Ideja za izlet: V Cerkno na uro zgodovine in po odmerek adrenalina

Cerkno očara z čudovito naravo, kulturno-zgodovinskimi znamenitostmi in odlično kulinarično ponudbo.

30.4.2020 ob 5:55 | Foto: Matjaž Podobnik, Instagram

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Ideja za izlet: V Cerkno na uro zgodovine in po odmerek adrenalina

Kaj obiskati sedaj, ko so se sprostili prehodi med občinami ter nam je dano pobegniti iz domačega okolja? Destinacije, ki tudi vam najprej padejo na pamet, bodo zagotovo precej oblegane, zato vam bomo v našem sklopu predlogov za izlete, predstavljali točke, ki so manj obiskane, a še kako čudovite. 

Zanimiv, z lepotami narave, neštetimi možnostmi za športne aktivnosti in kulturno-zgodovinskimi znamenitostmi prepleten izlet obljublja mesto v osrčju Cerkljansko-Idrijskega hribovja: Cerkno.

Cesta do slikovitega mesteca iz ljubljanske smeri vodi od avtocestnega izvoza Logatec proti Idriji in od tam proti Tolminu, kjer se v naselju Želin odcepi z lepo obnovljene ter razširjene Keltike in zavije desno proti kraju, ki je najbolj znan po smučišču nad njim, a tudi v toplejšem delu leta omogoča zabavne dejavnosti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Cerkno (@visitcerkno) on

Iz smeri Nova Gorica sledite smerokazom za Idrijo ter z glavne ceste v Želinu zavijte levo. Cerkno je dostopno še iz gorenjske strani preko Škofje Loke po Poljanski ali po Selški dolini. Prva vas pripelje v sam center, druga na smučišče. To tudi kadar ni pobeljeno s snegom ponuja mnoge možnosti ter priložnosti za umirjene in bolj adrenalinske aktivnosti, a k njim pozneje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Terme in smučišče Hotel Cerkno (@terme_in_smucisce_hotel_cerkno) on

Iz samega kraja vodijo mnoge urejene, nezahtevne in označene sprehajalne poti, ki popeljejo do značilnih predalpskih vasic, s katerimi so posejane okoliške vzpetine ter od koder se odpirajo čudoviti razgledi na okoliške doline, grape in vrhove. Bolj zahtevni si lahko za cilj zadajo najvišji vrh tega dela predalpskega sveta: Porezen.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

V središču mesta je Cerkljanski muzej. V njem so shranjene številne priče preteklosti kraja in okolice. Poleg občasnih sta vselej na ogled dve stalni razstavi: Cerkljanska skozi stoletja in zbirka Pust je kriv. V slednji so podrobno predstavljane ene najbolj znanih tradicionalnih pustnih šem: cerkljanski laufarji. Po uvodni uri zgodovine se lahko podate naprej proti Novakom in obiščete najbolj znano partizansko bolnico: Franjo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BPožun (@bpozun) on

Skrita v soseski Pasice je delovala med letoma 1943 in 1945 in postala simbol skrbi za ranjene in nemočne ranjence. Čeprav ji narava ni vedno prizanašala in je bila leta 2007 zaradi hudourniških vod skoraj v celoti uničena, je leta 2010 po popolni rekonstrukciji znova odprla vrata za obiskovalce. Ti se lahko sprehodijo med v sotesko umeščenimi barakami ter podoživljajo čas druge svetovne vojne, stisko ranjencev, ki so ležali na bolniških posteljah ter prizadevnost osebja, katero je v za današnje čase nemogočih pogojih skrbelo za njihove rane. Ne le telesne, temveč tudi srčne in duševne. Pot do spomenika, odlikovanega z Znakom evropske dediščine, je primerna za otroke.

Približno deset kilometrov iz centra Cerkna je atrakcija, po katerem to mestece najbolj slovi v zimskem času: smučarki center. Zaradi pestre ponudbe dejavnosti je zanimiv tudi v toplejšem delu leta, kajti na njem je urejen zabavni park (Fun park Cerkno).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Cerkno (@visitcerkno) on

Ta ponuja veliko možnosti za aktivno preživljanje prostega časa in celodnevne zabave na prostem. Namenjen je posamičnim rekreativcem, skupinam ter družinam. Na akumulacijskem jezeru, iz katerega voda pozimi služi zasneževanju smučišča, je mogoče supati (nič hudega, če opreme nimate, lahko si jo izposodite), tu so številna športna igrišča, balinišče, pikado, prostori za piknike, otroška igrala, trampolin in še bi lahko naštevali, na svoj račun pa nedvomno pridejo tudi kolesarji.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Cerkno (@visitcerkno) on

Tisti, ki so za vratolomne spuste in oni, ki jim bolj leži ležerno kolesarjenje. Park sicer trenutno še ni odprt, se pa lahko sprehodite po območju, ki ga obsega. Vstop vanj se nahaja na parkirišču ob sedežnici Počivalo.

Sončna pot

Če bi izlet nadgradili z lepim sprehodom, vam priporočamo sončno pot, ki vodi čez Cerkno – Zakriž – Gorje – Trebenče – Cerkno, pot je dolga dobrih 8 kilometrov. Pot pelje iz središča Cerkna, po sončnem pobočju do 3 kilometre oddaljene idilične vasi Zakriž. Za hojo po asfaltni, vijugasti in dokaj strmi poti ste nagrajeni v vasi, ko si lahko ogledate staro vaško “pajštvo” (sušilnico sadja), v kateri jeseni še sušijo sadje, večji del pa ga predelajo v domače žganje. V vasi si lahko ogledate tudi cerkev sv. Andreja, katera je opremljena z nabrežinskim marmorjem ter orgle iz leta 1730, katere so prava redkost dandanes v Evropi. Lahko si ogledate tudi italijanske vojaške utrdbe in še mnoge zanimivosti.

Pot se nato vije po pobočjih proti vasi Trebenče, kjer lahko zavijete desno pred vasjo Gorje in po makadamski cesti, skozi Mostanijo pridete nazaj v Cerkno ali pa pot nadaljujete kar po glavni cesti do Cerknega.

Spoznajte tamkajšno kulinariko

Sicer pa za posebno kulinarično doživetje poskrbijo gostišča in turistične kmetije v samem mestu ter v njegovi okolici, v katerih zadiši po jedeh, ki so od nekdaj prisotne na mizah tamkajšnjih domačinov ter so roke podale sodobni kulinariki in ponudba zagotovo zadovolji še tako zahtevne okuse.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Cerkno (@visitcerkno) on

 

Preberite še: Najboljše slovenske kavarne, ki nas že pričakujejo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)