline.

Razgledi iz restavracije Grič so osupljivi.

 

Chef Andrej Smogavc ustvarja ne le lepe ampak tudi izjemno okusne krožnike.

Predlagamo, da po gurmanskem delu dneva sledi še malo zgodovinskega izobraževanja. Slabih 20 minut vožnje boste rabili do enega lepših samostanov pri nas,  srednjeveški samostan Žička kartuzija.

V Dolini sv. Janeza boste takoj zaznali nekakšen mir in spokojnost, zdi se namreč, da je takratna zapovedana tišina med redovniki še zdaj prisotna med obiskovalci. Ni naključje, da samostanu nekateri pravijo tudi Tiha lepotica. Vzemite si uro časa in si dovolite, da vas atmosfera Žičke kartuzije osupne.

Ni naključje, da Žički kartuziji pravijo tudi Tiha lepotica.

Mičnin namig je, da se obisku izognete ob sobotah, ko so tam velikokrat poroke. Ostale dni boste uživali v miru.

Preberite še: Ideja za izlet: Piran malo drugače - 7 skrivnosti, za katere vedo redki

Morda vas zanima tudi: Zagreb: 3 najlepši lokali za kavo, prigrizek ali gintonik (ideja za izlet)

Priporočamo še: Janja Videc odkrito z Ulo: V njenem DNK-ju obstaja čarovniški zapis


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)