Ideja za izlet: Pet razlogov za obisk Celja (FOTO)

V Celju na svoj račun pridejo tisti, ki med počitnicami pogrešajo zgodovino in adrenalina željni športniki.

17.7.2020 ob 5:50 | Foto: Lara Uhryn/GettyImages (naslovna fotografija), Daša Mavrič, Voranc Vogel, TIC Celje

Slika avtorja - Daša Mavrič Piše:

Daša Mavrič

dasa.mavric@delo.si

Ideja za izlet: Pet razlogov za obisk Celja (FOTO)

Sobotna kava v najljubšem lokalu, ki je verjetno v bližini vašega doma, se zdi vedno dobra ideja, a zdaj, ko so dnevi daljši, bi si lahko privoščili, da dopoldansko kavo razvlečete na celodnevni izlet in jo recimo spijete na vam novi lokaciji. Ter sobotno rutino spremenite v doživetje, ki bo še dolgo ostalo v spominu. Danes vas torej vabimo v Celje, ki je polno prikupnih lokalov za dober začetek dneva. Od tam pa se podamo na odkrivanje mesta grofov. Verjemite, navdušeni boste, koliko zanimivega ponuja!

Staro mestno jedro s kavarnicami in umetniško atmosfero

Za začetek torej jutranji ritual v enem izmed lokalov v starem mestnem jedru, ki se začne na Krekovem trgu, kjer vas bo pozdravil spominski kip popotnice in pisateljice Alme M. Karlin. Če boste presenečeni nad višino kipa, naj vam povemo, da je Karlinova upodobljena v svoji naravni velikosti. Od tam naprej pa sprehod nadaljujete po ulicah starega dela mesta. Nam je že takoj na začetku sprehoda, na Prešernovi ulici, v oči padla trgovinica in lokal Kofein Park, ki s svojo estetiko in humorjem vabi k obisku.

Kip Alme M. Karlin stoji na Krekovem trgu, v Pokrajinskem muzeju Celje pa je postavljena stalna razstava, ki prikazuje njeno življenje in pot okoli sveta.

Kreativnosti v Kofein Parku res ne manjka.

Sprehod skozi stari del mesta nadaljujte do Gosposke ulice, ki je zanimiva zaradi vseh umetnikov, ki so svoj prostor za ustvarjanje našli prav tu.

Muzeji

Celje ima res zanimivo zbirko muzejev. Nam se je daleč najbolj simpatičen zdel Brlog igrač, ki je del Muzeja novejše zgodovine Celje (MNZC). Otroški muzej Hermanov brlog je edini otroški muzej v Sloveniji, namenjen pa je otrokom do 12. leta starosti. V stalni zbirki je predstavljenih več kot 400 igrač, najstarejše med njimi so bile izdelane ob koncu 19. stoletja. V Brlogu pa prirejajo tudi različne delavnice, na katerih otroci skupinsko izdelajo družabno igro, obudijo različne igre in plese, iz odpadnih materialov izdelajo medvedka ali pa si ogledajo lutkovno predstavo.

Odraslim pa bo v MNZC zanimiv ogled Starega piskra, nekdanjega zapora in spominske sobe padlim v nacističnem režimu in pa stalna razstava Živeti v Celju.

Poučen je tudi Pokrajinski muzej, katerega najbolj zanimiv del se nahaja pod mestom. Tam se namreč lahko sprehodite po rimskih cestah in spoznate Celje, ki so ga nekoč imenovali tudi Troia Secunda.

 

Če boste obiskali oba muzeja, ne spreglejte ugodne ponudbe – skupna vstopnica za Pokrajinski muzej in Muzej novejše zgodovine stane 8 evrov.

Stari grad Celje

Gre za najbolj obiskano turistično znamenitost v Celju, k s pestro ponudbo in zanimivimi razstavami tudi vas ne bo pustila hladnih. Ena takšnih razstav je recimo Teater groze, ki prikazuje mučilne naprave od 16. do 18. stoletja. Se že zdaj tresete?

Če boste Celje obiskali med vikendom, lahko na celjskem gradu doživite Živo zgodovino in se kar sami preizkusite v srednjeveških veščinah. Ja, prav si predstavljate. Imeli boste priložnost, da si nadenete viteško opremo in zavihtite meč.

Stari grad velja za največjo celjsko znamenitost. Foto: Voranc Vogel/Delo

Drevesna hišica

Od mestnega življenja in zgodovine pa bo sedaj čas za naravo. Za krajši odmor in polnjenje baterij med drevesi, vam predlagamo ogled drevesne hišice v celjskem mestnem gozdu. Gre za največjo drevesno hišico v Sloveniji. Dih jemlje s svojim sodobnim videzom, ker je v celoti izdelana iz lokalnega lesa pa se lepo povezuje z gozdnato okolico. Odprta je za obiske posameznikov in skupin, vanjo pa največkrat zaidejo družine, šolske skupine ali turisti, ki si zaželijo unikatne izkušnje v naravi. Vstop je brezplačen!

Do drevesne hiše se pride po nezahtevni gozdni poti. Pot od železniške postaje vodi mimo hotela Evropa, po Prešernovi ulici do Glavnega trga, po Gosposki ulici do Osrednje knjižnice, čez Splavarski most, po Partizanski cesti do Meškovega studenca.

Celjska koča

Po tem ko smo se v drevesni hišici malce odpočili, je čas za adrenalin. Svoj odmerek boste dobili na Celjski koči. Celjska koča je hrib in letovišče, do katerega se lahko povzpnete peš, s kolesom ali avtomobilom. Na vzpetini stoji Hotel Celjska koča, ki se s sodobno leseno zunanjostjo lepo povezuje z gozdno okolico, ki obiskovalcem nudi oddih na svežem zraku in neskončne možnosti za raziskovanje. Pred kočo je izredno lepo otroško igrišče, nova plezalna stena in pa povsem nov zip-line. Ta je le en del njihovega pustolovskega parka, ki vključuje kar 35 elementov, na katerih lahko dvignemo svoj srčni utrip. Nam pa je bilo najbolj zabavno spuščanje po letnem sankališču v bobkartu. Priporočamo!

In ker vam bo na tamkašnji terasi tako prijetno, da se vam prav nič ne bo mudilo domov, v Celjski koči povprašajte, če imajo kakšno prosto posteljo. Nočitve in izvsrtno hrano ponujajo po ugodnih cenah, možnost pa je koristiti tudi turistične bone. Seveda pa bo še bolje, če si nočitev organizirate in rezervirate vnaprej.

Preberite še: Najlepše kolesarske poti v Sloveniji, ki jih je vredno obiskati

Morda vas zanima tudi: Trgovinca v Celju, kjer je vse slovensko in pa Hajdi: Slovenke cenimo lep dizajn, tudi za otroke


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)