Ideja za izlet: Soriška planina, raj za smučarje, pohodnike in za vse ljubitelje neokrnjene narave

Na meji med Gorenjsko in Primorsko je veliko možnosti za preživljanje prostega časa.

5.3.2021 ob 5:50 | Foto: Simon Podgoršek/Gettyimages (naslovna), Jožko Dakskobler, Instagram

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Ideja za izlet: Soriška planina, raj za smučarje, pohodnike in za vse ljubitelje neokrnjene narave

Čeprav se v dolinah prebuja pomlad in nas na travnikih ter v gozdovih s svojimi cvetovi že dodobra razvajajo znanilci toplejših dni, se višje ležeči predeli naše državice še ponašajo s snegom in smučišča vabijo na vijuganje po belih strminah.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Soriskaplanina (@soriskaplanina)

Eno od njih je smučišče na Soriški planini, ki se razprostira na nadmorski višini od 1300 do 1550 metrov in ponuja nešteto možnosti za zimske užitke.

Soriška planina je s 1306 metri nadmorske višine drugi najvišji slovenski prelaz. Nahaja se na meji med Primorsko in Gorenjsko, v toplejšem delu leta na svoje pašnike vabi pohodnike, pozimi pa jo z največjim veseljem obiskujejo smučarji.

V njeni okolici se nahaja veliko vrhov (Možic, Šavnik, Dravh, Slatnik, Lajnar), s katerih se odpirajo čudoviti razgledi na Cerkljansko, Baško grapo, vse do Blejskega in Bohinjskega jezera, Julijcev, Karavank in Kamniških Alp.

Jožko Dakskobler

Po vrhovih okoli Soriške planine je med obema svetovnima vojnama potekala tako imenovana rapalska meja, o čemer govorijo mnoge neme priče: železna kupola na Lajnarju in Možicu, kasarna, številni bunkerji in podzemni hodniki.

Jožko Dakskobler

Morebitno pohajkovanje po njih je treba prilagoditi trenutnim zimskim razmeram, še bolje je izkoristiti dejstvo, da je smučišče še vedno prekrito z belo odejo in se preskusiti na njegovih strminah, ki so prijazne začetnikom ter zato idealne za družine, a na svoj račun pridejo tudi bolj vešči smučarji.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Soriskaplanina (@soriskaplanina)

Na sedmih kilometrih prog se najde za vsakega nekaj, saj poleg smučanja, smučarski center ponuja veliko možnosti za druge dejavnosti, denimo za tek na smučeh in sankanje.

Do njega se lahko pripeljete skozi Baško grapo do Podbrda in naprej proti Petrovem Brdu, kjer se cesta desno odcepi za Soriško planino. Z gorenjske strani pot vodi preko Bleda in Bohinjske Bistrice ali mimo Škofje Loke po Selški dolini mimo Železnikov in Zgornje Sorice.

Tako, kot na vseh drugih smučiščih, je za obisk potreben negativen test na covid-19, ki ne sme biti starejši od sedmih dni, oziroma potrdilo o preboleli bolezni ali potrdilo o dvakratnem cepljenju. Smučišču najbližja možnost za testiranje je modri kontejner pred zdravstvenim domom v Železnikih.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Soriskaplanina (@soriskaplanina)

Smučišče obratuje vsak dan od osmih do treh popoldne. Blagajna smučarskega centra, ki je od Ljubljane oddaljen 60, od Bohinjske Bistrice 13 in od Podbrda 12 kilometrov, je odprta od pol osmih zjutraj naprej, v tamkajšnji koči pa bodo poskrbeli, da se boste lahko pogreli s toplim čajem ali se okrepčali z malico, ki jo boste seveda morali pojesti pod milim nebom.

Po vragolijah na snegu si oglejte še idilično vasico, katero od smučišča loči le pet kilometrov: Sorico, rojstno vas slikarja Ivana Groharja, kjer v neokrnjeni naravi stoji njegov spomenik.  Vas ima lepo, odprto lego in upravičeno velja za eno najlepših slovenskih vasi.

Jožko Dakskobler

Na vzpetini nad vasico je baročna cerkvica s slikami Janeza Šubica in Ivana Groharja. Po pobočju so posejane lične hiše, okoli njih se razprostirajo polja in travniki z velikimi kozolci z zidanimi stebri.

Okolica ponuja več možnosti za spoznavanje naravne, kulturne in zgodovinske dediščine. Za ljubitelje stavbarske kulture je urejena Pot stavbne dediščine, za ljubitelje narave pot k slapu Šprucar, če bi radi pokukali v življenje Ivana Groharja pa sledite kažipotom po Groharjevi poti.

Vse poti so lepo označene in obiskovalci se po njih lahko sprehajajo sami. V vasi stoji tudi slikarjeva domačija, katere ogled je možen po predhodni najavi pri Turističnemu društvu Sorica.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marta (@_m_a_r_t_a_e)

Da je Sorica z okolico res nekaj posebnega, priča dejstvo, da se vasica ponaša z nazivom največkrat snemana slovenska vas, saj so jo kot naravno kuliso prikazali v kar štirih slovenskih filmih: Lucija, Pastirci, Ljubezen nam je vsem v pogubo in Cvetje v jeseni.

Preberite še: Zimska idila: 9 super idej za zasnežen izlet po Sloveniji

Morda vas zanima tudi: Ideja za izlet: odkrij čudovit skriti kotiček Slovenije


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)